18/02/2019 13:47:05

Ασωπός: Όταν οι γεωτρήσεις βγάζουν όχι νερό, αλλά φαρμάκι…

Πριν από λίγες μέρες μάθαμε ότι «η ΒΙΟΧΑΛΚΟ φεύγει, η ρύπανση μένει» αλλά και για «το θαμμένο δηλητήριο του Ασωπού». Πρόκειται για δύο πολυσέλιδες εκθέσεις του ΙΓΜΕΜ και του ΕΜΠ, αντίστοιχα, όπου δίδονται συγκεκριμένα στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα για σημεία ρύπανσης στον Ασωπό. Οι εκθέσεις έχουν εξαιρετική επιστημονική και… δικονομική βαρύτητα, μια και ταυτοποιούν συγκεκριμένα ρυπαντικά φορτία και ρυπαντές.
Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις δυο αυτές εκθέσεις είναι ότι πλέον είναι πρόδηλο ότι η ρύπανση στον Ασωπό ήταν και είναι ανθρωπογενούς προέλευσης, δηλαδή το ποτάμι και ο εκεί υδροφόρος ορίζοντας έχουν ρυπανθεί από συγκεκριμένους (και πλέον ταυτοποιημένους ρυπαντές – βιομηχανίες). Παύει πλέον, λοιπόν, να υφίσταται το επιχείρημα που ψέλλιζαν συχνά - πυκνά διάφοροι ότι η ρύπανση προέρχεται από τα πετρώματα (δηλ. είναι γεωγενής) και ότι «και ο Επαμεινώνδας, στην αρχαία Θήβα, έπινε εξασθενές χρώμιο».
Με αυτές τις δύο εκθέσεις, η Πολιτεία (Δικαστική και Εκτελεστική Εξουσία) οφείλει πλέον να εφαρμόσει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» για την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην προ βιομηχανικής ρύπανσης κατάστασή του. Μια και σε λίγες μέρες εορτάζουμε την 40ή επέτειο από την τραγωδία στο Πολυτεχνείο, ας μη λησμονούμε ότι ο Ασωπός είναι έργο χούντας (από το 1969 άρχισαν να μεταφέρονται εκεί οι πρώτες βιομηχανίες ατάκτως ερριμμένες) και η ρύπανση θέριεψε υπό το «άγρυπνο» βλέμμα των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης από το 1974 ώς σήμερα, δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Άλλο ένα διαχρονικό «success story» του δικομματισμού…
Σήμερα, όμως, οι εκεί καρκινοπαθείς έχουν αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα συσχέτισης ρύπανσης με ρυπαντή, άρα «Η τραγωδία του Ασωπού» (όπως την αποκαλούμε μαζί με τον παπα-Γιάννη Οικονομίδη και τον Θανάση Παντελόγλου) θα ξεδιπλωθεί από ’δώ και στο εξής στις αίθουσες των ποινικών, αστικών και διοικητικών δικαστηρίων…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.