search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:36
MENU CLOSE

«Ιερή καμπάνα» για υπεξαίρεση 900.000 ευρώ

09.11.2013 10:21
«Ιερή καμπάνα» για υπεξαίρεση 900.000 ευρώ - Media

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε δύο ιερείς από τα Τρίκαλα, οι οποίοι συνελήφθησαν για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, καθώς φούσκωναν τα ποσά που προορίζονταν για τη μισθοδοσία τους.

 
Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σε δύο ιερείς από τα Τρίκαλα, οι οποίοι συνελήφθησαν για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, καθώς φούσκωναν τα ποσά που προορίζονταν για τη μισθοδοσία τους.

Οι δυο ιερείς καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Λάρισας σε 18 και 6 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση συνολικού ποσού 930.000 ευρώ που προορίζονταν για τη μισθοδοσία κληρικών στα Φάρσαλα. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο ιερείς από την περιοχή των Φαρσάλων, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την είσπραξη και καταβολή μισθών σε κληρικούς της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος, υπέβαλαν πλαστά έγγραφα και παραστατικά στην Εφορία, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι μισθοί των ιερέων είναι εκτός προϋπολογισμού. Αφού πλήρωναν κανονικά τους ιερείς με τα ποσά που δικαιούνταν, τα επιπλέον τα κρατούσαν φθάνοντας συνολικά σε παρακράτηση 710.000 ευρώ τα οποία πήρε ο ένας και 220.000 ευρώ ο άλλος!

Στον πρώτο ιερέα, που είχε καθήκοντα μισθοδοσίας στην ενορία του δήμου Φαρσάλων, επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών για απάτη και πλαστογραφία με χρήση. Στον έτερο των κατηγορουμένων που ήταν εξουσιοδοτημένος για την παραλαβή – είσπραξη από την εφορία Φαρσάλων και την ΕΤΕ Φαρσάλων χρημάτων, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών για απάτη κατά συναυτουργία.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης την καταβολή αποζημίωσης ποσού 710.000 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο που παρέστη ως ενάγων από τον πρώτο ιερέα και ποσού 220.000 ευρώ από τον δεύτερο που είναι τα ποσά τα οποία εισέπραξαν και ιδιοποιήθηκαν το επίμαχο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του ίδιου έτους (25 Ιουνίου) οπότε και συνελήφθησαν. Ακόμα, επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση 2.000 ευρώ από τον κάθε καταδικασθέντα προς το ελληνικό δημόσιο για τη ζημία που υπέστη από τις πράξεις του.

Η υπόθεση είχε αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2012, όταν στελέχη της εφορίας ενημέρωσαν την ασφάλεια Λάρισας πως υπήρχαν ύποπτες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στα αναγραφόμενα ποσά των μισθοδοτικών καταστάσεων των ιερέων της περιοχής.

Οι δύο ιερείς, που ήταν αρμόδιοι για τη διαχείριση της μισθοδοσίας, κατέθεσαν στην εφορία την κατάσταση των ιερέων για την καταβολή του επιδόματος αδείας των ιερέων και αντί του ορθού ποσού 8.864 ευρώ, η κατάσταση ήταν πλαστογραφημένη και εμφάνιζε ποσό 28.864 ευρώ.

Σε συνεννόηση με την ασφάλεια οι εφοριακοί ενέκριναν το ποσό και όταν οι δύο ιερείς πήγαν στην τράπεζα να εισπράξουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους ιερείς και να κρατήσουν τις 20.000 ευρώ για τον εαυτό τους, επενέβησαν οι αστυνομικοί και τους συνέλαβαν. 

Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν ακόμη μία προσωπική σφραγίδα του 38χρονου ιερέα και μία σφραγίδα της μητρόπολης, ενώ σε έρευνα στο σπίτι του 36χρονου κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός πρωτότυπων αποδείξεων.

(Αναδημοσίευση από το real.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:35