search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:39
MENU CLOSE

«NYTimes»: Το επιθετικό κυνήγι των φοροφυγάδων στην Ελλάδα φέρνει περισσότερη οργή παρά χρήματα

29.10.2013 12:54
ΝΥΤ: Οι Έλληνες εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας - Media

Αποτυχημένη χαρακτηρίζουν την φορολογική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δημοσίευμα τους οι «New York Times».

Αποτυχημένη χαρακτηρίζουν την φορολογική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δημοσίευμα τους οι «New York Times».

«Το επιθετικό κυνήγι των φοροφυγάδων στην Ελλάδα φέρνει περισσότερη οργή παρά χρήματα», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας και στο οποίο σημειώνεται ότι «οι ειδικοί αναφέρουν πως πολλά από τα φορολογικά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά και ιδίως αυτά που στοχεύουν στους "έχοντες"».

«Εάν η Ελλάδα πρόκειται να εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά της δεδομένα και να ξεφύγει από την σκληρή λιτότητα, τότε θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στη φοροεισπρακτική πολιτική της. Εδώ και χρόνια, οικονομολόγοι έχουν επισημάνει την ευρεία φοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας, στερώντας από την κυβέρνηση χρήματα για τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη», σημειώνουν χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα τους οι «New York Times».  

Στις αρχές της οικονομικής κρίσης, σημειώνει η εφημερίδα, οι Έλληνες αξιωματούχοι, με πολύ αισιοδοξία, προέβλεπαν πως σύντομα θα βελτιώνονταν η είσπραξη φόρων. «Υπερηφανεύονταν ότι θα χρησιμοποιήσουν αεροφωτογραφίες για φοροφυγάδες οι οποίοι δεν δήλωσαν τις πισίνες τους. Πέρασαν από μικροσκόπιο τους γιατρούς οι οποίοι δήλωναν χαμηλά εισοδήματα αλλά κατά κάποιο περίεργο τρόπο πλήρωναν υψηλά ενοίκια σε ακριβές γειτονιές».

Ωστόσο, σχολιάζουν οι «New York Times», παρά τις προσπάθειες αυτές, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα ως προς το αν οι αρμόδιες αρχές έχουν κάνει καμία πρόοδο, σημειώνοντας στο δημοσίευμα τους ότι παρά τις μεγάλες δηλώσεις, η πρόοδος στο εν λόγω θέμα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, ενώ πολλοί ειδικοί λένε ότι τα μέτρα για την συλλογή φόρων δεν είναι αποδοτικά και ειδικά αυτά που απευθύνονται στους πλούσιους.

Στο ρεπορτάζ της η αμερικάνικη εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η προσπάθεια για την είσπραξη φόρων δεν έχει πάει καλά. Η εκδίωξη φοροελεγκτών από διάφορα χωριά της Ελλάδας δείχνει πως, αντί να δημιουργεί αίσθημα δικαιοσύνης, το επιθετικότερο πρόγραμμα είσπραξης φόρων από την κυβέρνηση επιδεινώνει το πρόβλημα.

Ειδικότερα, οι προσπάθειες να «απλωθεί το δίχτυ» της είσπραξης φόρων το μόνο που έχουν κάνει είναι να δημιουργήσουν μεγαλύτερη λαϊκή οργή έναντι των πλουσίων, που πολύ συχνά θεωρούνται ως οι βασικοί ένοχοι.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:39