search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:28
MENU CLOSE

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής

10.11.2013 08:16
Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής - Media

Με 153 «όχι», 124 «ναι» και 17 «παρών» καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Με 153 «όχι», 124 «ναι» και 17 «παρών» καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Η βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισε «παρών». 

Έκπληξη προκάλεσε η στάση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη, η οποία καταψήφισε την κυβέρνηση. Η Βουλευτής διεγράφη από τον ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 
Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι, Οδ. Βουδούρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης (από τη Νέα ΜΕΡΑ), Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστρατίδης και Μ. Μπόλαρης.
 
Παρών δήλωσαν ΔΗΜΑΡ, Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης, Γ. Κασαπίδης.
 
Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), Μ. Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ), ο ανεξάρτητος Μ. Ανδρουλάκης και οι Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς, Γ. Λαγός από την Χρυσή Αυγή.

Τι έγινε στη Βουλή: 

00:10 Ότι “παίζει θέατρο κοινοβουλευτικής παράστασης” κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. "Σας τελείωσε η πολιτική, σας τελείωσε και η επανάσταση" είπε ο πρωθυπουργός, ενώ υποστήριξε ότι "εκλογές θα γίνουν το 2016".

"Πήγατε να μας ρίξετε και τώρα μας ζητάτε να παραιτηθούμε" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Πιστεύετε ότι το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφοβίσει το Κοινοβούλιο;"

Αναφερόμενος στα σχόλια που ακολούθησαν την εξαγγελία για δωρεάν WiFi, είπε: "Είστε πιο παλιοί και από τους δεινόσαυρους".

Ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλητηριάζει το Κοινοβούλιο με φτηνό λαϊκισμό και αναρωτήθηκε: "Πως θα γίνετε κυβέρνηση όταν δεν μπορείτε να γίνετε αντιπολίτευση".

"Και αν δεν σας βγήκαν τα πεζοδρόμια δεν θα τα φέρετε στο Κοινοβούλιο, εδώ δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο. Και τα μερκελιστές ή τα εγκάθετους στους τοκογλύφους να τα κόψετε, μόνο εσείς η Χρυσή Αυγή και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σε μόνιμο παραλήρημα τα λένε", είπε ο πρωθυπουργός. 

23:40 “Είναι πολύ άτιμη πράξη η συκοφαντία”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις κατηγορίες για την υπόθεση των υποβρυχίων που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι “χρησιμοποιήσατε τα επιχειρήματα των συνεργατών του Άκη Τσοχατζόπουλου”. “Στηρίζετε συμφέροντα που θέλουν την διάλυση του Σκαραμακα”. “Βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα κ. Τσίπρα”, κατέληξε. 

“Στην μονομαχία θα είμαι παρών”, απάντησε ο κ. Τσίπρας

22:55 Για «κοινωνικό ολοκαύτωμα» λόγω μνημονίων, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.
Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε ότι διέλυσε την κοινωνία και ότι δεν έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλη καταστροφή σε τόσο λίγο χρόνο, ενώ την κατηγόρησε για υποτακτική συμπεριφορά προς την τρόικα και βάρβαρα μέσα άσκησης πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι διαβεβαιώσεις Στουρνάρα περί μη λήψης νέων μέτρων είναι ψεύτικες.
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό του είπε: «Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Κοιτάξτε με κύριε Σαμαρά, δεν είναι κακό», για να εισπράξει την απάντηση του πρωθυπουργού ότι : « Το έχετε ρίξει στο ψυχογράφημα. Κοιτάω από την άλλη για να μην γελάω.» και να ανταπαντήσει λέγοντας: « Δεν είστε για γέλια, αλλά για κλάματα, γιατί ο λαός υποφέρει.»
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι η συνέχεια του λάθους είναι συνειδητή εγκληματική πράξη και ότι μόνο ο λαός με την ψήφο του μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο».
“Κάνουμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά και σε όλα όσα εξαγγείλατε μετεκλογικά”, ανέφερε ακόμη. "Κυβερνάτε 15 μήνες τώρα με τη βοήθεια των ΜΑΤ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου", πρόσθεσε.
"Είναι η τρίτη φορά που έρχεστε στην Βουλή μέσα σε 15 μήνες", σημείωσε ο κ. Τσίπρας. "Ποιος θα δώσει ελπίδα στο λαό; Οι καναλάρχες ή τα ΜΑΤ;", αναρωτήθηκε.
Για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα έρθει και η ώρα της εξεταστικής και απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο του είπε να μη βιάζεται έρχεται η ώρα που σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, αν ολοκληρωθεί, θα πηδάει τα εμπόδια ένα, ένα.
Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε γιατί από την υπόθεση της λίστας Lagard δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

22:40 Την κυβέρνηση στήριξε μια πλειοψηφία που προέκυψε από ψεύτικες υποσχέσεις, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. “Τα παραμύθια της διαπραγμάτευσης τελείωσαν τον Ιούνιο του 2013”, πρόσθεσε.

22:25 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για δωρεάν ασύρματο ίντερνετ, είπε ότι πρόκειται για “ένα εξαιρετικό όπλο για να βλέπουν που γίνονται τα συσσίτια όσοι δεν έχουν να φάνε”.  

22:15 Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στήριξε μια κυβερνητική πρωτοβουλία “ούτε για τα μάτια του κόσμου”.

22:00 Η επιχείρηση στην ΕΡΤ ήταν και θεμιτή και νόμιμη, είπε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Χαρακτήρισε δε “συκοφαντία” την κατηγορία ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα με την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων.

21:30 “Υπερψηφίζοντας την κυβέρνηση υπερψηφίζετε νέα μέτρα”, σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

21:25 “Το μόνο καλό που έχετε να κάνετε είναι να παραιτηθείτε τώρα”, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρούλα Καφαντάρη

21:20 Διάκριση σε “ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού” και “ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού” έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Ελευθέριος Αυγενάκης.

20:20  “Δεν υπάρχει πιο δίκαιος φόρος από αυτόν της ακίνητης περιουσίας”, είπε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Και οι σαξονικές χώρες, που είναι η Μέκα του καπιταλισμού, επιβάλλουν τον ίδιο φόρο, πρόσθεσε.   

19:45 «Χωρίς να εξισώνουμε τον ένα πόλο και τον άλλο πόλο, βλέπουμε την συνεισφορά της αντιπολίτευσης στο αστικό πολιτικό σύστημα», τόνισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Από τη μία έχουμε την τρομοκρατία, από την άλλη την αυταπάτη» είπε.
 

19:30 Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής «πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά απεγνωσμένη και εθνικά ανεύθυνη» και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα συγκυρίας».


Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου by Enikos_gr

18:35 Στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και κάνοντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης μιας άλλης πολιτικής η οποία θα είναι ωφέλιμη για τη χώρα.

17: 55 «Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, γι΄αυτό καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας. Δεν ασκείται διακυβέρνηση αλλά διαχείριση της δικής σας αποσύνθεσης. Είστε κυβέρνηση ηθικά και πολιτικά έκθετη» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

16:50 Κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της ΕΡΤ άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. O βουλευτής της ΝΔ απευθύνθηκε στους συναδέλφους του της ΝΔ και είπε: «χάσαμε στο θέμα της ΕΡΤ, κύριοι της πλειοψηφίας. Από τρία κανάλια που εξέπεμπαν, φτάσαμε σε ένα με κόστος 250 εκατ. ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά».

15:15 «Δίνουμε μια ψήφο επώδυνης ανοχής» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθ. Μωραίτης αφήνοντας αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά προσωπικά.

«Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠαΣοΚ. Δεν μας κάνει κάποια χάρη. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μπορεί να βρεθούν άλλες λύσεις» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ανυπαρξία εναλλακτικής πρότασης μας οδηγεί στην ανοχή μια κακής κυβέρνησης».

14:50 «Η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί απόψε σε ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση» δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ο οποίος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιλέξει να μετατρέψει σε πεδίο βολής το χώρο της Παιδείας καθώς και ότι κοινός παρονομαστής και στρατηγική επιλογή για την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι «η επιδίωξη της τυφλής σύγκρουσης και η ρήξη για τη ρήξη». 

14:00 Το πόσο σκόπιμη ήταν η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την στιγμή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αναρωτήθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. «Ενισχύει κάπως τη διαπραγμάτευση; Βοηθάει την κοινωνία να αντιμετωπίσει πολλαπλές εντάσεις; Όχι», ανέφερε.

13:45  «Είναι χρέος μας η πρόταση δυσπιστίας για να μας πείτε τι κάνατε αυτό τον 1,5 χρόνο. Είναι μομφή για το κουρέλιασμα της δημοκρατίας» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλαζονεία.

«Ίσως κερδίσετε απόψε μία πύρρεια νίκη μέσα στη Βουλή. Την εμπιστοσύνη της κοινωνίας την έχετε χάσει προ πολλού», συνέχισε, θυμίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε τον Οκτώβριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου για να μείνει λίγες μόνο μέρες στην κυβέρνησης, αλλά και εκείνη στον Λουκά Παπαδήμου, την κυβέρνηση του οποίου «ανέτρεψε» όπως είπε ο κ. Σαμαράς.

13:30  Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα έκανε λόγο για "υπονόμευση", επιμένοντας ότι οι επιπτώσεις της δεν είναι τόσο σημαντικές για το ΣΥΡΙΖΑ, όσο για την ίδια τη δημοκρατία. Στην υπόθεση της ΕΡΤ, αναγνώρισε ζήτημα δημοκρατίας και θεσμών και τόνισε ότι το σφράγισμα της εισόδου της ΕΡΤ με χειροπέδες αποτελεί "κυβερνητική παρανομία".

12:00 Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος σε επιστολή του προς την Ολομέλεια από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, ωσεί παρών σας απευθύνω έκκληση να σκεφτείτε ότι ο Προμηθέας έδωσε το φως στους ανθρώπους και τον κάρφωσαν στον Καύκασο το Κράτος και η Βία.
 
Ο Ελληνικός Λαός άναψε ένα κερί πληροφόρησης, ενημέρωσης και πολιτισμού. Το έσβησαν το Κράτος και η Βία.
 
Αυταπατώνται. Κανένας δεν μπορεί και δεν θα καταφέρει να φιμώσει τη διαμαρτυρία του ελληνικού λαού στα λαοκτόνα μέτρα τους.
 
Ανέσπερον καταγευάζει το φως της ελπίδας.
 
Επιπρόσθετα, είναι υποχρεωμένος να σας αναφέρω ότι ο λόγος μου ήταν και είναι σαφής. Στους διαστρεβλωτές των απόψεών μου θέλω μόνο να θυμίσω ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
 
Η εκμετάλλευση από Συναδέλφους της Κυβέρνησης των απόψεών μου για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αντιδεοντολογική πολιτική πράξη».
 
11:20 "Να θέσουμε στο περιθώριο της ιστορίας και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κοντωνής.

11:00 Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:28