search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:05
MENU CLOSE

Σαμαράς: Από τον Ιανουάριο τα προγράμματα για την ανεργία των νέων

12.11.2013 18:40
Σαμαράς: Από τον Ιανουάριο τα προγράμματα για την ανεργία των νέων - Media

Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η εφαρμογή των δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά της ανεργίας των νέων, δήλωσε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Προγράμματα-ασπιρίνες, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ

 
Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η εφαρμογή των δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά της ανεργίας των νέων, δήλωσε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
 
Ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στη διάσκεψη για την ανεργία των νέων, που διεξήχθη στο Παρίσι, παρουσία Ευρωπαίων ηγετών, ανέπτυξε τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για  «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».
 
Τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους φέρουν τις ονομασίες «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και «Εγγυήσεις για τη Νεολαία» και σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά και τα δύο θα εφαρμοστούν στην χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2014.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Προγράμματα   – ασπιρίνη
 
Μετά τις «εξοργιστικές υποσχέσεις περί δωρεάν wi-fi, ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει προγράμματα – ασπιρίνη για την ανεργία των νέων, που δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα επιβίωσης, σπουδών και εργασίας που αντιμετωπίζει η νεολαία, αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα αυτά οφείλονται αποκλειστικά στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Ο κ. Σαμαράς στην Ευρώπη προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για τη νεολαία, στη δε Ελλάδα καταδικάζει την πλειοψηφία των νέων, που δεν επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης, στη φτώχεια και την ανεργία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Τι προβλέπουν τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα:
 
Πρόκειται για αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρώτη συνάντηση κορυφής που έγινε για τους νέους, στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο.
 
Στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να συντονίσουν μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων Ευρωπαίων που είναι άνεργοι και που ανέρχονται στα έξι εκατομμύρια.
 
Ανάμεσα στα μέτρα, ήταν ένα πρώτο πακέτο των 6 δισ. ετησίως για τη διετία 2014 -2015.
 
Το πρόγραμμα αυτό με την ονομασία «Πρωτοβουλία για τη νεότητα» αφορά τις περιοχές που υποφέρουν ιδιαίτερα σε 13 χώρες.

Τα κράτη – μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά σχέδια Απασχόλησης πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από το 2014.
 
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προβλέπει να προσθέσει από μέρους της, μέσω ειδικού προγράμματος για την ευρωπαϊκή νεολαία, 6 δισ. ετησίως έως και το 2015, ενώ παρόμοια δέσμευση με 6 – 7 δισ. ετησίως για την τριετία, έχει και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο. Συνολικά επομένως γύρω στα 40 δισ. προβλέπεται να δοθούν για την απασχόληση της ευρωπαϊκής νεολαίας.
 
Στο επίκεντρο όλης αυτής της δραστηριοποίησης είναι η αρχή της «Εγγύησης για τη νεότητα» που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο μεγάλος στόχος, μέσω της Εγγύησης αυτής, είναι να μην παραμείνει κανένας νέος περισσότερο από τέσσερις μήνες άνεργος, χωρίς να του έχει γίνει καμία πρόταση απασχόλησης ή εκπαίδευσης.
 
Το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο στις 22 Απριλίου 2013 και προβλέπει την υποχρέωση κάθε κράτους – μέλους να προτείνει μια απασχόληση, ή εκπαίδευση ή ένα stage, σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών που τελείωσε τις σπουδές ή ένα συμβόλαιο εργασίας.
 
Για την ώρα η αρχή αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή σε δύο μόνο χώρες, την Αυστρία και τη Φιλανδία.
 
Tα κράτη – μέλη είναι επίσης υποχρεωμένα να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες πριν από το τέλος του έτους, τα σχέδια υλοποίησης της εν λόγω Εγγύησης τα οποία θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44