search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30
MENU CLOSE

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά μετά το «Without» έφυγε με δύο «βαριά» βραβεία από το Φεστιβάλ Βενετίας 

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Ελένη Ρουσσινού, Ρένη Πιττακή
 
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά μετά το «Without» έφυγε με δύο «βαριά» βραβεία από το Φεστιβάλ Βενετίας (Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας και βρα­βείο ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου), κάνοντας το διεθνές φεστιβαλικό κύκλωμα να ενδι­αφερθεί ακόμα περισσότερο για τις δύο διαπιστωμένες τάσεις του σύγχρονου ελληνικού σινεμά: από τη μία την κινηματογραφική τεχνοτροπία κλινικής κινηματογράφησης και μηχανικών ερμηνειών που κάπως αόριστα στριμώχτηκε πίσω από τον όρο «weird greek cinema» κι από την άλλη τη διείσδυση στον μικρόκοσμο της ελληνικής οικογένειας και στις παθογένειές του. Όσο κι αν θέλουμε να αποφύγουμε την αναπαραγωγή των εύκολων σχημάτων, είναι δύσκολο να μην δούμε το προφανές: το «Miss Violence», που ξεκινά από τον μυστηριώδη θάνατο ενός 11χρονου κοριτσιού για να μας εισαγάγει στα τερατώδη μυστικά μιας οικογένειας, αποτελεί το πιο εξόφθαλμα εκμεταλλεύσιμο σημείο τομής των δύο παραπάνω τάσεων. Ο Αβρανάς παίρνει το κλειστό οικογενειακό κύκλωμα του «Κυνόδοντα» και το τοποθετεί εντός της κοινωνίας, αντικαθιστώντας τον γεμάτο χιούμορ αυτισμό του σύμπαντος του Λάνθιμου με μια κινηματογράφηση της εξαίρεσης ως κανόνα, που χειραγωγεί τον θεατή χωρίς συστολή. Στόχος της είναι η αφύπνιση, αλλά από ποιον ύπνο άραγε; Το σοκ προσφέρεται τόσο εύκολα, με τέτοια αφ’ υψηλού αντιμετώπιση του ίδιου του θέματος, που καταντά υποτιμητικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30