search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:43
MENU CLOSE

Μάρτυς μου ο Θεός

31.10.2013 22:00
Μάρτυς μου ο Θεός - Media

Ο Χρυσοβαλάντης, ο ήρωας του μυθιστορήματος του Μάκη Τσίτα, εισέρχεται στον θαυμαστό κόσμο της ωριμότητας περνώντας το κατώφλι των πενήντα

Μάκης Τσίτας
Εκδόσεις: Κίχλη, σελ.: 270

Ο Χρυσοβαλάντης, ο ήρωας του μυθιστορήματος του Μάκη Τσίτα, εισέρχεται στον θαυμαστό κόσμο της ωριμότητας περνώντας το κατώφλι των πενήντα σε μια εποχή όπου το ελληνικό όνειρο της Μεταπολίτευσης βρίσκεται στο απόγειό του, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η χώρα βρίσκεται στο αποκορύφωμα της μεταπολιτευτικής ζάλης κι ο καθένας προσωπικά αντιμέτωπος με την πληθώρα των δικαιωμάτων εκείνων που χάριζε αφειδώς η Μεταπολίτευση. Στον αντίποδα, η προσωπική ζωή του Χρυσοβαλάντη διέρχεται μιαν ολοκληρωτική παρακμή (χάνει τη δουλειά του αλλά και τις εσωτερικές του ισορροπίες), πράγμα που τον οδηγεί σε μια χειμαρρώδη εξομολογητική – απολογητική διάθεση.
Έτσι, το παρόν γίνεται αφορμή για μια καταβύθιση στον παρελθόντα χρόνο. Μέσα από μια γλώσσα που αποδίδει όλες εκείνες τις λεπτές αποχρώσεις του ταραγμένου του ψυχισμού, ο Χρυσοβαλάντης αντιπαρατίθεται με ειρωνική διάθεση στις κακοδαιμονίες του. Οι εσωτερικές του βίαιες αντιφάσεις τον καθιστούν υποκριτή, ένα πιστό αντίγραφο της άθλιας κοινωνίας, ένα έρμαιο των ασυνάρτητων επιθυμιών του, μιας θλιβερής υποτίθεται ασκητικής θρησκευτικότητας, η οποία ταυτόχρονα συνυπάρχει ευδοκίμως και αβίαστα με την κλίση του στον αγοραίο έρωτα. Ο ήρωας μοιάζει να γίνεται η άκρη εκείνη του νήματος που θα ξετυλίξει το… κουβάρι του εθνικού δράματος: την αρχή του τέλους μιας ασυνάρτητης και ανισόρροπης κοινωνίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:39