search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:31
MENU CLOSE

Επίδομα βλακείας: Αυτό είμαστε σίγουροι ποιος πρέπει να το πάρει

05.11.2013 22:00
Επίδομα βλακείας: Αυτό είμαστε σίγουροι ποιος πρέπει να το πάρει - Media

Του Νίκου Χαραλαµπίδη
Η κακιά τρόικα αρνείται µείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η καλή κυβέρνηση (οι δικοί µας άνθρωποι) προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις, όπως επίδομα θέρμανσης σε μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών. 

 
Του Νίκου Χαραλαµπίδη*
 
Η κακιά τρόικα αρνείται µείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η καλή κυβέρνηση (οι δικοί µας άνθρωποι) προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις, όπως επίδομα θέρμανσης σε μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε σε µείωση της κατανάλωσης (περίπου στο µμισό) και αντίστοιχη µείωση των δημόσιων εσόδων (σε απόλυτα νούμερα), οι ειδικοί επιμένουν στον «θάνατο διά κρυοπληξίας».
 
Για να χρυσώσουν το χάπι, προτίθενται να µας επιστρέψουν 270 εκατοµµύρια ετησίως µέσω του επιδόματος θέρμανσης. Το γεγονός ότι τα σπίτια µας είναι ενεργειακά σουρωτήρια δεν φαίνεται να απασχολεί κάποιον, πέρα από τους λίγους που εμπλέκονται στο πρόγραµµα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», για το οποίο οι πόροι είναι… περιορισμένοι. Το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός τοµέας (αυτός που κατασκεύασε τα «ενεργειακά σουρωτήρια») βουλιάζει, αντιμετωπίζεται µε «ενέσεις» νέων εθνικών οδών.
 
Τα σπίτια µας συνεχίζουν να είναι κατάλληλα µόνο για… κόσκινο και καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια για θέρμανση (κατά κεφαλή) από τις σκανδιναβικές χώρες. Και, σαν να µμην έφταναν αυτά, 4 στα 10 νοικοκυριά δεν θα πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ όλο και περισσότεροι συμπολίτες µας πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια.
 
Μέσα από την εµµονή µας, εξασφαλίζουμε απώλεια χρημάτων των φορολογουμένων (από αυτά που ήδη δεν έχουμε), επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας, συνέχιση
των εισαγωγών πετρελαίου µε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία! Και όλα αυτά εν µέσω κρίσης. Ως χώρα έχουμε βάλει τα χεράκια µας και έχουμε βγάλει τα µματάκια µας. Και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.
 
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ηλεκτροπαραγωγή από πετρέλαιο στα νησιά µας (ναι, τα ίδια νησιά που είναι αποκλεισμένα λόγω ισχυρών ανέμων αρκετές μέρες του χειμώνα και τα καίει ο ήλιος τον µμισό χρόνο). Αυτό το «σπορ» µμάς κοστίζει περίπου 700 εκατοµµύρια κάθε χρόνο (στοιχεία 2012).
 
Οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ και λιώνουν τους πάγους της Αρκτικής. Με κάποιον διεστραµµένο τρόπο, η εµµονή (στα όρια διαστροφής) και η προσήλωση στο πετρέλαιο ξεκινά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και φτάνει στην Αρκτική.
Ναι, εκεί που εταιρείες, όπως η Gazprom, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το λιώσιμο των πάγων για να αναζητήσουν πετρέλαιο στα βάθη των ωκεανών, ώστε να προκαλέσουν κι άλλες κλιματικές αλλαγές…
 
Θα µμπορούσαν να αλλάξουν τόσο πολλά στην τσέπη, στην καθημερινότητα, στο περιβάλλον και στη δημοκρατία, αν ξεκινούσαμε µε µια απλή καλή θερµοµόνωση… Σε κάθε άλλη περίπτωση, ενισχύουμε ενεργειακούς ολιγάρχες και πετρελαϊκές χώρες. Ρωτήστε και τους 30 που βρίσκονται σε φυλακές του Μουρµάνσκ απλώς επειδή τόλμησαν να διαφωνήσουν δημόσια και φωναχτά.

* Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:31