search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:51
MENU CLOSE

Όπως είπε και ο Καβάφης: Όποιος βιάζεται σκοντάφτει

02.11.2013 22:00
Όπως είπε και ο Καβάφης: Όποιος βιάζεται σκοντάφτει - Media

Κάθε, μα κάθε χρόνο την Ημέρα Ποίησης κατακερματίζονται ποιήματα και αναγράφονται σε στάσεις του μετρό στίχοι υποτίθεται για να προκαλέσουν το κοινό να γνωρίσει τους ποιητές μας.

Κάθε, μα κάθε χρόνο την Ημέρα Ποίησης κατακερματίζονται ποιήματα και αναγράφονται σε στάσεις του μετρό στίχοι υποτίθεται για να προκαλέσουν το κοινό να γνωρίσει τους ποιητές μας. Κανείς δεν ξέρει πόσοι όλα αυτά τα χρόνια αποφάσισαν να εντρυφήσουν στον Ελύτη επειδή διάβασαν σε μια αφίσα «κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά» την ώρα που από τα μεγάφωνα ακουγόταν η προειδοποίηση «προσοχή στο διάκενο», όμως φαίνεται πως το να γράφονται μεμονωμένοι στίχοι θεωρείται πια must για κάθε επέτειο γέννησης ή θανάτου ποιητή.

Έτσι φέτος τα τρόλεϊ γέμισαν στίχους του Καβάφη. Αυτή τη φορά, όμως, η ανάρτησή τους προκάλεσε ένα σωρό σχόλια. Τα περισσότερα ήταν επικριτικά. Μερικοί βρήκαν και πολιτικούς λόγους για τους οποίους επιλέχθηκαν συγκεκριμένοι στίχοι, όπως «είν’ επικίνδυνον πράμα η βία», και επισήμαναν πως ο Καβάφης με τη λέξη βία εννοούσε βιασύνη. Άλλοι πάλι αντέτειναν σε όσους ειρωνεύονταν την πρωτοβουλία πως «όπως και να έχει, καλύτερα να διαβάζεις έναν στίχο στο πίσω μέρος ενός λεωφορείου, παρά να βλέπεις μια κακόγουστη διαφήμιση».

«Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά: υπογραφή Κ. Π. Καβάφης», λοιπόν. Η ίδια φράση θα μπορούσε να έχει και τη δική μου υπογραφή ή οποιουδήποτε άλλου, κυρίως οποιουδήποτε είχε ξενυχτίσει το προηγούμενο βράδυ. Χωρίς όμως το όνομα του ποιητή κανένας δεν θα την έγραφε στο πίσω μέρος ενός τρόλεϊ και, βεβαίως, κανένας δεν θα τη θεωρούσε στίχο.

Παρομοίως μπορεί να γινόταν σαφέστερη η ερμηνεία της λέξης βία στο ποίημα «Εν μεγάλη ελληνική αποικία, 200 π.Χ.», αν γραφόταν ολόκληρος ο στίχος «Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», αλλά γιατί είναι τόσο αυτονόητο πως όποιος το διαβάσει αυτό θα το αντιληφθεί ως ποίηση ή, πολύ περισσότερο, θα γυρίσει σπίτι και θα αρχίσει να διαβάζει Καβάφη; Κι αν το κάνει, πώς θα το κάνει;

Αναζητώντας μεμονωμένους στίχους «με νόημα», τους οποίους θα μπορεί να επαναλάβει την επόμενη μέρα σε στυλ «Όπως είπε και ο Καβάφης: Όποιος βιάζεται σκοντάφτει»;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:51