search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:05
MENU CLOSE

O απώτερος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

04.11.2013 22:00
oldphotospod_3110_006_cmyk1383555617.jpg

Κλιμακώνει την αντεπίθεσή της έναντι της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή τα ναυπηγεία αλλά και τα καυτά ζητήματα της οικονομίας. Με αφορμή αυτά τα δύο σκιαγραφούνται οι τακτικές και πολιτικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλιμακώνει την αντεπίθεσή της έναντι της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή τα ναυπηγεία αλλά και τα καυτά ζητήματα της οικονομίας. Με αφορμή αυτά τα δύο σκιαγραφούνται οι τακτικές και πολιτικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, ακόμη κι αν η οικονομία είναι ένα πεδίο μάχης εκ των ων ουκ άνευ, σε αιχμή πρώτου μεγέθους έχει αναδειχθεί το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των προπληρωμένων υποβρυχίων που επί μια δεκαετία και πλέον δεν έχουν παραληφθεί, πλην του γνωστού ενός που… γέρνει.

Το ζήτημα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ευαίσθητο για την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία των δύο και, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει, εφόσον κατά τα λεγόμενα της ηγεσίας υπάρχει οσμή σκανδάλου, η οποία εκθέτει την κυβέρνηση σε μια στιγμή που βυθίζει ολόκληρη την κοινωνία, προκειμένου να είναι αρεστή σε εκείνους που τη διατηρούν στην εξουσία, τους δανειστές και την τρόικα.

Αδύναμος κρίκος
Η επικείμενη κατάθεση του αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή κορυφώνει την αγωνία των κυβερνητικών εταίρων, δεδομένου ότι αφενός πλήττεται περαιτέρω ο «αδύναμος κρίκος» της κυβέρνησης, δηλαδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου τροφοδοτούνται περαιτέρω οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., προσθέτοντας ένα ακόμη πεδίο ενόχλησης και αντιδράσεων για τα στελέχη που διαφοροποιούνται ως προς τους πολιτικούς χειρισμούς Σαμαρά.

Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να κρατάει στα χέρια της ένα «χαρτί», το οποίο, αν μη τι άλλο, σε τακτικό επίπεδο επιταχύνει την κυβερνητική φθορά και διευρύνει τα όποια ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει απώτερος στόχος της Κουμουνδούρου, αυτός σχετίζεται με την πρόθεσή της να συμβάλει ως καταλύτης στις πολιτικές διεργασίες, αποδυναμώνοντας τους αντιπάλους της και προσελκύοντας δυνάμεις που «απελευθερώνονται» από το υφιστάμενο «φθαρμένο» πολιτικό σκηνικό, όπως έχει κατά καιρούς ειπωθεί από κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος αρνούνται ότι είναι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η στοχοποίηση προσωπικά του Βενιζέλου (όπως λένε, άλλωστε, η πόλωση «παίζεται» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) κι αποδίδουν σε μιντιακά και πολιτικά κέντρα την προσπάθεια να εμφανιστεί μια εικόνα, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμμονή με το πρόσωπο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, επισημαίνουν ότι η αντιπαράθεση είναι εξίσου τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αντιπρόεδρο και ΥΠΕΞ της κυβέρνησης. Δέχονται ωστόσο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι «αδύναμος κρίκος», όμως προσθέτουν με νόημα ότι «δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό» και πως δεν είναι «στόχος μας να απαξιώσουμε το ΠΑΣΟΚ».

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε τη θέση του από τις απόψεις Τζιτζικώστα, Καμμένου και Χ.Α., που δημοσίως χαρακτήρισαν το ΠΑΣΟΚ «εγκληματική οργάνωση».

Άλλωστε, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να κάνει προβολές στο μέλλον, προσπαθεί να εκτιμήσει το μετά Βενιζέλου τοπίο στο πάλαι ποτέ Κίνημα και δεν μένει αδιάφορο στην προοπτική μιας πολιτικής δύναμης που αποποιούμενη το «βαρύ» και «φορτισμένο» παρελθόν της μπορεί, αν όχι να στηρίξει τον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να μην συνιστά απειλή.

Τα παραπάνω αποτελούν σενάρια επί χάρτου μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, εξαιτίας του οποίου η Κουμουνδούρου πλέον αποφεύγει όλο και πιο πολύ να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με τις συνεργασίες και τις συμμαχίες.

Μάλιστα, κορυφαία στελέχη συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν μπορεί καν να προβλεφθεί τι ισχύ θα έχουν μετά τις εκλογές οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις, επομένως δεν έχει νόημα να προσδιοριστούν εκ των προτέρων οι συνεργασίες.

Αυτό που έχει αποκρυσταλλωθεί ως θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας του θα επιδιωχθούν πολιτικές συνεργασίες και η ευρύτερη δυνατή στήριξη στη Βουλή και την κοινωνία. Το στίγμα αυτών των συνεργασιών προσπάθησε να αποδώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον Real FΜ, όπου με αφορμή ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είπε τα εξής: «Θα αναζητήσουμε συγκλίσεις και συνεργασίες με δυνάμεις ή πρόσωπα που θα είναι διατεθειμένα να υπηρετήσουν το πρόγραμμα που θα έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και πρόσωπα με καθαρό πολιτικό και κοινωνικό μητρώο. Το θέμα της εντιμότητας, της διαφάνειας, της καθαρής περπατησιάς στον δημόσιο βίο είναι για μας σημαντικό κριτήριο μαζί με την εργατικότητα και την ικανότητα». Επιμένοντας στο ζήτημα του προγράμματος, σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» σε συνεργασίες με «λογικές συγκλίσεις και μετατοπίσεις», όμως «δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να δώσει εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και να υλοποιήσουμε ένα άλλο πρόγραμμα, είτε της Ν.Δ. είτε των ΑΝΕΛ είτε του ΠΑΣΟΚ».

Εν ολίγοις, τόσο η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να διαμορφώσει την επιθυμητή κοινωνική πλειοψηφία όσο και η αντικειμενική πραγματικότητα της πολιτικής ρευστότητας αποτελούν το πρίσμα μέσα από το οποίο αντιμετωπίζει το θέμα των συμμαχιών.

Συνολική εξέταση
Όσον αφορά το θέμα της Εξεταστικής (σύμφωνα με τον σχεδιασμό επίκειτο η κατάθεση της πρότασης εντός της εβδομάδας), παρά το γεγονός ότι αρχικώς υπήρξε εστίαση στο διάστημα Βενιζέλου, δηλαδή από το 2010 και μετά, διατυπώθηκαν δεύτερες σκέψεις από στελέχη του κόμματος. Έτσι, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται σε συνολική εξέταση του θέματος, συμπεριλαμβάνοντας και την περίοδο Τσοχατζόπουλου αλλά και την πενταετία της Ν.Δ., καθώς – όπως λέγεται από στελέχη – υπάρχουν ευθύνες και στη γαλάζια διακυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι πέρα από το «οικονομικό» και «πολιτικό» σκάνδαλο των συμβάσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει τρεις ακόμη διαστάσεις στις ομιλίες του και στις ερωτήσεις του στη Βουλή: το επιχειρησιακό ζήτημα, δηλαδή την αδυναμία του Πολεμικού Ναυτικού να επιτελέσει το έργο του όσο τα υποβρύχια σαπίζουν στα ναυπηγεία, το θέμα των εργαζομένων που κρατούνται «όμηροι» και απλήρωτοι αλλά και το γεγονός ότι δίνονται δισεκατομμύρια σε έναν «ψευτοεπενδυτή» και τα ναυπηγεία ρημάζουν, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας, ζητείται να αναδειχθεί περαιτέρω το θέμα της ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων και των επιπτώσεων στην οικονομία και τους εργαζόμενους και να μην περιοριστεί μόνο στο ζήτημα των συμβάσεων.

Πρόβλημα επιβίωσης
Όσον αφορά την οικονομία, τα πράγματα σχεδόν λειτουργούν από μόνα τους: η ρευστότητα σπανίζει, η ανεργία θερίζει, οι όποιες καταθέσεις έχουν εξανεμιστεί, ενώ χαράτσια και επικείμενοι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αποτελειώνουν τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Το τελευταίο θέλησε να το υπογραμμίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας ερώτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τον οποίο παραλλήλισε με «δήμευση περιουσιών», στοχεύοντας στα αντανακλαστικά του συντηρητικού κοινού που ιεραρχεί ψηλά τις αξίες του φιλελευθερισμού περί ατομικής ιδιοκτησίας.

Σε κάθε περίπτωση τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα ζητήματα της οικονομίας και οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία και την εργασία, εν γένει δηλαδή το πιεστικό πρόβλημα της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες νοικοκυριά, είναι αυτό που θα κρίνει τις προτιμήσεις του εκλογικού ακροατηρίου σε μια επικείμενη εκλογική μάχη, όποτε κι αν αυτή έρθει.

Η εν λόγω αντεπίθεση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει και το… κόστος της, με την έννοια ότι απαιτεί υπέρβαση των όποιων εσωκομματικών διαφωνιών και διαφοροποιήσεων. Αυτό τουλάχιστον ήταν το μήνυμα της ηγεσίας προς τους βουλευτές και τα στελέχη της Γραμματείας στην κοινή συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης στη Βουλή, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της ψηφοφορίας για την τροπολογία της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται ότι την εν λόγω τροπολογία υπερψήφισε η Αριστερή Πλταφόρμα, παρά τη δημόσια διαφωνία της με το αιτιολογικό ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα, σε αντίθεση με τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ψήφισε «παρών», και τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος απουσίασε, καταγγέλλοντας εκ των υστέρων λογικές «μαντριού» που, όπως σημείωσε, έχουν εξαπλωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του προς τους βουλευτές, η οποία ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε ωριμότητα, αυτοσυγκράτηση, εγρήγορση, ενότητα και συνειδητοποίηση του ιστορικού τους ρόλου. Προέταξε δηλαδή την «κρισιμότητα των στιγμών» με την έννοια τόσο της ιστορικής πρόκλησης για τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και με την έννοια της «λυσσώδους αντίδρασης» των «συνασπισμένων συμφερόντων της διαπλοκής». Στη συζήτηση που ακολούθησε στην κλειστή συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να τηρήσει την κομματική γραμμή μαζί με τους βουλευτές της μειοψηφίας, καθώς, όπως είπε, «τον τιμά», αν και το ιστορικό στέλεχος του κόμματος επέμεινε στην άποψή του και με συνέντευξη στην «Αυγή» χαρακτήρισε «λάθος» την ψήφιση της τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη δυσαρέσκεια της Κουμουνδούρου για το «ατόπημα» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, συνέχεια δεν δόθηκε ούτε επίσημα, ούτε στο πλαίσιο της συνεδρίασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεπεράστηκε. Η ίδια υπερασπίστηκε τη στάση της από νομική κυρίως σκοπιά. Ο Μανώλης Γλέζος από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πιο ήπιους τόνους επέμεινε στο θέμα δημοκρατικότητας στη λήψη των αποφάσεων, για το οποίο έκανε ουσιαστικά λόγο με τη δήλωσή του περί «μαντριού» (χθες πάντως επανήλθε με δημόσιες δηλώσεις του προσθέτοντας την αιχμή ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πειστική απέναντι στην κοινωνία). Σε γενικές γραμμές, πάντως, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενωτικό, με προτροπή από όλες τις πλευρές για καλύτερο συντονισμό της Κ.Ο. με το κόμμα…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:05