search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:04
MENU CLOSE

Για ποιους χτυπά η καμπάνα

29.10.2013 06:06
Για ποιους χτυπά η καμπάνα - Media

Σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Πρετόρια θα ανακοινώσει επιτέλους τις ποινές των ακροδεξιών στασιαστών που σχεδίαζαν πραξικόπημα στη Νότιο Αφρική και δολοφονία του Νέλσον Μαντέλα το 2002.

Σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Πρετόρια θα ανακοινώσει επιτέλους τις ποινές των ακροδεξιών στασιαστών που σχεδίαζαν πραξικόπημα στη Νότιο Αφρική και δολοφονία του Νέλσον Μαντέλα το 2002.
Τους πήρε λίγο παραπάνω χρόνο για να ολοκληρώσουν τη δίκη αφού οι 20 κατηγορούμενοι προσπαθούσαν να καθυστερήσουν την ετυμηγορία με διάφορα νομικά τρικ αλλά η μεγάλη μέρα έφτασε για τους δημόσιους κατήγορους.
Η οργάνωση «Boeremag», που στα Αφρικάανς σημαίνει «Η δύναμη των Μπόερ», σχεδίαζε σειρά βομβιστικών επιθέσεων, κατάληψη στρατοπέδων και τελικά κατάλυση του πολιτεύματος. Το 2002 έβαλαν βόμβες στο Σοβέτο, την μεγαλύτερη γειτονιά των μαύρων συμπατριωτών τους με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της και δεκάδες να τραυματιστούν. Σκοπός ήταν να οδηγήσουν το μαύρο πληθυσμό σε εξέγερση και φασαρίες ώστε μετά να δικαιολογηθεί η χρήση βίας και το πραξικόπημα που ετοίμαζαν.
Ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου διάβασε χθες το κατηγορητήριο στο οποίο και οι 20 θα καταδικαστούν για εσχάτη προδοσία αλλά μόνο οι 5 εξ αυτών και για την απόπειρα δολοφονίας του Μαντέλα.  Στόχος των αρχών είναι οι 5 αρχηγοί συνωμότες να καταδικαστούν σε ισόβια και οι άλλοι 15 σε ποινές 15-20 χρόνων.
Στο γκρουπ των κατηγορούμενων περιλαμβάνονται γιατροί, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί και απλοί αγρότες. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα αφού υπάρχουν φόβοι για επιθέσεις διαφόρων φανατικών αφού ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της χώρας, Πιτ Ρούντολφ, δήλωσε ανερυθρίαστα ότι «τους υποστηρίζω 100%, το σχέδιο τους ήταν σωστό».
Ένας από τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν το γεγονός ότι το 2006 δύο από τους κατηγορούμενους απέδρασαν από τα δικαστήρια και κρύβονταν σε μια φάρμα για μήνες. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15