search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:27
MENU CLOSE

Επιστρέφει φουριόζα η τρόικα στην Αθήνα

04.11.2013 08:35
Επιστρέφει φουριόζα η τρόικα στην Αθήνα - Media

Με «άγριες διαθέσεις» καταφτάνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τα «ραντεβού» με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάννη Βρούτση.

Με «άγριες διαθέσεις» καταφτάνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τα «ραντεβού» με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάννη Βρούτση.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που θα συναντηθεί την Τρίτη με τους επικεφαλής της τρόικας είναι να πείσει την τρόικα ότι δεν απαιτούνται για τον ερχόμενο χρόνο πρόσθετα μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ, επιδιώκοντας παράλληλα α υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος.

«Ρεαλισμό, ευελιξία και κοινό νου», από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην διαπραγμάτευση, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» της Κυριακής. 

«Αγκάθι» παραμένουν έως σήμερα και τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της.

Στην άλλη πλευρά, η τρόικα ζητάει ουσιαστικά το «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

Για την διαθεσιμότητα, η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι αφενός καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» (έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου). Και αφετέρου, ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι πρέπει να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Ωστόσο, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

Βρούτσης και τρόικα για την "τρύπα" στα ασφαλιστικά ταμεία

Το απόγευμα της Τρίτης είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα. Στη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηγεσία του υπουργείου «φωνάζει» συνεχώς ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα που, μετά την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου από την 1η του ερχόμενου χρόνου αναμένεται να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 30%.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες και διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση αναδρομική προσαρμογή των εφάπαξ». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50