search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:51
MENU CLOSE

Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής: Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας

14.11.2013 22:00
Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής: Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας - Media

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διετέλεσε επίσης επί σειρά ετών πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συμμετείχε στην ίδρυση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Κωστής Παπαϊωάννου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 263

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διετέλεσε επίσης επί σειρά ετών πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συμμετείχε στην ίδρυση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Ενεργός πολίτης και με το παραπάνω, λοιπόν, ο συγγραφέας δικαίως αγωνιά για την εμφάνιση και ραγδαία επέκταση του ναζιστικού φαινομένου στην ελληνική κοινωνία της κρίσης. Δεν γνωρίζω αν έχει ειπωθεί ανοιχτά, αλλά η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στην πολιτική σκηνή – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – υπήρξε το πλέον επώδυνο απότοκο της κρίσης. Η παρουσία τους και μόνο προκαλεί την απαξίωση της ίδιας μας της ζωής αλλά και μια βαθύτατη προσβολή στην ανθρώπινη υπόστασή μας. Η ακραία αυτή νεοναζιστική οργάνωση αναδύθηκε με το πρόταγμα της καθαρότητας. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην Ιστορία έγιναν στο όνομα υψιπετών ιδανικών.
Στο όνομα λοιπόν της κάθαρσης του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να εμφανιστεί ως το «εθνικό απολυμαντικό», όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο συγγραφέας. Μέσα από ένα χρονικό που παρακολουθεί τη δημόσια δράση της οργάνωσης από την εμφάνισή της στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων με την είσοδό της στη Βουλή έως και τη σύλληψη και φυλάκιση της ηγετικής ομάδας, ο συγγραφέας καταγράφει τα γεγονότα και την αγωνία που αυτά προκαλούν. Έτσι έχουμε μια λεπτομερή καταγραφή των δημόσιων «κατορθωμάτων» της νεοναζιστικής οργάνωσης που εξαπλώθηκε σαν ιός σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24