search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:58
MENU CLOSE

Αλματώδης η αύξηση των καταγγελιών για κακοποίηση ζώων

05.11.2013 09:23
Αλματώδης η αύξηση των καταγγελιών για κακοποίηση ζώων - Media

Τον Οκτώβριο του 2012 στον Μαραθώνα ένας άνδρας έδωσε εντολή σε υπάλληλό του να δέσει τον σκύλο του πίσω από το αυτοκίνητο και να τον σέρνει, επειδή του έσκαψε το περιβόλι.

 
Τον Οκτώβριο του 2012 στον Μαραθώνα ένας άνδρας έδωσε εντολή σε υπάλληλό του να δέσει τον σκύλο του πίσω από το αυτοκίνητο και να τον σέρνει, επειδή του έσκαψε το περιβόλι. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Αυτή ήταν η πρώτη καταδίκη ιδιοκτήτη ως ηθικού αυτουργού για κακοποίηση ζώου, από την εφαρμογή του Νόμου 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.
 
Από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι σήμερα, δεκάδες είναι οι υποθέσεις κακοποίησης ζώων που έχουν πάρει τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη.
 
Στο γραφείο της εισαγγελέως Αθηνάς Θεοδωροπούλου, της πρώτης που ορίστηκε για την προστασία των ζώων, φτάνουν σχεδόν καθημερινά καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι, χρονιά κατά την οποία ψηφίστηκε ο νόμος, οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν στην Αττική έφτασαν τις 41, ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2013 εκτοξεύτηκαν στις 159! Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Εισαγγελία, ότι πλέον ο κόσμος είναι ενημερωμένος και δεν φοβάται να καταγγείλει τέτοια περιστατικά.
 
Μάλιστα, υπάρχει σχεδόν πλήρης εφαρμογή του άρθρου 19, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση κακοποίησης αποφασίζεται προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του κατοικίδιου από την κατοχή του παραβάτη, «όταν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκαλεί ιδιαίτερο πόνο στο ζώο. Επίσης μπορεί ο εισαγγελέας, με διάταξή του, να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με θέμα την «αποσαφήνιση των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του Ν. 4039/2012».
 
Όπως τονίζουν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων στη χώρα μας, τα περιστατικά κακοποίησης αδέσποτων και κατοικιδίων είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο.
 
Η κρίση και οι επιθέσεις
 
«Σε τέτοιες εποχές που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον κόσμο οικονομικά αλλά και ψυχικά, διαπιστώνεται ότι οι επιθέσεις στον αδύναμο – είτε αυτός είναι ηλικιωμένος, άνθρωπος με ειδικές ανάγκες, παιδί είτε ζώο – είναι πιο έντονες και πιο βίαιες από ποτέ», λέει η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Σοφία Τζονίκη.
 
Προσθέτει μάλιστα πως ο αριθμός των περιστατικών κακοποίησης είναι σίγουρα αυξημένος, ωστόσο «θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πλέον τα μαθαίνουμε, και λόγω της σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα μέλη των οργανώσεων, και μέσω του Διαδικτύου».
 
Οι ποινές
 
Υπενθυμίζεται ότι για κακοποίηση ζώου επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο έως 30.000 ευρώ. Βέβαια, οι ποινές είναι εξαγοράσιμες ή έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Τον περασμένο Μάιο, στα Φιλιατρά ένας άνδρας έδεσε τον σκύλο του πίσω από τρέιλερ αυτοκινήτου, μία γυναίκα φωτογράφισε τη σκηνή και ο δράστης συνελήφθη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο τα έξοδα δικαστηρίου, καθώς σύμφωνα με την απόφαση δεν τραυματίστηκε το ζώο.
 
«Είναι πολύ σημαντική η άμεση αντίδραση από τους πολίτες», υποστηρίζουν τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων. Μερικές φορές, μάλιστα, η καταγγελία μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το Δημοτικό Κυνοκομείο Δράμας. Το προηγούμενο διάστημα η κατάσταση στο κυνοκομείο με τα στοιβαγμένα και άρρωστα ζώα να αργοπεθαίνουν κινητοποίησε μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, που έκαναν καταγγελία και δημοσίευσαν τις εικόνες ντροπής. Ως διά μαγείας, μετά την κατακραυγή όλα άλλαξαν και τίποτα δεν θύμιζε το κυνοκομείο των προηγούμενων ημερών, αφού μέσα σε μία νύχτα υπάλληλοι καθάρισαν τον χώρο και τα κλουβιά και έβαλαν τα άρρωστα σκυλιά σε ειδικό χώρο αποθεραπείας.
 
Φυσικά, οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο περιστατικά με σκύλους και γάτες. Τον Ιούλιο του 2012, ο ιδιοκτήτης αλόγου ηλικίας 28 ετών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, επειδή κακοποιούσε το ζώο φορτώνοντάς το με παλιοσίδερα και σπρώχνοντάς το όταν τα πόδια του λύγιζαν από το βάρος. Το ζώο αφαιρέθηκε από τον παραβάτη.
 
Πηγή: Τα Νέα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:57