search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:53
MENU CLOSE

Σε τιμή-ρεκόρ πωλήθηκε πίνακας του Μπέικον (Video)

13.11.2013 09:46
Σε τιμή-ρεκόρ πωλήθηκε πίνακας του Μπέικον (Video) - Media

Ο πίνακας του Φράνσις Μπέικον «Three Studies of Lucian Freud» πωλήθηκε την Τρίτη για 142 εκατομμύρια δολάρια, και έγινε έτσι το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.

Ο πίνακας του Φράνσις Μπέικον «Three Studies of Lucian Freud» πωλήθηκε την Τρίτη για 142 εκατομμύρια δολάρια, και έγινε έτσι το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.
 
Στο τρίπτυχο αυτό, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα του Μπέικον, απεικονίζεται ο φίλος του καλλιτέχνη Λούσιαν Φρόιντ και φιλοτεχνήθηκε το 1969 στο London’s Royal College of Art μετά την καταστροφή του ατελιέ του Μπέικον σε φωτιά.
 
Το εμπόριο τέχνης έχει εξελιχθεί σε μια αγαπημένη μορφή επένδυσης για τους βαθύπλουτους του πλανήτη, καθώς τους επιτρέπει μεταξύ άλλων να γλυτώνουν τεράστια ποσά από φορολογία. Η τάση αυτή αποτυπώνεται ενδεικτικά από το γεγονός πως το «Scream» του Eντβαρντ Μουνχ πωλήθηκε πέρυσι έναντι 119,9 εκατ. δολαρίων, ενώ στην ίδια δημοπρασία ο Τζεφ Κουνς έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών για τιμή στην οποία πωλήθηκε έργο ενός εν ζωή καλλιτέχνη με το γλυπτό του «Balloon Dog (Orange)», το οποίο αγοράστηκε για 58,4 εκατ. δολάρια.
 
Η δημοπρασία για το έργο του Μπέικον ξεκίνησε στα 80 εκατ. δολάρια και έφτασε μέσα σε 6 λεπτά (!) αυτή την τιμή ρεκόρ μέσα από κατακλυσμό προσφορών στην κατάμεστη αίθουσα δημοπρασιών του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη. Το όνομα του αγοραστή, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν έγινε γνωστό.
 
Ο Francis Outred, επικεφαλής του τμήματος μεταπολεμικής και μοντέρνας τέχνης του ευρωπαϊκού βραχίονα του οίκου Christie’s χαρακτήρισε τον πίνακα «ένα πραγματικό αριστούργημα και έναν από τους πιο σπουδαίους πίνακες που έχουν διατεθεί σε δημοπρασία σε αυτή τη γενιά». «Αποτυπώνει», συνέχισε, «τη σχέση του Μπέικον με τον Φρόιντ, τιμώντας τη δημιουργική και συναισθηματική συγγένεια των δύο καλλιτεχνών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:53