search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:57
MENU CLOSE

Κέρδος για τον τουρισµό, αλλά όχι για την επιστήµη

07.11.2013 22:00
Κέρδος για τον τουρισµό, αλλά όχι για την επιστήµη - Media

Μια ακόμα μεγάλη έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» θα ταξιδέψει στο εξωτερικό, στον Καναδά και στις Η Π Α. Κι όμως, στην Ελλάδα δεν θα πάρουμε ούτε μια μικρή γεύση από τα εκθέματα, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μια ακόμα μεγάλη έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» θα ταξιδέψει στο εξωτερικό, στον Καναδά και στις Η Π Α. Κι όμως, στην Ελλάδα δεν θα πάρουμε ούτε μια μικρή γεύση από τα εκθέματα, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
 
Ποιοι ήταν οι Έλληνες Ο Αγαμέμνων, ο Λεωνίδας, ο Φίλιππος ο Αλέξανδρος, οι μυθικοί ή θρυλικοί βασιλείς. Αλλά και ο Όμηρος, ο Σοφοκλής, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Δημοσθένης. Γιατί όχι και οι γνωστότεροι, ίσως, μυθικοί ήρωες, ο Ηρακλής και ο Οδυσσέας. Μαζί τους κι άλλοι επώνυμοι κι ανώνυμοι ήρωες, καθημερινοί άνθρωποι, τεχνίτες, ακόμη και καταδικασμένοι, όπως ο «δειροτομηθείς» από την Ελεύθερνα (βρέθηκε αποκεφαλισμένος και δεμένος πισθάγκωνα στην άκρη της ταφικής πυράς πολεμιστή). Οι αρχαίοι Έλληνες, από την Κρήτη του Μίνωα ως τη Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τους Κυκλαδίτες εμπόρους και ναυτικούς του προϊστορικού Αιγαίου ως τις πολύχρυσες Μυκήνες του Αγαμέμνονα και φυσικά από τον Λεωνίδα της Σπάρτης ως τους μεγάλους άνδρες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, παρελαύνουν στη μεγάλη έκθεση που πρόκειται να παρουσιαστεί στον Καναδά και τις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 201 4 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 με τίτλο «Οι Έλληνες Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» (The Greeks: From Agamemnon to Alexander the Great). Η πρώτη παρουσίαση της ιδέας έγινε από τον καθηγητή Αρχαιολογίας και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νικόλαο Σταμπολίδη σε συνέδριο, το 2010, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. Είχε προτείνει μια έκθεση με τίτλο «Οι Έλληνες», όπου «το ανθρωποκεντρικό στοιχείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, η αισθητική, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, η δημοκρατία και τα πρότυπά της θα ταξίδευαν μέσα από μια σειρά έργων τέχνης σε 10-15 μεγάλα μουσεία του κόσμου, της Ανατολής, της Δύσης, της Αυστραλίας, παντού». Προφανώς για λόγους πρακτικούς, η έκθεση πηγαίνει τώρα μόνο στη Βόρεια Αμερική.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, πρόκειται για επιτυχία. Θα είναι αναμφισβήτητα ένα σπουδαίο γεγονός, που θα διαφημίσει τον ελληνικό πολιτισμό. Την πληρώνει, μάλιστα, η καναδική πλευρά, και δίνει τεχνογνωσία το National Geographic. Σημαντικά στοιχεία, στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Αλλά δεν αρκούν. Η Ελλάδα δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να λάβει ως αντάλλαγμα κάποια έκθεση, πέρα από μία υπόσχεση για πιθανή αποστολή έκθεσης περί των πρώτων κατοίκων του Καναδά. Δεν έχει επίσης προγραμματιστεί, όπως δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν μόνιμα, η παρουσίαση έστω τμήματός της στην Ελλάδα. «Το έχουμε ανάγκη οι Έλληνες» αναρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του γεγονότος η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Η ερώτηση δεν έπρεπε καν να τεθεί. Αν κάποιος δικαιούται πρώτος απ’ όλους να είναι κοινωνός των επιτευγμάτων των προγόνων του, αυτός είναι ο ελληνικός λαός Ας δούμε το θέμα από μια σφαιρική οπτική. Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια πάνω από 2.000 αρχαιότητές μας θα βρίσκονται στο εξωτερικό, σε μεγάλες εκθέσεις το Βυζάντιο, οι Έλληνες και η έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους, στην οποία μετέχουμε, γίνονται ή θα γίνουν στην αμερικανική ήπειρο. Η έκθεση για την ελληνική προεδρία στις Βρυξέλλες θα οργανωθεί μέσα στο 20 1 4, οπότε αναμένεται και η έκθεση του ναυαγίου των Αντικυθήρων στην Ελβετία. Και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να μετέχει και να διοργανώνει γεγονότα τέτοιου μεγέθους. Όμως, πρέπει και να κερδίζει κάτι επιστημονικά. Όχι μόνο τουριστικά. Τα τουριστικά κέρδη είναι αμφίβολα, τα επιστημονικά διαρκή. Εκτός των άλλων, τοποθετούν το θέμα στις πραγματικές βάσεις και διαστάσεις του: η πνευματική καλλιέργεια δίνει αξίες. Αυτές χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:56