search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:00
MENU CLOSE

Θέρμανση: O μεγάλος άγνωστος

06.11.2013 22:00
«Πράσινο φως» για αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο - Media

Φέτος πρέπει να παραµείνουµε ψύχραιµοι. Να κάτσουµε και να διαβάσουµε προσεκτικά τα συν και τα πλην κάθε συστήµατος θέρµανσης.

Του Αχιλλέα Πληθάρα*
 
Έχουµε και λέµε:
 
♦ Το επίδοµα θέρµανσης δυνητικά µπορεί να δοθεί σε περίπου 580.000 νοικοκυριά.
 
♦ Έχουν παρουσιαστεί σηµαντικά προβλήµατα µε τους δικαιούχους, καθώς δεν µπορούν (έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές) να καταχωρίσουν τα δικαιολογητικά τους.
 
♦ Παρά τη σηµαντική προκαταβολή που δίνεται στους δικαιούχους και φτάνει στο 25%, οι πολίτες θα πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους το υπόλοιπο ποσό. Τη στιγµή που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και οι µισθοί έχουν πέσει αρκετά για µεγάλα κοµµάτια της κοινωνίας, λίγοι είναι αυτοί που δεν σκέφτονται µε άγχος το κόστος αγοράς πετρελαίου.
 
♦ Το µεγαλύτερο πρόβληµα θα παρουσιαστεί και φέτος στις πολυκατοικίες, καθώς ο µηχανισµός του επιδόµατος θέρµανσης δεν έχει στηθεί µε τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ενοικιαστές και ιδιοκτήτες διαµερισµάτων.
 
♦ Ο πανικός κυριάρχησε πέρυσι στις επιλογές που κάναµε. Στραφήκαµε σε λύσεις που προήλθαν από βιαστικές κινήσεις και µπόλικη παραφιλολογία. Αγοράσαµε φύκια για µεταξωτές κορδέλες και τα πληρώσαµε ακριβά χωρίς αποτέλεσµα.
 
♦ Ο περσινός χειµώνας ήταν εξαιρετικά ήπιος. Αν και οι βουλές του καιρού παραµένουν άγνωστες, το πιθανότερο είναι να µη µας χαριστεί φέτος.
Οι συνθήκες παραµένουν αντίξοες και η δυστοκία της κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται δεδοµένη. Το ζήτηµα είναι τι µπορούµε να κάνουµε εµείς οι πολίτες.
 
Καταρχάς, φέτος πρέπει να παραµείνουµε ψύχραιµοι. Να κάτσουµε και να διαβάσουµε προσεκτικά τα συν και τα πλην κάθε συστήµατος θέρµανσης. Να µη βασίσουµε την πληροφόρησή µας σε όσα είπε σε εµάς ο φίλος του φίλου, που ένας φίλος ενός άλλου φίλου τού µετέφερε. Να µετρήσουµε την οικονοµική µας δυνατότητα, να αξιολογήσουµε τυχόν προβλήµατα υγείας, να µην αµελήσουµε να σκεφτούµε την επίπτωση στο περιβάλλον, πριν κάνουµε την τελική µας επιλογή.
 
Πόσοι ξέρουν ότι το τζάκι ανοιχτού θαλάµου είναι πιο ακριβό από το πετρέλαιο θέρµανσης, εξαιτίας του χαµηλού βαθµού απόδοσης; Πόσοι γνωρίζουν ότι ο κλιµατισµός είναι ένα καλύτερο σύστηµα θέρµανσης, αρκετά πιο φθηνό, που όµως έχει ως βασικό µειονέκτηµα τη χαµηλότερη ποιότητα θέρµανσης σε σχέση µε τα συστήµατα λεβήτων; Πόσοι γνωρίζουν ότι η επιλογή ενός συστήµατος θέρµανσης γίνεται ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά του σπιτιού, τις ώρες λειτουργίας και τον σκοπό θέρµανσης; Άλλο σύστηµα θα πρέπει να επιλέξει κανείς αν έχει στο σπίτι ηλικιωµένους και µικρά παιδιά και άλλο ένας εργένης σε σπίτι µε καλή µόνωση.
 
Πάντως, δεν θέλουµε ούτε πρόκειται να προτείνουµε µία και µόνη λύση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει µόνο µία. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί να τους δαχτυλοδείχνουν για τις επιλογές και εµείς δεν πρόκειται να πέσουµε στην ίδια παγίδα, ειδικά τώρα εν µέσω οικονοµικής κρίσης. Στην «Καλύτερη Ζωή», τη νέα πρωτοβουλία του WWF Ελλάς για τη βελτίωση της καθηµερινότητας όλων µας, έχουµε ανοίξει τον φάκελο «Θέρµανση». Εκεί, µπορεί κανείς να βρει πληροφόρηση από ειδικούς, γύρω από κάθε σύστηµα θέρµανσης.
 
Το πιο σηµαντικό είναι ότι µπορεί ο ίδιος να καταθέσει ερωτήσεις για οτιδήποτε τον απασχολεί σχετικά µε τη θέρµανση και υποσχόµαστε να τις απαντήσουµε (www.ka-lyterizoi.gr).

*Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι υπευθύνος εκστρατειών της WWF Ελλάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:56