search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:23
MENU CLOSE

Τα διεθνή μέσα για την διπλή δολοφονία

02.11.2013 13:42
Τα διεθνή μέσα για την διπλή δολοφονία - Media

Το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της εν ψυχρώ εκτέλεσης των χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο, με τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και τις πρόσφατες συλλήψεις μελών της οργάνωσης.

 
Το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της εν ψυχρώ εκτέλεσης των χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο, με τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και τις πρόσφατες συλλήψεις μελών της οργάνωσης.

Γερμανικά μέσα

Η εφημερίδα «Die Zeit» στην ηλεκτρονική της έκδοση περιγράφει τα γεγονότα και τις πληροφορίες που έχουν δοθεί ως τώρα στη δημοσιότητα, για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό, για να επισημάνει ότι «πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι η επίθεση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα» και προσθέτει ότι «αυτόνομες αριστερές ομάδες έχουν τα προηγούμενα χρόνια διαπράξει επανειλημμένες βομβιστικές επιθέσεις, ενώ έχουν πυροβολήσει και αστυνομικούς». Το δημοσίευμα μεταφέρει και τη χθεσινοβραδινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα με τον τίτλο «Τρόμος στην Αθήνα: οι Έλληνες πολιτικοί φοβούνται καταστάσεις που μοιάζουν με εμφύλιο πόλεμο», φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Focus», ενώ ο συντάκτης διερωτάται εάν απειλεί τώρα την Ελλάδα πολιτική αστάθεια. «Η ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση συντάραξε την πολιτική ζωή της χώρας» αναφέρεται στο δημοσίευμα και περιγράφονται τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ γίνεται αναφορά στη δήλωση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου για τον φόβο κατάστασης εμφυλίου πολέμου.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα μετέδωσε και η εκπομπή «Tageschau» του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, στο οποίο έγινε αναφορά και στις απόψεις αναλυτών από την Αθήνα, οι οποίοι τόνιζαν ότι οι δράστες ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. «Παρατηρητές είχαν, μετά το θάνατο του μουσικού (ενν. τον Παύλο Φύσσα), εκφράσει τον φόβο ότι η επίθεση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η αστυνομία θεωρούσε εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται κάποια εκδικητική πράξη από την πλευρά αριστερών «υπόγειων» οργανώσεων» αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, ενώ επισημάνθηκε ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής παραμένει ακόμη τρίτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.

Σύντομα ρεπορτάζ δημοσιεύονται ακόμη στο περιοδικό «Der Spiegel» και στην εφημερίδα «Die Welt», ενώ στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Stern» φιλοξενείται βίντεο της τηλεόρασης του πρακτορείου Reuters για το θέμα.

Αλλα διεθνή μέσα

Στην δολοφονική επίθεση με θύματα δυο μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέρεται το BBC, σημειώνοντας ότι λαμβάνει χώρα, λίγες εβδομάδες αφότου βουλευτές της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κόμματος, συνελήφθησαν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η Guardian σχολιάζει ότι “η μαστιζόμενη από την κρίση Ελλάδα έπεσε σε περαιτέρω αναταραχή την Παρασκευή μετά τη δολοφονία δύο μελών της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο μιας κατά την αστυνομία “τρομοκρατικής επίθεσης” έξω από τοπικά γραφεία της οργάνωσης στην Αθήνα”. Εκρητική, κατά την Guardian, η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα.

Το Reuters αναφέρει ότι η επίθεση έλαβε χώρα σε μια περίοδο οργής του κόσμου κατά της Χρυσής Αυγής και των μέτρων της κυβέρνησης εναντίον του κόμματος μετά τη δολοφονία τον Σεπτέμβριο ενός ράπερ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera η επίθεση ήρθε μετά τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να αυστηροποιήσει το αντιρατσιστικό νομικό πλαίσιο. Συμπληρώνει πως το γεγονός έγινε λίγο καιρό μετά “τη δολοφονία τον Σεπτέμβριο αντιφασίστα ράπερ”.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει την τοποθεσία της επίθεσης, γεγονός που έχει εγείρει υποψίες ότι η επιθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

Το Associated Press αναφέρει πως πρόκειται για «μια επίθεση που αξιωματούχοι εκτιμούν πως είναι μια τρομοκρατική επίθεση από την ακροαριστερά». Το πρακτορείο αναφέρει ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει πως «στόχο έχει τη δημοκρατία» στην Ελλάδα.

Την είδηση μετέδωσε και το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το οποίο αναφέρει ότι “η Ελλάδα σοκαρίστηκε την Παρασκευή το βράδυ από μια απρόσμενη επίθεση εναντίον των γραφείων της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής σε ένα βόρειο προάστιο της Αθήνας, που άφησε νεκρά δύο μέλη της οργάνωσης και άλλον ένα τραυματισμένο σε κρίσιμη κατάσταση”. Επίσης, αναφέρει ότι “η επίθεση, που ήρθε μερικές εβδομάδες μετά τη δολοφονία αριστερού αντιφασίστα ακτιβιστή, έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες για έκρηξη της πολιτικής βίας στην καταχρεωμένη χώρα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21