search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:54
MENU CLOSE

Διάσημοι καλεσμένοι, ανεξάρτητες ταινίες και νεανικό στίγμα

31.10.2013 22:00
Διάσημοι καλεσμένοι, ανεξάρτητες ταινίες και νεανικό στίγμα - Media

Καλεσμένοι όπως ο Τζιμ Τζάρμους και ο Αλεξάντερ Πέιν κλέβουν τις εντυπώσεις στο φετινό φεστιβάλ. Ανάμεσα, όμως στις 150 ταινίες του προγράμματος θα βρείτε νέες κινηματογραφίες, ανεξάρτητες φωνές, σύγχρονες τάσεις αλλά και αριστουργήματα από το παρελθόν

Καλεσμένοι όπως ο Τζιμ Τζάρμους και ο Αλεξάντερ Πέιν κλέβουν τις εντυπώσεις στο φετινό φεστιβάλ. Ανάμεσα, όμως στις 150 ταινίες του προγράμματος θα βρείτε νέες κινηματογραφίες, ανεξάρτητες φωνές, σύγχρονες τάσεις αλλά και αριστουργήματα από το παρελθόν
 
Ξεκινάει αύριο το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με ένα μεγάλο ατού: την παρουσία του Τζιμ Τζάρμους, σημαντικού δημιουργού του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Η έναρξη θα γίνει με την προβολή στο «Ολύμπιον» της νέας του ταινίας, «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί», μια περίεργη ιστορία αγάπης, φόρος τιμής στο είδος των ταινιών βαμπίρ, με πρωταγωνιστές την Τίλντα Σουίντον και τον Τόμ Χίντλεστον. Κι αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η παρουσία του Αμερικανού ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν κάνει και το τέλος εξίσου σημαντικό. Ο διάσημος σκηνοθέτης του αμερικανικού καλλιτεχνικού σινεμά θα έρθει και πάλι στη Θεσσαλονίκη, θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής και θα είναι παρών στην τελετή λήξης (9 Νοεμβρίου), όπου θα προβληθεί η τελευταία του ταινία, «Νεμπράσκα», ένας φόρος τιμής στη γενέτειρά του. Από την αρχή μέχρι το τέλος, όμως, μεσολαβεί ένα δεκαήμερο με 150 ταινίες, αφιερώματα και καλεσμένους. Το φετινό προφίλ του φεστιβάλ είναι πιο νεανικό και ανεξάρτητο από ποτέ. Ας δούμε μερικά από τα φετινά highlights.
 
ΝΕΟΣ ΠΟΛΑΝΣΚΙ Κάθε καινούργια ταινία του Ρομάν Πολάνσκι φυσικά αξίζει το ενδιαφέρον. Θα δούμε το τελευταίο του πόνημα, «Venus in Fur», μεταφορά στον κινηματογράφο του ομώνυμου θεατρικού του Ντέιβιντ Ιβ. Περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», που προτείνει κάθε χρόνο τις πιο πρωτοποριακές φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Και για του λόγου το αληθές, να μερικά ακόμα ονόματα των οποίων θα δούμε τις νέες ταινίες: Μοχάμαντ Ρασούλοφ, Χιροκάζου Κόρε Έντα, Ούλριχ Ζάιντλ, Κέλι Ράιχαρτ, Ξαβιέ Ντολάν. Στις «Ειδικές Προβολές» του τμήματος θα δούμε τον αριστουργηματικό «Δεκάλογο» του Κριστόφ Κισλόφσκι, που γυρίστηκε για την πολωνική τηλεόραση το 1988 και είναι βασισμένος στις βιβλικές εντολές.
 
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΦΩΝΩΝ Είναι τίτλος ταινίας, και μάλιστα βωβής. Την υπογράφει ο Μαξιμόν Μόνιχαν, αφηγείται μια σύγχρονη ιστορία σκλαβιάς, όπου συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί, και έχει ηρωίδα μια έφηβη από τη Λατινική Αμερική με προβλήματα ακοής. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στο πώς γίνεται μια ταινία. Περιλαμβάνεται στο νέο τμήμα των «Ανοιχτών Οριζόντων» που λέγεται «Currents» και φιλοξενεί εντελώς πειραματικές δουλειές.
 
ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΟΧΗΣ Και τέτοια έχει το πρόγραμμα των «Ανοιχτών Οριζόντων» και μάλιστα από έναν δημιουργό του ανεξάρτητου σινεμά, τον Κρις Έκσα. Το «The Retrieval» έχει φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο και ήρωα ένα 13χρονο αγόρι που μια συμμορία κυνηγών κεφαλών στέλνει στον Βορρά για να εντοπίσει έναν καταζητούμενο και να τον φέρει πίσω.
 
ΜΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ LUX Η ελληνικής καταγωγής Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Βαλέρια Γκολίνο θα δώσει το «παρών» στο φεστιβάλ. Η όμορφη καλλιτέχνις θα παρουσιάσει την τελευταία της ταινία, «Μέλι», που είναι υποψήφια για το φετινό βραβείο Lux, μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι άλλες δύο ταινίες που διαγωνίζονται είναι τα «Ραγισμένα όνειρα» του Φέλιξ φαν Γκρούνιγκεν και «Ο εγωιστής γίγαντας» της Κλίο Μπάρναρντ.
 
ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ Το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» κάθε χρόνο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Φέτος όμως, με το επετειακό αφιέρωμα για τα είκοσι χρόνια, που περιλαμβάνει προβολή 17 παλιότερων ταινιών, που ανέδειξαν άγνωστες κινηματογραφίες, αλλά και νέες δημιουργίες από το σινεμά των γειτόνων μας, έχει ακόμα μεγαλύτερο. Ξεχωρίζουμε τις παρουσίες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις ταινίες του αγαπημένου Ρουμάνου Κορνέλιου Πορομπόϊου και του Τούρκου Ρεχά Ερντέν. Θα δούμε τις νέες τους ταινίες «Όταν βραδιάζει στο Βουκουρέστι ή Μεταβολισμός» και «Τζιν», αντίστοιχα. Ενώ μια γεύση από το… παρελθόν του βαλκανικού σινεμά μπορείτε να πάρετε με ταινίες των Τσεϊλάν, Καρανφίλ, Πούιου, Καπλάνογλου κ.ά. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος Δημήτρης Κερκινός.
 
ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΒΙΑ Βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Βενετίας (Αργυρός Λέοντας Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Κύπελλο Βόλπι Ανδρικής Ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου) και πολυσυζητημένη, η ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά θα προβληθεί για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για μια ρεαλιστική σπουδή πάνω στη βία που έχει στην καρδιά της τα σκοτεινά μυστικά μιας οικογένειας. Σύγχρονες και τολμηρές είναι και οι υπόλοιπες ελληνικές δημιουργίες, στο σύνολο τους οκτώ: «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, που έχει επίσης στον πυρήνα της τη βία, «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, ένα επίκαιρο σχόλιο για την ελληνική πραγματικότητα, «Wild duck» του Γιάννη Σακαρίδη κ.ά. Γεύση από τα προσεχώς του ελληνικού σινεμά θα πάρουμε στο τμήμα «Agora Works in Progress».
 
ΙΟΡΔΑΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ – ΕΜΙΡΑΤΑ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Μια πολυεθνική ταινία είναι το «Όταν σε είδα» της Ανμαρί Τζασίρ, μιας από τις πιο δραστήριες σκηνοθέτιδες του αραβικού κινηματογράφου. Διαδραματίζεται στην Ιορδανία εν έτει 1967, όταν χιλιάδες πρόσφυγες μπαίνουν από τα σύνορα με την Παλαιστίνη. Ανάμεσα στο κύμα των προσφύγων και ο 11χρονος Τάρεκ με τη μητέρα του, που μένουν σε «προσωρινά» στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 
ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ Το σινεμά τους είναι διαφορετικό, αλλά τους ενώνει η κοινή καταγωγή και η πρωτοπορία, ο ανθρωποκεντρισμός στο επίκεντρο της δουλειάς τους. Το Φεστιβάλ φέτος κάνει αφιέρωμα στην πολυπράγμονα Κλερ Σιμόν και στον εκπρόσωπο του νεότερου γαλλικού κινηματογράφου Αλέν Γκιροντί, του οποίου η ταινία «Ο άγνωστος της λίμνης» τιμήθηκε στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών με το Βραβείο Σκηνοθεσίας.
 
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Μια ανεξάρτητη ταινία από το Μπουένος Άιρες θα προβληθεί στο φεστιβάλ. Η «Βιόλα» του Ματίας Πινιέρο ακολουθεί τη Σεσίλια, η οποία κάνει πρόβες για το έργο «Δωδεκάτη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σ’ ένα μικρό θέατρο του Μπουένος Άιρες. Την ημέρα κάνει delivery με το ποδήλατό της πειρατικές ταινίες στις συνοικίες της πόλης, ενώ μπλέκει και σε ένα περίεργο ερωτικό τρίγωνο. Επτά συνολικά ταινίες θα μας μυήσουν στη σύγχρονη κινηματογραφία της Αργεντινής.
 
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ Τρεις συναυλίες θα δώσουν τον τόνο στη φετινή διοργάνωση. Ο Κωνσταντίνος Βήτα θα παρουσιάσει το έργο του Μετασχηματισμοί / Transformations live με μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι (Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Νοεμβρίου, 22:00, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σκηνή Βασιλικού Θεάτρου), το συγκρότημα χάλκινων πνευστών Fanfara Transilvania θα μας ξεσηκώσει με ρομά φολκ (hora, sarba, joc, doina), καθώς και τζαζ, πανκ, τσιγγάνικα και άλλα βαλκανικά ακούσματα (Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, 22:30, Αποθήκη Γ, Λιμάνι), ενώ ο Πάνος Μουζουράκης θα παρουσιάσει το κεφάτο και ανατρεπτικό «The Big Band Project» (Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 23.30, Αποθήκη Γ, Λιμάνι).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:54