search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:26
MENU CLOSE

Οι χρυσαυγίτες ντύθηκαν λευκές περιστερές, αλλά δεν πείθουν

05.11.2013 22:00
oldphotossel81383668363.jpg

Με ποιον τρόπο θα «απορ­ροφήσει» η κοινωνία το «λουτρό αίματος» που άρχισε από τις 17 Σε­πτεμβρίου, με τη δολοφονία του Παύ­λου Φύσσα, και συνεχίστηκε με την εκτέλεση των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής την περασμένη Παρα­σκευή στο Νέο Ηράκλειο;

Με ποιον τρόπο θα «απορ­ροφήσει» η κοινωνία το «λουτρό αίματος» που άρχισε από τις 17 Σε­πτεμβρίου, με τη δολοφονία του Παύ­λου Φύσσα, και συνεχίστηκε με την εκτέλεση των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής την περασμένη Παρα­σκευή στο Νέο Ηράκλειο;

♦ Το καλό (και ισχυρό) σενάριο λέει πως θα αποστρέψει το βλέμμα και δεν θα υποκύψει ούτε στα αιματηρά κελεύσματα ούτε στην κινδυνολογία περί νέου «εμφυλίου».

♦ Το κακό (και αδύναμο) σενάριο, το οποίο έχει πολλούς οπαδούς σε διάφορα φιλοκυβερνητικά κέντρα, λέει πως θα δούμε ενίσχυση «ακραίων», τάσεων με απρόβλεπτες επιπτώ­σεις, με συνέπεια να χρειαστεί μια «αποτελεσματικότερη» εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας.

Για να περιοριστούμε όμως στην πραγματικότητα, οι έρευνες της Ελλη­νικής Αστυνομίας στον απόηχο του δι­πλού δολοφονικού χτυπήματος στρέ­φονται στην αποκρυπτογράφηση των κινήτρων και της ταυτότητας των δρα­στών.
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήμα­τα θα δώσει η αναμενόμενη, από την αστυνομία, ανάληψη της ευθύνης (προκήρυξη) για τη διπλή δολοφονία.

Καταρχάς η προκήρυξη καθ’ εαυτή -εάν βεβαίως υπάρξει – θα βάλει τέ­λος στην όποια παραφιλολογία σχε­τικά με τα κίνητρα και την ιδεολογική ταυτότητα των δραστών: αν το εντυ­πωσιακό χτύπημα είναι αντίποινα στη δολοφονία Φύσσα ή, επιπλέον, πίσω από αυτό κρύβεται ένα «μήνυ­μα» εναντίον της Χρυσής Αυγής, αλ­λά ενδεχομένως και των αφανών οι­κονομικών και άλλων υποστηρικτών της, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα χρηματοδοτούν και προωθούν τη δράση της.

Επιπλέον η ανάληψη ευθύνης αυτό­ματα θα απομακρύνει το μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο δεύτερης απα­νωτής επίθεσης,

Επίσης θα αποσαφηνιστεί αν οι δρά­στες ανήκουν σε μια νέα ή παλαιά οργάνωση. Άλλωστε κανένας στην Αντιτρομοκρατική δεν ήταν σε θέ­ση, έως τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ, με βά ση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, να διαγνώσει αν πρόκειται για ένα νέο χτύπημα της Σέχτας Επανα­στατών ή της ομάδας που φαίνεται να έχει προκύψει από τη σύμπραξη της οργάνωσης με τη Συνωμοσία Πυ­ρήνων της Φωτιάς. Το όπλο, τύπου Zastava, που χρησι­μοποίησε ο εκτελεστής αποδείχθηκε «καθαρό». Απεναντίας, στις δολοφονί­ες του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον ένα κοινό όπλο, που συνέδεε τη Σέχτα και με το πρώτο χτύπημα της οργάνωσης στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

Επιπλέον ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο συνοδηγός της μηχανής μαρτυρά επαγγελματία – ή καλά εκ­παιδευμένο – εκτελεστή. Καμιά σχέ­ση με τους πιστολέρο της οργάνωσης ΟΠΛΑ, που στη μοναδική της επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής, με τρεις τραυ­ματίες αστυνομικούς, πυροβόλησαν από απόσταση κατά ριπάς με καλάσνικοφ. Τότε στο σημείο της επίθεσης εί­χαν βρεθεί περισσότεροι από 100 κά­λυκες σε απόσταση αρκετών μέτρων περιμετρικά από το κτήριο.

Λίγες πιθανότητες, κατά την Αντι­τρομοκρατική  πάντα,   συγκεντρώνει
και το ενδεχόμενο πίσω από την επί­θεση να κρύβονται ο Νίκος Μαζιώτης και η ομάδα του, αφού σε κανένα χτύ­πημα από αυτά στα οποία είχε συμμε­τοχή στο παρελθόν δεν είχε επιδείξει πρόθεση να σκοτώσει.

Υπάρχει φυσικά και η πρωτοεμφα­νιζόμενη οργάνωση ΟΛΑ (Ομάδα Λαϊ­κών Αγωνιστών), η οποία καθυστερη­μένα ανέλαβε την ευθύνη για το χτύ­πημα στα γραφεία της Νέας Δημοκρα­τίας στις 14 Ιανουαρίου 2013. Παρ’ ότι στην προκήρυξη προειδοποιούσε με «νέα αποτελεσματικότερα χτυπήμα­τα», στο χτύπημα της Λ. Συγγρού χρη­σιμοποίησε καλάσνικοφ, ενώ οι δρά­στες επέβαιναν σε κλεμμένο Ι.Χ., το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψαν στο Παλαιό Φάληρο.

Το σενάριο

Όσον αφορά το τι συνέβη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Νέο Ηράκλειο, το μόνο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν με βεβαιότητα, προς το παρόν, οι αξιωματικοί της Αντιτρο­μοκρατικής είναι πως οι εκτελεστές δεν είχαν στόχους συγκεκριμένα πρό­σωπα, αλλά επρόκειτο για ένα μαζι­κό συμβολικό χτύπημα. Στοιχείο που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αποδυναμώ­νει το σενάριο του «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Γι’ αυτό άλλωστε την υπόθεση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Αντιτρομοκρατική και όχι η Ασφάλεια.

‘Όπως προκύπτει από τη λεπτομερή ανάλυση του βίντεο που έχει στη διά­θεσή της η ΕΛ.ΑΣ., ο συνοδηγός της μηχανής άνοιξε πυρ εναντίον και των τεσσάρων χρυσαυγιτών οι οποίοι έτυ­χε να στέκονται εκείνη τη στιγμή στην είσοδο των γραφείων.

Από τις δώδεκα βολές του Ζastava πρώτος χτυπήθηκε ο Αλέξανδρος Γέ­ροντας, ο οποίος αντιλήφθηκε τον δράστη και προσπάθησε να τρέξει προς την είσοδο των γραφείων. Ο Φουντούλης και ο Καπελώνης αρχικά δεν αντιλήφθηκαν τον εκτελεστή, αφού εί­χαν γυρισμένη την πλάτη και ακούγο­ντας τους πρώτους πυροβολισμούς δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Εντύπωση προκαλεί στους αστυνο­μικούς το γεγονός ότι ο δολοφόνος είχε την ψυχραιμία να σημαδέψει αρ­χικά από απόσταση μεγαλύτερη των 15 μέτρων μέσα στο σκοτάδι, σε κε­ντρικό σημείο του Ν. Ηρακλείου, αλ­λά και να πλησιάσει πάνω από τους αιμόφυρτους άνδρες δίνοντάς τους τη χαριστική βολή. Όλα αυτά δε, γνωρί­ζοντας πως εκείνη την ώρα στα γρα­φεία της Χρυσής Αυγής, στον πρώτο όροφο, βρίσκονταν δεκάδες μέλη της οργάνωσης, ενώ τις κινήσεις του κατέ­γραφαν καρέ – καρέ οι κάμερες ασφαλείας στην είσοδο.
 
Στη συνέχεια ο πιστολέρο επιβιβά­στηκε ατάραχος στη μηχανή, όπου τον περίμενε ο συνεργός του, και εξαφανί­στηκαν. Όχι επιλέγοντας διαδρομή μέ­σω της Αττικής Οδού, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από το σημείο της επίθεσης, αλλά μέ­σα από τα στενά του Νέου Ηρακλείου και με τον κίνδυνο να πέσουν πάνω σε κάποιο μπλόκο των αστυνομικών.

Επίσης το ερημικό σημείο όπου εγκατέλειψαν την κλεμμένη μηχα­νή, στην οδό Κριστένης στον Κόκκινο Μύλο, αποδεικνύει την άνεση με την οποία κινήθηκαν, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν έδρασαν μόνοι τους, αλλά διέθεταν ομάδα υποστήριξης, που ακολουθούσε διακριτικά από από­σταση καθ’ όλη τη διάρκεια του χτυπή­ματος και της διαφυγής.
 
«Πρόκειται για πρόσωπα αδίστακτα, ψυχρούς εκτελεστές, οι οποίοι, με τον τρόπο που έδρασαν, μοιάζει να εκτε­λούσαν πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου. Μόνο που στην προκειμένη περί­πτωση θα επικεντρώνονταν σε συγκε­κριμένους στόχους και όχι σε όποιον έβρισκαν μπροστά τους» παραδέχο­νται ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνι­κής Αστυνομίας.

«Προβοκάτσια»

Την ίδια ώρα, στα Εξάρχεια επικρα­τεί έντονος προβληματισμός. Πέρα από τη διάχυτη εντύπωση περί προβο­κάτσιας, που είχε βασικό σκοπό την εκ νέου στοχοποίηση του αντιεξουσιαστι-κού χώρου, στο πλαίσιο της θεωρίας περί «δύο άκρων», έντονη είναι η αντί­δραση σχετικά και με τη θεωρία περί ενός ακήρυχτου πολέμου «φασιστών- αντιφασιστών». Ήδη με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την επομένη των δολοφονιών, η Συσπείρωση Αναρχι­κών στρέφεται κατά των δραστών, αλ­λά και συντακτών της αναμενόμενης προκήρυξης, επισημαίνοντας ότι:

«Δεν έχει καμία σημασία αν η πράξη θα επενδυθεί με κάποιο “βαθυστόχα­στο” κείμενο με το οποίο θα αναλαμ­βάνεται η ευθύνη (όποτε και εάν γίνει αυτό) ή αν θα μιλά στο όνομα του λα­ού, της αριστεράς, του κομμουνισμού, της επανάστασης, της αντιεξουσίας ή ακόμα και της αναρχίας. Αυτό που στην πράξη προσπαθεί να σιγοντάρει είναι την εξουσία και ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι της που ήδη έχει χάσει αρκε­τά σε επίπεδο πολιτικών χειρισμών». Η προσπάθεια εκμετάλλευσης του θανάτου των δύο άτυχων νέων από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκρι­ση στην κοινή γνώμη, η οποία φαί­νεται να… μην ξεχνά. Από το βράδυ της διπλής δολοφονικής επίθεσης οι βουλευτές της νεοναζιστικής ορ­γάνωσης επιχείρησαν να παρουσια­στούν σαν «λευκές περιστερές» και «σημαιοφόροι» της εθνικής ενότη­τας συστήνοντας ψυχραιμία όχι μό­νο στους οπαδούς τους, αλλά… «σε όλους τους Έλληνες».

Αποτασσόμενοι τον «τσαμπουκά» και την «τζάμπα μαγκιά» της προηγούμενης περιόδου, προσπάθησαν να πείσουν πως δεν αποτελούν μέλη εγκληματικής οργάνωσης και κακώς στοχοποιήθηκαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Βρήκαν δε μια καλή αφορμή για να επιτεθούν στον Αντώνη Σαμαρά και τον Νίκο Δένδια χαρακτηρίζοντάς τους ηθικούς αυ­τουργούς των δολοφονιών.
Στην πραγματικότητα, όμως, το συναίσθημα που κυριαρχεί στα στε­λέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής, εί­ναι ο φόβος! Η παλαιά εντύπωση ότι όποιος ενταχθεί σ’ αυτήν αισθάνεται και είναι άτρωτος κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» από τις σφαίρες των τρομοκρατών. Νωρίτερα είχε πληγωθεί βαριά από τις προφυλακί­σεις της ηγεσίας της για εγκληματική δράση.

Οι δράστες, όπως σημειώνουν αξι­ωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δεν επέλεξαν να πλήξουν τους στόχους τους στον δρόμο, αλλά στην «καρδιά της οργάνωσης»: στην είσοδο του θεωρητικά καλύτερα φυλασσόμενου κτηρίου της Χ.Α. μετά τα κεντρικά γραφεία στη Μεσογείων. Σαν να τους λένε: «Όπου και αν προσπαθήσετε να κρυ­φτείτε, εμείς θα σας βρούμε».

Επιπλέον οι δολοφονίες των Καπε-λώνη και Φουντούλη μπορεί να καθυστερούν, αλλά σε καμιά περίπτω­ση δεν ακυρώνουν τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, τις υπόγειες διαδρομές του «μαύρου χρήματος» και φυσικά τις διώξεις που αναμένεται να ασκήσουν οι εφέτες ανακριτές εις βάρος τουλά­χιστον έξι βουλευτών του κόμματος.
Όσο για τους «φόβους» περί ακρο­δεξιών αντιποίνων, είναι ένα ενδεχό­μενο το οποίο όσοι έχουν καλή γνώ­ση και του θέματος – και της οργά­νωσης – θεωρούν από μηδαμινό έως ανύπαρκτο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:24