search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:42
MENU CLOSE

«Τα πήρε» η Google με την NSA

31.10.2013 07:21
«Τα πήρε» η Google με την NSA - Media

Την οργή της εξέφρασε η Google, η μεγαλύτερη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης σχετικά με τα σενάρια που θέλουν την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) να έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας.

Την οργή της εξέφρασε η Google, η μεγαλύτερη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης σχετικά με τα σενάρια που θέλουν την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) να έχει καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας.
 
«Είμαστε εξοργισμένοι με το σημείο όπου έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυα, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντράμοντ, επικεφαλής των νομικών συμβούλων της εταιρείας.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η NSA κατάφερε να «εισχωρήσει» τόσο στα κέντρα δεδομένων της Google όσο και της Yahoo, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών.
 
Ο Ντάμοντ δήλωσε ότι η Google είχε εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο των εν λόγω υποκλοπών «και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τα συστήματα κρυπτογράφησης σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες της Google», ενώ διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά πως η εταιρεία δεν παρέχει σε καμία κυβέρνηση πρόσβαση στα συστήματά της.
 
Το δημοσίευμα της Post αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η NSA έχει καταφέρει να εισβάλει στα βασικά επικοινωνιακά δίκτυα που συνδέουν τα κέντρα δεδομένων της Yahoo και της Google, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας από τον πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν.
 
Υποκλέπτοντας τα δίκτυα αυτά η Υπηρεσία ήταν σε θέση να συλλέγει στοιχεία κατά βούληση από εκατοντάδες ή εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν σε Αμερικανούς. Η NSA δεν κρατά όλα όσα συλλέγει, αλλά κρατά αρκετά.
 
Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που φέρει την ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2013, η διεύθυνση της NSA στέλνει καθημερινά εκατομμύρια αρχεία από τα εσωτερικά δίκτυα της Google και του Yahoo σε κέντρα δεδομένων της Υπηρεσίας. Τις προηγούμενες 30 ημέρες, σύμφωνα με την αναφορά, οι συλλέκτες είχαν προωθήσει και στείλει πίσω 181,280,466 νέα αρχεία, συμπεριλαμβανομένων «μεταδεδομένων», τα οποία δείχνουν ποιοι έστειλαν ή έλαβαν e-mail, καθώς επίσης και το περιεχόμενό τους όπως κείμενο, ακουστικά αρχεία ή βίντεο.
 
Το βασικό εργαλείο της NSA για την επεξεργασία των δικτύων δεδομένων είναι ένα πρότζεκτ που ονομάζεται MUSCULAR, λειτουργεί από κοινού με την βρετανική ομόλογή της, την GCHQ.
 
Από απόρρητες τοποθεσίες παρακολούθησης, NSA και GCHQ αντιγράφουν ολόκληρες ροές δεδομένων μεσω καλωδίων οπτικών ινών που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των κέντρων δεδομένων των γιγάντων της Silicon Valley.
 
Η διείσδυση είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή καθώς η NSA κάτω από ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γνωστό ως PRISM έχει την άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών της Google και του Yahoo μέσω μίας διαδικασίας, που έχει νομική έγκριση.
Το πρότζεκτ MUSCULAR εμφανίζεται ως μία ασυνήθιστα επιθετική κίνηση της NSA ενάντια σε αμερικανικές εταιρίες – ναυαρχίδες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, αρνήθηκε ότι η Υπηρεσία είχε πρόσβαση στα δίκτυα των εταιρειών. Πρόσθεσε ότι η NSA είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες και όχι εκατομμύρια διαδικτυακά αρχεία, με νόμιμο τρόπο.
 
Παράλληλα, η NSA ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είχε στόχο το Βατικανό και χαρακτήρισε «αναληθή» την πληροφορία αυτή ενός ιταλικού μέσου ενημέρωσης.
 
«Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας δεν έχει στόχο το Βατικανό. Οι ισχυρισμοί ότι η NSA είχε στόχο το Βατικανό που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Panorama της Ιταλίας είναι αναληθείς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Βάνι Βάινς.
 
Η Αγία Έδρα ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:37