search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:12
MENU CLOSE

Επιστρέφουν οι πλειστηριασμοί στα ακίνητα

08.11.2013 06:46
Επιστρέφουν οι πλειστηριασμοί στα ακίνητα - Media

Στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών από 1/1/2014 κατέληξαν χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι «τροϊκανοί», ανοίγοντας έτσι τον… ασκό του Αιόλου!

Στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών από 1/1/2014 κατέληξαν χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι «τροϊκανοί», ανοίγοντας έτσι τον… ασκό του Αιόλου!
 
Ο σκοπός αυτού του… πισωγυρίσματος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», να «αναγκάσουν» όσους δανειολήπτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν το κάνουν, να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών.
 
Ωστόσο, πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί στη θέσπιση μιας ρύθμισης, βάσει της οποίας θα υπάρξει πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που θα αποδεικνύεται ότι έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο την άρση του προστατευτικού καθεστώτος σε «μερική απελευθέρωση».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το καθεστώς προστασίας εξετάζεται να υπαχθούν και μικροεπιχειρηματίες που έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία τους, λαμβάνοντας επιχειρηματικά δάνεια.
 
«Στόχος τα μεγάλα δάνεια»
 
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χθεσινές δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση της πολιτικής του ηγεσίας με τους επικεφαλής της τρόικας.
 
Αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην υπάρξει ουδεμία διαρροή του τελικού σχεδίου έως τα τέλη του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι προστατευμένοι από τους πλειστηριασμούς, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, θα είναι μόνο όσοι τεκμαίρεται ότι έχουν πραγματική αδυναμία.
 
Ανακοινώνοντας τη «συμφωνία» με την τρόικα για τη μη διαρροή των σχεδιασμών, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία θα αποκαλυφθούν».
 
Το ίδιο στέλεχος, αρνούμενο να παράσχει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, παρέπεμψε τους εκπροσώπους του Τύπου στη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στις 22 Αυγούστου είχε πει: «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα.
 
Η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Εύλογη, ωστόσο, είναι η απορία για το ποιοι δανειολήπτες χαρακτηρίζονται ως «μεγάλα ψάρια» από το υπουργείο Ανάπτυξης και την τρόικα, αλλά και για το ποιοι θα χαρακτηριστούν και νομοθετικά ως «φτωχοί».
 
Με δεδομένο ότι χθες η τρόικα δεν ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου για τον ορισμό των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης», οι οποίες -σύμφωνα με το υπουργείο και την ΕΛ.ΣΤΑΤ.- για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχονται στα περίπου 1.000 ευρώ, φαίνεται ότι ως «μεγάλα ψάρια» θα χαρακτηριστούν και χαμηλά εισοδήματα.
 
Οι εμπορικές μισθώσεις
 
Αναφορικά με το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων, χθες, επανεπιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της τρόικας, με το πρώτο να προτείνει τη μη μεταβολή των υφιστάμενων μισθώσεων, αλλά η απελευθέρωση να αφορά μόνο τις νέες και την τρόικα να ζητεί την πλήρη απελευθέρωση (υφιστάμενων και νέων). Πλέον η απόφαση για το θέμα αυτό μετατίθεται σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
 
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι χθες, όπως επισημάνθηκε και από κύκλους του υπουργείου, δεν έγινε καμία προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τις επαγγελματικές μισθώσεις και για το λόγο αυτό δεν είχε κληθεί να παραβρεθεί στη συνάντηση ο αρμόδιος για το θέμα γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός.
 
Επί της εξέλιξης αυτής τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «θα ήταν ενθαρρυντικό το υπουργείο Ανάπτυξης να επεδείκνυε την ίδια ζέση που επέδειξε με το ζήτημα των Κυριακών και στο φλέγον θέμα για όλους τους εμπόρους των εμπορικών μισθώσεων και της επαγγελματικής στέγης.
 
Η επιλεκτική ευαισθησία φανερώνει πολιτικές προτεραιότητες που πραγματικά απογοητεύουν τον εμπορικό κόσμο της χώρας. Το υπουργείο οφείλει να διαπραγματευτεί με την τρόικα, να αρνηθεί την καταστροφική επιλογή της πλήρους απελευθέρωσης και της κατάργησης και να υπερασπιστεί με σθένος τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για τις επαγγελματικές μισθώσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις μας».
 
Κατά τα λοιπά, πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τρόικα συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ για τα εμπόδια στον ανταγωνισμό θα παρουσιαστούν από τον επικεφαλής του Οργανισμού, Ανχελ Γκουρία, στις 27 Νοεμβρίου.
 
Επίσης, η τρόικα ενημερώθηκε για τη στρατηγική για τα logistics και την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα.
 
Στο τραπέζι η Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη
 
Το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των δανειστών την Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη, υποστηρίζοντας την προοπτική να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα περιλαμβάνει τομείς όπως ο ανταγωνισμός, οι αδειοδοτήσεις, η εξωστρέφεια, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, χρηματοδοτικά εργαλεία, το νέο ΕΣΠΑ κοκ.
 
Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι να υπάρξει με την τρόικα ένα μνημόνιο, μια συμφωνία με αναπτυξιακή κατεύθυνση.
 
Πηγή: naftemporiki.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11