search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:58
MENU CLOSE

O Άνθρωπος που απέλυσε τον Άντι Γουόρχολ

30.10.2013 22:00
O Άνθρωπος που απέλυσε τον Άντι Γουόρχολ - Media

Τέτοιος ήταν ο Λου Ριντ. Άνοιγε νέους δρόμους, στη ζωή και τη μουσική, έδειχνε στους άλλους τον τρόπο και μετά έδινε μόνος του μια κλοτσιά και την έκανε την τελευταία στιγμή στη στροφή.

 
Τέτοιος ήταν ο Λου Ριντ. Άνοιγε νέους δρόμους, στη ζωή και τη μουσική, έδειχνε στους άλλους τον τρόπο και μετά έδινε μόνος του μια κλοτσιά και την έκανε την τελευταία στιγμή στη στροφή.
 
Ο γερόλυκος της ροκ, με την μπάσα φωνή, αυτή η σκοτεινή αλλά τόσο γοητευτική φιγούρα πάνω στη σκηνή, που κουβαλούσε πίσω από τα μεγάλα μαύρα γυαλιά του την καταστροφή και την αλητεία του ροκ-εν-ρολ, είχε για μάνατζερ στα πρώτα του βήματα τον Άντι Γουόρχολ. Αυτός οργάνωσε περιοδεία του συγκροτήματος Velvet Underground, σε Αμερική και Καναδά, και μετά απολύθηκε από τον Ριντ, αφού βέβαια είχε απογειώσει τη φήμη τους. Το ίδιο έκανε και με τη Γερμανίδα τραγουδίστρια – που ήταν μοντέλο – Nico.
 
Αφού του την επέβαλε ο ίδιος ο Γουόρχολ και αφού ηχογράφησαν δύο δίσκους, μετά ο Λου Ριντ τη «σούταρε». Ποτέ δεν την ενσωμάτωσε στο συγκρότημα. Δεν υπάρχει καλύτερη μαρτυρία από τον τίτλο του άλμπουμ«The Velvet Underground and Nico», με την περίφημη μπανάνα του Γουόρχολ στο εξώφυλλο, που έστειλε μάλιστα αργότερα τον πάπα της ποπ και το γκρουπ στα δικαστήρια. Πέθανε την Κυριακή ο Λου Ριντ, σε ηλικία 71 ετών. Τον Μάιο είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ύπατος. «Είμαι ο θρίαμβος της σύγχρονης Ιατρικής» είχε γράψει τότε στο Twitter του.
 
Το συγκρότη μα των Velvet Underground στην πραγματικότητα δεν είχε μεγάλη διάρκεια ζωής. Συστήθηκε το 1964 από τον Ριντ και τον Ουαλό βιολιστή Τζον Κέιλ, αρχικά με το όνομα The primitives , και έζησε μέχρι το 1970. Εκείνα τα χρόνια γράφτηκαν τα «Waiting for my man» και «Heroin». Τα ναρκωτικά ήταν αγαπημένη θεματολογία του Ριντ, μαζί με τις κακόφημες γειτονιές. Και τα δύο τραγούδια ήταν γέννημα της επιρροής που άσκησε ο περιθωριακός, και συνάμα συναρπαστικός, κόσμος του Ουίλιαμ Μπάροουζ.
 
Οι συνεργασίες του Λου Ριντ ήταν πολύ σημαντικές, καθοριστικές για το στίγμα και το στυλ του. Ο Ντέιβιντ Μπάουι είχε κάνει την παραγωγή στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Ριντ, το «Transformer» (1972), από τον οποίο ξεπήδησε το πιο γνωστό του τραγούδι, το «Walk on the wild side».
 
Οι δίσκοι του δεν έσπασαν ποτέ ταμεία. Όμως έκαναν πολλούς νέους μουσικούς και τραγουδιστές να αρπάξουν τις κιθάρες τους και να περπατήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην άγρια πλευρά του ροκ-εν-ρολ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:55