search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:02
MENU CLOSE

O «πλανήτης» γκράφιτι

10.11.2013 22:00
O «πλανήτης» γκράφιτι - Media

Tην ίδια ώρα που παγκοσµίως – και τα τελευταία χρόνια και στη χώρα µας – τα γκράφιτι, δηλαδή οι τοιχογραφίες, θεωρούνται η κορυφαία µορφή της street art, στην Ελλάδα κάποιοι πιτσιρικάδες κινδυνεύουν να διωχθούν για διακεκριµένες περιπτώσεις φθοράς!

Tην ίδια ώρα που παγκοσµίως – και τα τελευταία χρόνια και στη χώρα µας – τα γκράφιτι, δηλαδή οι τοιχογραφίες, θεωρούνται η κορυφαία µορφή της street art, στην Ελλάδα κάποιοι πιτσιρικάδες κινδυνεύουν να διωχθούν για διακεκριµένες περιπτώσεις φθοράς!
 
Ποιος µπορεί να ξεχάσει άλλωστε το τροµερό αστυνοµικό δελτίο που είχε εκδοθεί στις αρχές του καλοκαιριού στον Άγιο Νικόλαο, όπου συνελήφθη ένας 17χρονος: «Ο νεαρός κατελήφθη από αστυνοµικούς να έχει προκαλέσει φθορές µε χρήση οκτώ σπρέι διαφόρων χρωµάτων, τα οποία κατασχέθηκαν, δηµιουργώντας απεικονίσεις ζωγραφικής (γκράφιτι) σε τοίχους του προαύλιου χώρου σχολικού συγκροτήµατος στον Άγιο Νικόλαο».
 
Το καταπληκτικό είναι ότι την ίδια ώρα που η τέχνη του γκράφιτι αποτελεί αδίκηµα, έστω και υπό τη µορφή πταίσµατος, από το 2007 βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραµµα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτήρια», το οποίο ξεκίνησε το 2007 από την οµάδα Carpe Diem και µε την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε και σήµερα µε την καθοδήγηση της οµάδας UrbanAct και την υποστήριξη φορέων και συλλόγων επεκτείνεται σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
 
Η αλήθεια είναι ότι κάποιος µπορεί να διαφωνεί και να θεωρεί ότι δεν µπορεί ο κάθε πιτσιρικάς να επιβάλει την αισθητική του και µάλιστα σε δηµόσιο χώρο.
 
Αυτή είναι, όµως, µια άλλη συζήτηση, που ασφαλώς και δεν µπορεί να γίνει ούτε σε ένα αστυνοµικό τµήµα ούτε σε ένα εισαγγελικό γραφείο. Να επισηµάνουµε µόνο ότι την ίδια στιγµή που όλα αυτά τα ωραία συµβαίνουν στην Ελλάδα, ο διεθνής Τύπος ασχολείται µε το µέγα θέµα της κλοπής µιας τοιχογραφίας – γκράφιτι του γνωστού Βρετανού καλλιτέχνη Μπάνκσι, η οποία αφαιρέθηκε από τον τοίχο καταστήµατος στο Λονδίνο και εντοπίστηκε σε δηµοπρασία στο Μαϊάµι. Έπειτα από νοµικές ενέργειες του καλλιτέχνη, η δηµοπρασία τελικά ακυρώθηκε.
 
Επισηµαίνεται ότι η αξία του έργου είχε εκτιµηθεί στα 500.000 ευρώ. Το «Πράσινο Ποντίκι» παρουσιάζει µέσω της ιστοσελίδας www.streetartutopia.com μερικές από τις ωραιότερες τοιχογραφίες που υπάρχουν στους δρόµους του πλανήτη. Ανάµεσά τους και µια τοιχογραφία από την Ελλάδα (κεντρική φωτό)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33