search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:45
MENU CLOSE

Κομισιόν: Στο μικροσκόπιο το υπερβολικό πλεόνασμα της Γερμανία

13.11.2013 13:52
Κομισιόν: Στο μικροσκόπιο το υπερβολικό πλεόνασμα της Γερμανία - Media

«Το πρόβλημά μας δεν είναι η γερμανική ανταγωνιστικότητα, αλλά εάν η Γερμανία δεν κάνει αρκετά, για να εξισορροπήσει την οικονομία της ευρωζώνης» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Απέρριψε το σκεπτικό η Γερμανία.

 
Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα πως θα ξεκινήσει μια εις βάθος έρευνα για το υπερβολικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας.
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανακοίνωσε σε  συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες πως το πλεόνασμα της Γερμανίας αγγίζει το 6,5% σε βάθος τριετίας, το οποίο, σύμφωνα με τα νέα νομοθετικά μέτρα που έχει λάβει η ευρωζώνη (six pack), ξεπερνά το όριο του 6% που έχει τεθεί ως στόχος, ώστε να διασφαλίζεται η «εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης».
 
«Το πρόβλημά μας δεν είναι η γερμανική ανταγωνιστικότητα, αλλά εάν η Γερμανία δεν κάνει αρκετά, για να εξισορροπήσει την οικονομία της ευρωζώνης» ανέφερε ο Μπαρόζο.
 
 «Η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα (…) που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάνοντας λόγο για «ειδική ευθύνη» του Βερολίνου να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
 
Ανακοίνωσε ταυτόχρονα την έναρξη μιας διαδικασίας για άλλες 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.
 
«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική – αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου», δήλωσε ο Μπαρόζο. «Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ' αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, η Επιτροπή θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανία για να δει αν «επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου» και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί «να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της Ε.Ε.».
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε, πάντως, πως οι Βρυξέλλες «δεν επικρίνουν» τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της και πρόσθεσε πως η έρευνα θα διεξαχθεί «με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις». Ωστόσο, είπε, «η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό», έξω από τη ζώνη του ευρώ.

Απορρίπτει το σκεπτικό η Γερμανία:
 
Το Βερολίνο από την πλευρά του, απέρριψε το σκεπτικό της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν είναι – όπως στην Γερμανία – αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να περιορίζονται οι ανισορροπίες.
 
Από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών Ματίας Βίσμαν επισήμανε ότι «το πλεόνασμα στις εξαγωγές δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης στην αγορά, αλλά ανταγωνιστικότητας, την οποία οι γερμανικές επιχειρήσεις οικοδομούν μέρα με τη μέρα» και πρόσθεσε ότι «οι εξαγωγές μας βοηθούν την Ευρώπη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:44