search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:58
MENU CLOSE

Το απόλυτο «όπλο» για τη θωράκιση της τσέπης μας

08.11.2013 22:00
Το απόλυτο «όπλο» για τη θωράκιση της τσέπης μας - Media

Τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις του προγράµµατος «Εξοικονοµώ κατ’ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθµιση των σπιτιών

 
Παρά τα σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι πολίτες, περίπου 40.000 ωφελήθηκαν από το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ κατ’ Οίκον» που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθµιση κτηρίων και κατοικιών και τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
 
Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία, στο πρόγραµµα έχουν υπαχθεί 39.592 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιµου προϋπολογισµού 406.787.474,90 ευρώ. Τα οφέλη του προγράµµατος, ίσως του µοναδικού που διατυπώνει µια µοντέρνα και ουσιαστική πρόταση για την ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισµού και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι πολλαπλά καθώς εκτιµάται ότι δηµιουργούνται περισσότερες από 3.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως και αθροιστικά τουλάχιστον 12.000 µέχρι την ολοκλήρωσή του. Στην πραγµατική οικονοµία έχει ήδη διατεθεί χρηµατικό ποσό που ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ είναι κρατικοί πόροι (άµεση ενίσχυση και δάνεια) και τα υπόλοιπα αφορούν τη συµµετοχή των τραπεζών στα δάνεια, ενώ αναµένεται ότι, µέχρι το τέλος του προγράµµατος, θα διατεθούν στην αγορά πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
 
Η πλειονότητα των αιτηµάτων, σε ποσοστό 61%, αφορά κτήρια παλαιά και άκρως ενεργοβόρα, που επιτυγχάνουν µείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά µέσο όρο 40%. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, έως τις 27.9.2013 συνολικά 161.016 πολίτες είχαν απευθυνθεί στις συνεργαζόµενες τράπεζες για προέγκριση δανείου, την οποία έλαβαν οι 71.879 εξ αυτών, ενώ άλλες 6.464 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.
 
Το ποσό που προβλέπεται για το Ταµείο του προγράµµατος (κλάδος δανειοδοτήσεων σε συνεργασία µε τις τράπεζες) παραµένει αµετάβλητο στο ύψος των 241 εκατ. ευρώ, ενώ οι απευθείας ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν από 155 εκατ. ευρώ σε 307 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο προϋπολογισµός του προγράµµατος έχει φτάσει περίπου στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κεφάλαιο µόχλευσης αναµένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, για την ικανοποίηση περίπου 65.000 έργων.
 
Κατοικίες που επιδοτούνται
 
Τα είδη των κατοικιών που µπορούν επιδοτηθούν από το πρόγραµµα είναι: η µονοκατοικία, η πολυκατοικία για το τµήµα της που αφορά το ως σύνολο των διαµερισµάτων του κτηρίου και το µεµονωµένο διαµέρισµα, που ικανοποιούν τα ακόλουθα κριτήρια:
 
•   Βρίσκεται σε περιοχές µε τιµή ζώνης 1 χαµηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ / τ.µ, όπως αυτή είχε διαµορφωθεί µέχρι τις 31.12.2009.
 
• Έχει οικοδοµική άδεια.
 
• Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαµηλότερη ή ίση της ∆.
 
•  ∆εν έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
 
Κίνητρα – επιδοτήσεις
 
∆ικαίωµα συµµετοχής στο πρόγραµµα έχουν µόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωµα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιµη κατοικία και πληρούν τα εξής εισοδηµατικά κριτήρια: • Ωφελούμενοι – Κίνητρα Κατηγορίας Α1: το ατομικό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτήν, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 30% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 70%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης, με απευθείας πληρωμή των αναδόχων / προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από την τράπεζα.
 
• Ωφελούμενοι – Κίνητρα Κατηγορίας Α2: ατομικό δηλωθέν εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ και δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ και δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτήν, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 65% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 35%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης, με απευθείας πληρωμή των αναδόχων / προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από την τράπεζα.
 
• Ωφελούμενοι – Κίνητρα Κατηγορίας Β: ατομικό δηλωθέν εισόδημα μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ και δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ και δεν ξεπερνά τις 80.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτήν, τα κίνητρα περιλαμβάνουν δάνειο ύψους 85% με επιδότηση επιτοκίου 100% και επιχορήγηση ύψους 15%, επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης, με απευθείας πληρωμή των αναδόχων / προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από την τράπεζα.
 
Επιλέξιμες εργασίες
 
Οι εργασίες για να είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού
Επιθεωρητή και θα αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:
 
• Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
 
• Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
 
• Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Στην κατηγορία αυτήν περιλαμβάνεται:
 
• Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα με καινούργιο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας (ΑΠΕ), π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα κ.λπ., ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων κ.λπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κ.λπ.).
 
• Η τοποθέτηση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμοί αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάνα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών κ.λπ.), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων κ.λπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.
 
•  Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις κ.λπ.).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:56