search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:11
MENU CLOSE

«Ξεφορτώνουν» και από τους ΟΤΑ

07.11.2013 22:00
oldphotosdhmosio1383819730.jpg

Η κυβέρνηση πάντως στη διαπραγμάτευση με την τρόικα προκρίνει επίσης απολύσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση…


Η κυβέρνηση πάντως στη διαπραγμάτευση με την τρόικα προκρίνει επίσης απολύσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση… Φαίνεται να απολύονται 850 εργαζόμενοι από τις αναπτυξιακές εταιρείες, ενώ στόχος είναι εντός του 2014 να εργάζονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων περί τους 20.000 υπαλλήλους.

Ειδικότερα τις 65 αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων και τους 850 εργαζόμενους σε αυτές βάζει στο στόχαστρο η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το κενό των 1.270 προς απόλυση υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη φάση του «ξεκαθαρίσματος» στις εταιρείες και τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων.
Η κατάργηση ή η συγχώνευση σε εφτά (όσες, δηλαδή, και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις) είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, καθώς οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, εφόσον εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε Α.Ε. ή ΝΠΙΔ, μπορούν κατευθείαν να απολυθούν.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αναπτυξιακές εταιρείες δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1980 με μετόχους δήμους, τοπικές ενώσεις δήμων και επιμελητήρια, με στόχο την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για τους ΟΤΑ, ωστόσο λίγες από αυτές κατάφεραν να αναπτυχθούν πραγματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 40 από τις 65 ασχολούνται κυρίως με το πρόγραμμα Leader που αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων στις αγροτικές περιοχές.
Σημαντικός αριθμός απασχολεί 5 έως 10 άτομα προσωπικό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους (μελέτες, διαμόρφωση προτάσεων για συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα) ανατίθεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Όσο για την επέκταση του καθεστώτος της ενοικίασης εργαζομένων που λειτουργεί ήδη σήμερα στον ιδιωτικό τομέα και σε φορείς όπως η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ και τα ΕΛΤΑ, η κυβέρνηση πλέον το σχεδιάζει και για τους ΟΤΑ.
Μάλιστα αναμένεται με τέτοιους υπαλλήλους να καλυφθεί και μεγάλο τμήμα της καθαριότητας στους δήμους, εφόσον προχωρήσει το σχέδιο για κατάργηση του συγκεκριμένου τομέα στους ΟΤΑ.
Το καθεστώς επεκτείνεται πλέον σε όλες τις νέες εταιρείες του χώρου των αποκρατικοποιήσεων, όπως το Enterprise Greece, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ και το Παραλιακό Μέτωπο, για κάθε νεοπροσληφθέντα.
Στόχος είναι η ελάφρυνση του δημόσιου τομέα αναφορικά τόσο με τον αριθμό των υπαλλήλων, που, ούτως ή άλλως, αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της χώρας, όσο και με το μισθολογικό κόστος.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα εργάζονται με συμβάσεις έργου, θα έχουν ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (δηλαδή, ως ελεύθεροι επαγγελματίες) και θα αμείβονται έως και 50% λιγότερο από τους υπόλοιπους συμβασιούχους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:10