search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:27
MENU CLOSE

Μια κυβέρνηση εμμονική και εθισμένη στο πετρέλαιο

04.11.2013 22:00
Μια κυβέρνηση εμμονική και εθισμένη στο πετρέλαιο - Media

Eίναι να απορείς κανείς µε τις εµµονές της κυβέρνησης που οδηγούν µε µαθηµατική ακρίβεια σε παταγώδη αποτυχία µε τραγικές επιπτώσεις για εκατοµµύρια πολίτες.

 
Eίναι να απορείς κανείς µε τις εµµονές της κυβέρνησης που οδηγούν µε µαθηµατική ακρίβεια σε παταγώδη αποτυχία µε τραγικές επιπτώσεις για εκατοµµύρια πολίτες.
 
Εµµονές που έχουν φτάσει σε επίπεδα επικίνδυνου εθισµού όσον αφορά τη σχέση µε το πετρέλαιο, µια σχέση καταστροφική, που επιδοτείται συνεχώς µε εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ, την ίδια στιγµή που τα νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτούνται για µια αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνεται µε επικίνδυνους ρυθµούς το ποσοστό των πολιτών που έχει περιπέσει σε «ένδεια καυσίµων» και φλερτάρει εν έτει 2013 µε τη λεγόµενη «ενεργειακή φτώχεια».
 
Εµµονή 1η
 
Η πρώτη κυβερνητική εµµονή είναι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης µε το πετρέλαιο κίνησης, µε στόχο την αύξηση των εσόδων αλλά και την πάταξη του λαθρεµπορίου. Μια εµµονή που οδήγησε στα εξής αποτελέσµατα:
 
– Το 50% των νοικοκυριών δεν χρησιµοποίησε πετρέλαιο θέρµανσης το 2012, σύµφωνα µε την έρευνα της Public Issue για λογαριασµό του WWF Ελλάς.
 
– Η κατανάλωση πετρελαίου θέρµανσης µειώθηκε κατά 33,8% το 2012 και κατά 61,2% το 2013.
 
– Εξαιτίας της µείωσης της κατανάλωσης χάθηκαν 200 εκατοµµύρια από τον ΦΠΑ.
Η απόφαση της κυβέρνησης να επιµείνει στο αποτυχηµένο µέτρο και το 2013-2014 ισοδυναµεί, σύµφωνα µάλιστα µε τις εκτιµήσεις του ΙΟΒΕ, µε διπλασιασµό των χαµένων εσόδων για το δηµόσιο ταµείο, αφού η απόκλιση µόνο από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα φθάσει στα 473 εκατ. ευρώ.
 
Εµµονή 2η
 
Η δεύτερη κυβερνητική εµµονή είναι η υιοθέτηση του επιδόµατος θέρµανσης µε όρους και προϋποθέσεις που κινούνται εκτός πραγµατικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2012, από τα 270 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισµό, διατέθηκαν λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι δικαιούχοι (µε βάση τα κριτήρια του ΥΠΟΙΚ) ανέρχονταν στα 4 εκατ. άτοµα. Και αυτό όχι γιατί οι πολίτες δεν ήταν ενηµερωµένοι, αλλά γιατί οι διαδικασίες ήταν περίπλοκες και δεν είχαν λάβει σοβαρά υπόψη προβλήµατα όπως αυτά που εµφανίστηκαν στις πολυκατοικίες όπου, εάν η πλειονότητα των ενοίκων δεν δικαιούται επίδοµα, τότε δεν γίνεται αγορά πετρελαίου και έτσι οι δικαιούχοι δεν µπορούν να επωφεληθούν. Η κυβέρνηση, όµως, αποφάσισε να επιµείνει στο αποτυχηµένο µέτρο και το 2013 διευρύνοντας απλώς τους εν δυνάµει δικαιούχους και δίνοντας το 25% του ποσού προκαταβολή.
 
Όµως ακόµα και αυτό το µέτρο δεν µπορεί να εφαρµοστεί πριν από το τέλος Νοεµβρίου αφού το υπουργείο Οικονοµικών χωρίς λόγο και αιτία δεν είχε προετοιµαστεί κατάλληλα.
 
Επισηµαίνεται πως το ΙΟΒΕ στη µελέτη του εκτιµούσε, όσον αφορά το επίδοµα, ότι µε την κατάργηση των κριτηρίων ή µε τη διατήρηση του κριτηρίου µόνο της πρώτης κατοικίας θα µπορούσαν να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, δηλαδή και η πάταξη του λαθρεµπορίου µέσα από τη διατήρηση της εξίσωσης του ΕΦΚ, αύξηση εσόδων και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών.
 
Εµµονή 3η
 
Η τρίτη κυβερνητική εµµονή είναι η συνεχιζόµενη ανεκδιήγητη άποψη ότι το πρόβληµα αιθαλοµίχλης που αντιµετωπίζει η Αθήνα και γενικότερα όλες οι μεγάλες πόλεις είναι ένα πρόβλημα ολίγων ημερών που ανακάλυψε, μόλις, τον περσινό χειμώνα η κυβέρνηση και απέδωσε μόνο στην καύση ξύλων από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες!
 
Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, τον περσινό χειμώνα το 9% των νοικοκυριών επέλεξε ως μοναδική πηγή θέρμανσης το τζάκι και την ξυλόσομπα, ποσοστό μικρό για τις επιπτώσεις που απέδωσε η κυβέρνηση στη ρύπανση από τα οικιακά φουγάρα.
 
Η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα, αποδίδοντας μόνο στα τζάκια την «έκρηξη» της αιθαλομίχλης, κάνει γαργάρα το βασικό πρόβλημα που είναι η πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα, πετρελαιοκίνηση στην οποία έδωσαν άφεση αμαρτιών όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου. Επισημαίνεται ότι οι Έλληνες επιστήμονες κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου για τη σχέση της πετρελαιοκίνησης με τα αιωρούμενα σωματίδια και μάλιστα η κ. Κλέα Κατσουγιάννη από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει επισημάνει σε μελέτες και επιστημονικά συνέδρια ότι: «τα σωματίδια που εκπέμπονται από τους πετρελαιοκινητήρες είναι ιδιαίτερα τοξικά, με πληθώρα επιδράσεων που τεκμηριωθήκαν και πειραματικά. Η Αθήνα λόγω της τοπογραφίας και του κλίματος είναι ακόμη περισσότερο επιβαρυμένη με υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων. Επιπλέον, οι πλημμελείς έλεγχοι στα οχήματα, η παλαιότητα του στόλου, η έλλειψη ρυθμίσεων στην κυκλοφορία των φορτηγών, η νοθεία του πετρελαίου κίνησης και η λαθρεμπορία οδηγούν σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων».
 
Εμμονή 4η
 
Η τέταρτη κυβερνητική εμμονή είναι η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από το πετρέλαιο. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για το 2012, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το πετρέλαιο, καθώς η συμμετοχή του στην τελική ενεργειακή κατανάλωση την τελευταία δεκαετία φτάνει κατά μέσο όρο το 67%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το 2011 που η συμμετοχή του εισαγόμενου πετρελαίου μειώθηκε στο 62% λόγω της κρίσης, το αντίστοιχο ποσοστό στα 27 κράτη – μέλη ήταν 40%. Και ακόμα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από πετρελαϊκά προϊόντα φτάνει το 98% στις μεταφορές, το 47% στον οικιακό τομέα, το 31% στη βιομηχανία.
 
Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισημαίνει και κάτι ακόμα: ότι το μισό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2012 οφειλόταν στις εισαγωγές καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) παρά τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι το μερίδιο του ισοζυγίου καυσίμων στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε από 22% που ήταν το 2007 σε 52% το 2012. Η απόλυτη σχέση εξάρτησης από το πετρέλαιο αποτυπώνεται εύγλωττα και στα κυβερνητικά μέτρα που επί της ουσίας σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δύο εκ των αρμοδίων υπουργών, ο ΥΠΕΚΑ και ο Οικονομικών, υποστήριξαν πρόσφατα ότι η πράσινη ενέργεια είναι τρεις έως τέσσερις φορές ακριβότερη από τη συμβατική, ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ οφείλονται στις ΑΠΕ και ότι η Ε.Ε. έκανε λάθος με τη στρατηγική της για τη γρήγορη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03