search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:55
MENU CLOSE

Στην εποχή του Πάγκαλου…

03.11.2013 22:00
oldphotossk3110bjjj1383286312.jpg

Με τον Θεόδωρο Πάγκαλο η ελληνική κοινωνία ασχολείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από το 1981, οπότε πρώτη φορά εκλέχτηκε βουλευτής, μέχρι και σήμερα, που περνά τον χρόνο του…

Με τον Θεόδωρο Πάγκαλο η ελληνική κοινωνία ασχολείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από το 1981, οπότε πρώτη φορά εκλέχτηκε βουλευτής, μέχρι και σήμερα, που περνά τον χρόνο του γυρνώντας στα κανάλια και τα ραδιόφωνα «πουλώντας» αυτό που κάποτε τον εκτόξευε στα ύψη της δημοτικότητας και σήμερα τον οδηγεί στα τάρταρα της απαξίωσης: τον προκλητικά κυνικό λόγο του.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον πρώην υπουργό και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παπανδρέου ξέρουν ότι ο Πάγκαλος εξακολουθεί να συμπεριφέρεται όπως συνήθιζε: με ένταση και σχέδιο! Οι λεκτικές του προκλήσεις ουδέποτε διέφυγαν το πλαίσιο της πολιτικής ή άλλης σκοπιμότητάς του, παρά το αθυρόστομο κάποιες φορές ύφος του, που προσέδιδε ίχνη αυθορμητισμού.

Πάντα ήξερε
 
Περπατημένος για δεκαετίες στο πεζοδρόμιο της πολιτικής και κουβαλώντας την κληρονομιά του ονόματός του, ο Πάγκαλος πάντοτε ήξερε τι έλεγε και γιατί. Κάποτε, όταν ήταν στα πάνω του, στόχος του ήταν οι ψήφοι. Τώρα ο προκλητικός στα όρια της προβοκάτσιας λόγος του έχει στόχο τον επιμερισμό της προσωπικής του αποτυχίας. Με απλά λόγια, ο Πάγκαλος με τη γνωστή του ατάκα «μαζί τα φάγαμε» επιχειρεί να υπονομεύσει την απόφαση των πρώην ψηφοφόρων του, που κάποια στιγμή τον οδήγησαν στο περιθώριο.

Πέραν, ωστόσο, των ψυχολογικών παραμέτρων της προσωπικότητάς του, που είναι προσωπική του υπόθεση (παρεμπιπτόντως του ευχόμαστε μακροημέρευση και καλή και βαθιά ενδοσκόπηση), τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο Πάγκαλος αφορούν ποικιλοτρόπως την ελληνική κοινωνία και ως εκ τούτου καλό είναι να μην τα λησμονούμε βλέποντας την απελπισμένη προσπάθεια ενός γηραιού πολιτικού να παραμείνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, ακόμη και ως καρικατούρα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, λοιπόν, ας θυμηθούμε κάποια από τα ρηθέντα του «γίγαντα με μυαλό μικρού παιδιού», όπως ίσως ο ίδιος θα χαρακτήριζε τον εαυτό του.

Πριν όμως από τη μικρή αποθησαύριση των «παγκάλειων ρητών», ας θυμίσουμε ότι «γίγαντα με μυαλό μικρού παιδιού» είχε χαρακτηρίσει σε δηλώσεις του ως υφυπουργός Εξωτερικών τη Γερμανία το 1993, ζητώντας πάραυτα συγγνώμη, για να σώσει την καρέκλα του, από την οποία ήταν έτοιμος να τον πετάξει ο Ανδρέας Παπανδρέου προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις του Κολ…

• «Μαζί τα φάγαμε, αφού σας διορίζαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί σε μία πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος».

•  «Όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε, τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή, δεν πρόκειται να βελτιωθεί» (για δημοσίους υπαλλήλους).

•  «Τανκς και χάος χωρίς το Μεσοπρόθεσμο. Ο στρατός θα πρέπει να προστατεύσει με τανκς τις τράπεζες επειδή δεν θα επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Θα ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη χώρα, τα καταστήματα θα αδειάσουν και μερικοί άνθρωποι θα πηδήξουν από τα παράθυρα» (αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο).

• «Λειτουργούμε σε άλλο επίπεδο. Είμαστε κυβέρνηση που παίζει ΝΒΑ. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχει συντονισμός, ούτε ότι υπάρχει. Θα κριθούμε στο εξάμηνο» (για κυβέρνηση ΓΑΠ, Ιανουάριος 2010).

•  «Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας».

• «Όταν οι Τούρκοι εργάζονταν, εμείς τεμπελιάζαμε» (συνέντευξη στη «Χουριέτ»).

• «Αποτυχημένοι οι Σημίτης, Παπανδρέου και ο Βενιζέλος». «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα είναι πράσινος ή πορτοκαλί;».

• «Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί τρομοκρατία σε όλο το βάθος της κοινωνίας. Είναι τρομοκρατική οργάνωση».

•  «Να φύγουν από την ΕΡΤ οι αργόμισθοι χαμαιλέοντες» (για ΕΡΤ).

•  «Δουλεύουν ελάχιστα και αρνούνται την αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί» (για ΟΛΜΕ).

•  «Φασίστες Χρυσής Αυγής, τρελιάρες ΣΥΡΙΖΑ και ψεκασμένοι Καμμένου».

•  «Στη Βουλή έχουν μαζευτεί πολλοί αλήτες, και συνάδελφοί σας» (απευθυνόμενος στα ΜΜΕ).

•  «Ας ονομάσουν τη FYROM “Μέγας Αλέξανδρος”…» (συνέντευξη στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ»).

• «Κανένας πολιτικός δεν είναι τόσο διεφθαρμένος ώστε να βγαίνει στους δρόμους και να στρατολογεί ψηφοφόρους. Κάθεται στο γραφείο του και διεφθαρμένοι πολίτες πάνε και τον βρίσκουν…» (ομιλία στην Οξφόρδη).

•  «Η Ελλάδα δεν εφάρμοζε τις σωστές αρχές, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα δεν έπρεπε να κόψει δρόμο μέσα από το δάσος».

• «Η ΕΡΤ κομμούνιζε από το πρωί μέχρι το βράδυ μέχρι αηδίας. Δεν βλέπατε ότι η ΕΡΤ που διαλύθηκε ήταν προπαγανδιστικό όργανο, αυταρχικό και ολοκληρωτικό, ενός κόμματος που είχε το 5-10-20% του ελληνικού λαού;» (για ΕΡΤ).

•  «Κάφρος είναι ο άνθρωπος και αγράμματος» (για τον Αλέξη Τσίπρα).

•  «Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ είναι κομμουνιστές» και ο Φώτης Κουβέλης απεδείχθη άχρηστος για να παραμείνει η κυβέρνηση στην εξουσία.

• «Δεν υπάρχει αυτό που με ρωτάτε. Μπορεί κανείς σοβαρός άνθρωπος να φανταστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με στήριξη του κ. Καμμένου; Εν πάση περιπτώσει, όμως, αν το δούμε και αυτό, δεν ξέρω τι άποψη έχετε για την αυτοκτονία, αλλά θα σας πρότεινα να το κάνουμε όλοι μαζί παρέα».

• «Προϋπόθεση της επιτυχίας του κυβερνητικού προγράμματος είναι να πάψει να υφίσταται το φαυλοκρατικό και πελατειακό κράτος, να απολυθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, να κλείσουν άχρηστοι οργανισμοί και να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα».

•  «Είναι ένα μείγμα από φασίστες, κομμουνιστές και μαλάκες» (για τους αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος).

•  Στην ερώτηση του πρέσβη «και να πάει πού ο Οτσαλάν;», ο κ. Παπαϊωάννου (συνεργάτης του Πάγκαλου) απαντά ως εξής: «Ο Μεγάλος Τραγουδιστής (σ.σ.: κωδική ονομασία Πάγκαλου) έχει εκνευριστεί. Κάναμε μία εξυπηρέτηση. Μη μας τη βγάζουν από τη μύτη. Να πάει σαφάρι. Να πάει όπου θέλει. Μακριά από εθνικά χρώματα».

•   «Ρε αρχηγέ, δεν λες ότι την πήρε τη σημαία ο αέρας, το κύμα να τελειώνουμε;», σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει (και γιατί να μην τον πιστέψουμε) ότι του είπε ο Πάγκαλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Λυμπέρης κατά την κρίση των Ιμίων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:55