search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:59
MENU CLOSE

Η πρόταση μομφής «κρας τεστ» για το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα

08.11.2013 09:10
Η πρόταση μομφής «κρας τεστ» για το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα - Media

Αντικειμενικά η πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες ο πρόεδδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χθες, λειτουργεί συσπειρωτικά για την κυβέρνηση.

Αντικειμενικά η πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες ο πρόεδδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χθες, λειτουργεί συσπειρωτικά για την κυβέρνηση. Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που αιτιολογήθηκε η μη χρήση της τον περασμένο Ιούνιο –Ιούλιο εν μέσω κυβερνητικής κρίσης λόγω του πρώτου …επεισοδίου της ΕΡΤ, όταν το αιφνιδιαστικό «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση, σάστισε το πανελλήνιο.
 
Με άλλα λόγια, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με αυτή του την κίνηση να προκαλέσει την άμεση πτώση  της κυβέρνησης και δη μέσω της κοινοβουλευτικής οδού.
Τότε, για ποιο λόγο την καταθέτει;
 
Όπως από χθες λένε επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση μομφής δεν παύει να είναι ένα όπλο που μπορεί να εκθέσει τον αντίπαλο και να βαθύνει τα ρήγματα στο στρατόπεδο του αντιπάλου, αν χρησιμοποιηθεί σωστά.
 
Σε αυτή τη συγκυρία αυτό που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αξία στην αντίληψη της ηγεσίας  του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με αυτή την κίνηση εξαναγκάζεται ο πρωθυπουργός, εν μέσω διαπραγμάτευσης με την τρόικα, να εμφανιστεί στη Βουλή την οποία συστηματικά αποφεύγει και να δώσει απαντήσεις για την πολιτική του και την πορεία της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συχνά υπενθυμίζει αυτή την … «αποστροφή» του Αντώνη Σαμαρά για το κοινοβούλιο , κατηγορώντας τον ότι φοβάται να εκτεθεί δημόσια και να έρθει σε αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση για την πορεία της χώρας.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να «σύρει» τον Σαμαρά στη Βουλή. Το κατάφερε τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, ενώ τον περασμένο Μάιο έφτασε στο σημείο να ζητήσει έως και ντιμπέιτ με τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι που η κυβέρνηση σιωπηρά απέρριψε. Πιο πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, χωρίς όμως το αίτημα αυτό να προχωρήσει.
 
Πέρα, λοιπόν από την πολιτική συζήτηση που επιθυμεί να προκαλέσει η Κουμουνδούρου, η συγκεκριμένη πρόταση μομφής φαίνεται να έχει και μια άλλη αξία προσωπικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνει στον Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος φανερά επιζητεί την προσωπική αναμέτρηση και αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό – μια ευκαιρία να «μετρήσει» περαιτέρω  το ηγετικό του προφίλ και την εμβέλειά του στην κοινωνία. Με απώτερο στόχο βέβαια, την αναβάθμισή του, κάτι ιδιαιτέρως κρίσιμο σε μια στιγμή που, για παράδειγμα, αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την ευρωπαϊκή αριστερά στις επικείμενες εκλογές, ή επιζητεί πιο πυκνές επαφές με παράγοντες και αξιωματούχους σε διεθνές επίπεδο.
Σημειώνεται άλλωστε ότι η δημοφιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να είναι το μόνο στοιχείο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «μένει πίσω», καθώς κατά τα άλλα φαίνεται να έχει σταθεροποιήσει το δημοσκοπικό προβάδισμά του, παρόλο που ορισμένες δημοσκοπήσεις – τις οποίες η Κουμουνδούρου έχει δείξει να αμφισβητεί – επιμένουν να δίνουν οριακό προβάδισμα στη ΝΔ.
 
Τη Δευτέρα, το πρωί, ενδεχομένως να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε, αν ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει το συγκεκριμένο κρας τεστ ικανοποιητικά…
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44