search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:44
MENU CLOSE

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

07.11.2013 15:45
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ - Media

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Δεν θα στηρίξει τη μομφή ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ.

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αιφνιδιάζοντας το Μαξίμου και ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πολιτικό υδράργυρο στον κομματικό ανταγωνισμό.
 
Η Βουλή που συζητούσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέκοψε προσωρινά τις εργασίες της μέχρι να έρθει η γραμμή από το πρωθυπουργικό γραφείο και να αποφασιστεί η διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Πριν καταθέσει την πρόταση μομφής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είπε από το βήμα της Βουλής:
 
«Για να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο, γίνεστε ολοένα και πιο επικίνδυνοι. Πριν από 5 μήνες, αποφασίσατε πραξικοπηματικά να βάλετε λουκέτο στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, χωρίς να φέρετε τίποτα στη Βουλή. Επί μήνες, αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ. Προχθές, χαρίσατε στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών τη δημόσια περιουσία των συχνοτήτων. Σήμερα, ολοκληρώνοντας πλήρως την εκτροπή και τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε μιντιακή δημοκρατία, εισβάλανε με απόφασή σας, αστυνομικές δυνάμεις στο κτίριο της ΕΡΤ. Μπήκατε νύχτα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για να μπορείτε αύριο τη νύχτα να εισβάλετε στα σπίτια των ανθρώπων. Αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την αποδεχτούμε.»

Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί
 
«Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
 
«Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή.   Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται  μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται  καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί» είπε ο κ. Κεδίκογλου, προσθέτοντας: «Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση».

ΔΗΜΑΡ: Δεν θα στηρίξει την μομφή

Την άρνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Φώτης Κουβέλης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του,  η πρόταση αυτή δεν θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα.Όπως είπε, το πρωί της Παρασκευής τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές.

ΠΑΣΟΚ: Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα

«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του».

ΚΚΕ: Σε εξέλιξη σχέδιο αποπροσανατολισμού του λαού
 
Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «είναι σε εξέλιξη σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς»
 
Από την μία μεριά «η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση να επιβάλει τις αξιώσεις των μονοπωλίων και της ΕΕ και να περάσει δια πυρός και σιδήρου τις αναδιαρθρώσεις, τη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τη φοροληστεία, τα άλλα μέτρα που έρχονται.»
 
«Από την άλλη μεριά, ο άλλος εταίρος του νέου διπολισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις επέστρεψε ο πρόεδρός του από τις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους υπερατλαντικούς εταίρους και στην ευρωζώνη, ξεκίνησε κάνοντας για μια ακόμα φορά ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ, διότι δεν έχει στην ουσία διαφορετική πολιτική, συμφωνεί στο κύριο, που είναι οι επιλογές του ευρωμονόδρομου.»
 
«Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν ενάμιση χρόνο τώρα βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η "αναδιαπραγμάτευση" των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έγινε "συμμόρφωση" και η "κατάργηση του μνημονίου" του ΣΥΡΙΖΑ έγινε "αναδιαπραγμάτευση". Ο λαός βγάζει συμπεράσματα από την γραμμή και των δύο, που είναι γραμμή υπηρέτησης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.»
 
«Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη. Υπάρχει άλλος δρόμος συμμαχίας, άλλος δρόμος ανάπτυξης. Ακούστε τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ αυτή τη φορά. Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Συμπαραταχθείτε μαζί μας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Χρυσή Αυγή: Ναι στην πρόταση μομφής
 
Η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε, σημειώνονταςπως πρόκειται για μια κίνηση που γίνεται «με καθυστέρηση και για επικοινωνιακούς λόγους» σημειώνοντας πως πρέπει «να πέσει η χούντα Βενιζέλου – Σαμαρά».

«Η Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνει την πάγια θέση της πως μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να πέσει η χούντα Βενιζέλου – Σαμαρά. Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής – παρόλο που κατετέθη με καθυστέρηση και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους – και θα ζητήσουμε για μία ακόμη φορά την άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

«Η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, η αφαίμαξη του εθνικού πλούτου από τους διεθνείς τοκογλύφους, τα αιματηρά μέτρα που πλήττουν τον λαό μας και το ξεπούλημα της χώρας πρέπει να λάβουν τέλος», υπογραμμίζεται.

Η Χρυσή Αυγή δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στους συλληφθέντες βουλευτές της, ζητώντας την απελευθέρωση τους.
 
Δείτε τι προβλέπει σχετικά ο κανονισμός της Βουλής:


«'Αρθρo 142: Πρόταση δυσπιστίας
 
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
 
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
 
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
 
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
 
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
 
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
 
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.»
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:43