search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:03
MENU CLOSE

Η Αφροδίτη με τη γούνα

13.11.2013 22:00
Η Αφροδίτη με τη γούνα - Media

Τι δαιμόνια περίπτωση ο Ρομάν Πολάνσκι! Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η μοίρα και ο κοντοπίθαρος Πολωνός εναλλάσσονται στον ρόλο της γάτας και του ποντικιού, κι εκείνος δε σταματά να αποτυπώνει το παιχνίδι τους σε κινηματογραφικά διαμάντια θανατηφόρου χιούμορ και σπάνιας σκηνοθετικής μαστοριάς. 

Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι
Πρωταγωνιστούν: Εμανουέλ Σενιέ, Ματιέ Αμαλρίκ
 
Τι δαιμόνια περίπτωση ο Ρομάν Πολάνσκι! Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η μοίρα και ο κοντοπίθαρος Πολωνός εναλλάσσονται στον ρόλο της γάτας και του ποντικιού, κι εκείνος δε σταματά να αποτυπώνει το παιχνίδι τους σε κινηματογραφικά διαμάντια θανατηφόρου χιούμορ και σπάνιας σκηνοθετικής μαστοριάς.

Εδώ, ο Πολάνσκι θα αλιεύσει ένα πετυχημένο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Άιβς, θα συνυπογράψει μαζί του το σενάριο και τελικά θα καταθέσει ένα σπουδαίο έργο, γεμάτο χυμούς κι εκπλήξεις, που την ίδια στιγμή θα μπορούσε να αποτελεί τον ορισμό της προσωπικής δημιουργίας.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα της «Αφροδίτης με τη γούνα», ο Πολάνσκι μας τοποθετεί κατευθείαν στο κλίμα του παιχνιδιού, ακόμα κι αν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος για να καταλάβουμε ακριβώς τι έχουμε δει: η κάμερα ίπταται στους βροχερούς δρόμους του Παρισιού υπό τους ήχους μιας παιχνιδιάρικης μουσικής (η δουλειά του Αλεξάντερ Ντεσπλά είναι το λιγότερο υποδειγματική, τόσο στη σύνθεση όσο και στη χρήση της), μέχρι που διαβαίνει τις θύρες ενός άδειου θεάτρου. Πάνω στη σκηνή, ένας θεατρικός σκηνοθέτης που μοιάζει εντυπωσιακά με τον Πολάνσκι διαμαρτύρεται για το χαμηλό επίπεδο των ηθοποιών που πέρασαν από τη σημερινή οντισιόν. Το όνομά του είναι Τομά Νοβατσέκ και αναζητά απεγνωσμένα την ιδανική Βάντα φον Ντουναγιέφ, δηλαδή την πρωταγωνίστρια της θεατρικής διασκευής του περίφημου μυθιστορήματος του Λέοπολντ φον Ζάχερ-Μαζόχ «Η Αφροδίτη με τις γούνες».

Όμως η μέρα, ή μάλλον η νύχτα, δεν έχει ακόμα τελειώσει: στην πόρτα βρίσκεται η Βάντα, που εκτός της σπάνιας συνωνυμίας της με την ηρωίδα του Μαζόχ φαντάζει ακαλλιέργητη, χυδαία προκλητική και παντελώς ανίκανη να ερμηνεύσει έναν τόσο σύνθετο ρόλο. Όμως η οντισιόν ξεκινά και το παιχνίδι ξεφεύγει από τα προκατασκευασμένα όρια.

Ο Πολάνσκι ενορχηστρώνει την σύντροφό του Εμανουέλ Σενιέ στην ερμηνεία της ζωής της και το σπουδαίο Ματιέ Αμαλρίκ σε έναν ρόλο που θα μπορούσε να είναι το alter ego του σκηνοθέτη, δημιουργώντας αμέτρητους νέους κόσμους εντός του περιορισμένου χώρου μέσα από το μαεστρικό ντεκουπάζ και τον φωτισμό.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός, θύτης και θύμα, αρσενικό και θηλυκό, τα πιο αρχετυπικά δίπολα εξουσίας και σαγήνης λειτουργούν και υπονομεύονται με απελευθερωτικό σαρκασμό στην «Αφροδίτη με τη γούνα», που χρησιμοποιεί το ένα κλισέ μετά το άλλο μόνο και μόνο για να τα ανατινάξει. Μιλώντας εμμέσως για τις εμμονές της τέχνης και του πολυτάραχου βίου του, ο σκηνοθέτης ξεγυμνώνεται και μας πείθει να κάνουμε το ίδιο, γελώντας φωναχτά με τις γούνες που καλύπτουν τη γύμνια μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:03