search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:13
MENU CLOSE

Στο τραπέζι κυβέρνηση και τρόικα – Συμφωνία για απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

05.11.2013 07:53
Στο τραπέζι κυβέρνηση και τρόικα – Συμφωνία για απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ - Media

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα ξεκινά την Τρίτη με τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα ξεκινά την Τρίτη με τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτουν τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. Ευρώ. Ακόμη, θα εξεταστεί και το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, όπως και οι προσαρμογές στο ασφαλιστικό.  
 
Συμφωνία για απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ
 
Σύμφωνα με το «Έθνος», ο κύβος… ερρίφθη για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν έλθει σε καταρχήν συμφωνία για δραστική συρρίκνωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με τη λειτουργία μόνο ενός εργοστασίου και για τις δύο εταιρείες που θα προμηθεύει αποκλειστικά τον ελληνικό στρατό αλλά και το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.
 
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο όρος που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά είναι οι αποχωρήσεις εργαζομένων κι από τις τρεις εταιρείες – υπολογίζονται μεταξύ 800 και 1.000 –  να συνυπολογιστούν στις 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.
 
Το «Έθνος» αναφέρει ότι μέχρι πρότινος η τρόικα δεν το αποδεχόταν με το σκεπτικό ότι απολύσεις από δημόσιες επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων δεν μπορούν να προσμετρηθούν στις απολύσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε πίσω στην απαίτησή της και η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων οικονομικού επιτελείου – τρόικα που ξεκινούν της Τρίτη στην Αθήνα.
 
Κατά την διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με την τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι μεγαλύτερο των 344 εκατ. ευρώ, αλλά και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι ύφεση θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.
 
Η κυβέρνηση θα επιχείρησει να κατάδειξει στους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ ότι δεν απαιτούνται για το 2014  πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. Ευρώ – όπως θεωρεί η τρόικα – για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, αλλά παρεμβάσεις ύψους 500-700 εκατ. ευρώ περίπου.

Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24