search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:30
MENU CLOSE

Παιδιά, σιγά τα… αίματα

17.11.2013 22:00
oldphotospod_1411_018_cmyk1384510388.jpg

Στήνουν εξεταστική επιτροπή στην Eυρωβουλή για τον ρόλο της τρόικας σε Ελλάδα – Κύπρο – Πορτογαλία – Ιρλανδία

Στήνουν εξεταστική επιτροπή στην Eυρωβουλή για τον ρόλο της τρόικας σε Ελλάδα – Κύπρο – Πορτογαλία – Ιρλανδία

Στην ελληνική Βουλή έχουμε δει διακομματικές – κωμωδίες και εξεταστικές – φάρσες. Να, όμως, που και στο Ευρωκοινοβούλιο δεν πάνε πίσω. Ουδείς, άλλωστε, έχει καταλάβει τι ακριβώς εξυπηρετεί η σύσταση μιας ξεδοντιασμένης «εξεταστικής» επιτροπής για τον ρόλο της τρόικας σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Κι ενώ οι εργασίες της επιτροπής άρχισαν ήδη, σε ένα ούτως ή άλλως «νεκρό» διάστημα για την… ακυβέρνητη Γερμανία, ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε φιάσκο η διαδικασία είναι ορατός. Και πώς να μη γίνει αυτό, όταν, στο όποιο πόρισμα προκύψει, δεν πρόκειται να αποδοθούν νομικές ευθύνες, αφού δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία η συγκεκριμένη επιτροπή. Συνεπώς, ποιος ο ουσιαστικός ρόλος της, όταν τα χέρια της είναι δεμένα; Κουβέντα να γίνεται, λοιπόν. Για το θεαθήναι, όχι για το αποτέλεσμα.
Τα μέλη που συμμετέχουν στη διερεύνηση προέρχονται από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών έχει αρκετά μακρινό deadline, τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014. Επικεφαλής ορίστηκε ο Αυστριακός Ότμαρ Κάρας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα είναι ο βασικός εισηγητής του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η επιτροπή θα εξετάσει και θα αξιολογήσει:
• Τη μεθοδολογία της τρόικας.
• Τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνει τις αποφάσεις.
• Αν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων.
Η τελική έκθεση θα συνταχθεί από τον Κάρας, ενώ καλούνται να καταθέσουν καθηγητές Οικονομικών, εμπειρογνώμονες, αξιωματούχοι της Κομισιόν, εκπρόσωποι της ΕΚΤ κ.ά.
Ο στόχος της επιτροπής, λοιπόν, είναι να διερευνηθεί το έργο της τρόικας. Στα χαρτιά! Ο πρώτος, άλλωστε, που έσπευσε να ναρκοθετήσει τη διαδικασία είναι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Όλι Ρεν: «Αφ’ ενός υπάρχει συνεχής διάλογος με το Ευρωκοινοβούλιο από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής των μνημονίων, αφ’ ετέρου, λόγω των διαφορετικών κανόνων, ΔΝΤ κι ΕΚΤ έχουν να λογοδοτήσουν μόνο στους δικούς τους προϊσταμένους, όχι στο Ευρωκοινοβούλιο»!
Ήταν μια κυνική όσο και ρεαλιστική απάντηση του Ρεν στον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, που μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε δηλώσει: «Δεν είναι δυνατόν η τρόικα να μην είναι υπόλογη κάπου. Επιμένουμε στο θέμα της λογοδοσίας».
Ο Ρεν πέρασε το μήνυμα ότι απέναντι στην «εξεταστική» δεν έχουν καμία θεσμική υποχρέωση ούτε η ΕΚΤ ούτε – πολύ περισσότερο – το ΔΝΤ. Κι αν η ΕΚΤ στέλνει κάποιον για να βγει η… υποχρέωση, το ΔΝΤ δίνει ουσιαστικό ραπόρτο για τη δράση του μόνο στους μετόχους του. Στα κράτη που το χρηματοδοτούν. Και κυρίως στους «μεγαλομετόχους» του, δηλαδή σε όσους δίνουν τα περισσότερα.

«Παρελθέτω απ’ εμού»…
Η εικόνα τις πρώτες μέρες των εργασιών της επιτροπής επιβεβαιώνει όσα ήδη αναφέραμε. Στην πρώτη δημόσια ακρόαση, οι εκπρόσωποι ΕΚΤ και της Κομισιόν αρνήθηκαν κάθε πιθανή ευθύνη τονίζοντας ότι η τρόικα απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία χωρών. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Κομισιόν Σερβάς Ντερούζ και το μέλος της ΕΚΤ στην τρόικα για την Ελλάδα Κλάους Μαζούχ αναγνώρισαν ότι έγιναν και λάθη, όμως έριξαν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την… αστοχία στις ίδιες τις χώρες, που δεν εφάρμοσαν όπως έπρεπε τα μνημόνια!
Για την Ελλάδα ο Ντερούζ εκθείασε την πρόοδο της χώρας μιλώντας για πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ο Μαζούχ προέβλεψε ότι θα βγει από την ύφεση το 2014. Και είναι απορίας άξιο: Για ποιο λόγο ζητάει η τρόικα τώρα νέα μέτρα, όταν πηγαίνουν όλα τόσο… καλά; Ποιος κοροϊδεύει ποιον, τελικά;

Εσωτερικοί συσχετισμοί
Οι συσχετισμοί στην τρόικα είναι ξεκάθαροι. Το παιχνίδι το κάνει η Ευρώπη, όχι το ΔΝΤ, το οποίο, ενώ παίζει (ή παρουσιάζεται ότι έχει) τον ρόλο του κακού, είναι πλέον απομονωμένο. Στο ΔΝΤ, εξάλλου, θεωρείται ότι παραδοσιακά υπαγορεύονται οι πολιτικές του από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει γράψει και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Οι Γερμανοί Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είναι αυτοί που έχουν πάρει τα ηνία της τρόικας στην Ελλάδα. Με τον υψηλόβαθμο τεχνοκράτη Μορς να έχει τον πιο ενεργό ρόλο. Η δράση της τρόικας έχει πάντα τέσσερα βήματα:
• Συλλογή στοιχείων από τα κράτη.
• Διαμόρφωση πολιτικής (με το διευθυντήριο στο Βερολίνο).
• Επιβολή μέτρων.
• Έλεγχος εν όψει επόμενης δόσης.
Το καρπούζι και το μαχαίρι, λοιπόν, το έχουν οι δυο Γερμανοί της τρόικας και λιγότερο ο Τόμσεν. Κάτι λογικό, από τη στιγμή που τα περισσότερα δανεικά στην Ελλάδα τα δίνει η Ευρώπη, ενώ αναλογικά το ποσοστό χρηματοδότησης από το ΔΝΤ είναι πολύ μικρό. Ο… δανείζων (τα περισσότερα) αποφασίζει. Απλώς το ΔΝΤ έπαιξε αρχικά πιο επιτελικό ρόλο, λόγω της τεχνογνωσίας του στις χρεοκοπίες κρατών. Όμως τώρα πια, έπειτα από τριάμισι χρόνια, δεν έχει αυτό το πλεονέκτημα.
Από την άλλη, την εξουσία στην ευρωζώνη την έχει η Κομισιόν, όχι το Ευρωκοινοβούλιο, κι ας είναι εκλεγμένο από τους λαούς. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει υποβαθμισμένο ρόλο και μόλις τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθειες αναβάθμισης. Αντιθέτως, η Κομισιόν με τις στρατιές τεχνοκρατών και νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων επιβάλλει τους όρους της στο παιχνίδι.

Προς τι ο σπαραγμός;
Προς τι, λοιπόν, η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής;
1 Μέσω του ντόρου που θα γίνει, ίσως επιδιώκεται η απορρόφηση των κραδασμών εν όψει ευρωεκλογών. Να ανοίξει, δηλαδή, κάπως το καπάκι της χύτρας, για να φύγει λίγος ατμός από την αγανάκτηση των λαών μέσα από το εκλεγμένο «κανάλι» του Ευρωκοινοβουλίου.
2 Ίσως είναι η αφορμή για να ανοίξει η πόρτα εξόδου για το ΔΝΤ. Κι έτσι να περάσει στην κοινή γνώμη αυτό που ήδη καλλιεργείται, ότι το Ταμείο έφταιγε, όπως έχει παραδεχθεί άλλωστε, για πολλά από αυτά που πήγαν στραβά με το πρόγραμμα. Κι έτσι να απενοχοποιηθεί το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας. Αν, άλλωστε, βγούμε στο Σύνταγμα και ρωτήσουμε τον κόσμο «πώς λέγονται οι τρεις απεσταλμένοι της τρόικας;», οι εννιά στους δέκα θα ξέρουν ονομαστικά μόνο τον Τόμσεν του ΔΝΤ, έστω κι αν φυσιογνωμικά αναγνωρίζουν και τους τρεις μετά τις χιλιάδες φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα. Λογικό, αφού επικοινωνιακά τον Δανό «δίνουν» από το 2010 τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως τον «κακό του έργου». Οι δυο Γερμανοί περνάνε… ξώφαλτσα.

Θαυμαστής και δορυφόρος
Πάντως, παρ’ ότι ο Ότμαρ Κάρας ρίχνει τώρα αόριστες μπηχτές για αδιαφάνεια στις πρωτοβουλίες της τρόικας, ας μην ξεχνάμε πως είναι φίλος και θαυμαστής της Μέρκελ. Πέρα, βέβαια, από την απόλυτη ιδεολογική ταύτιση, αφού το αυστριακό Λαϊκό Κόμμα είναι δορυφόρος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών.
Ο Κάρας ήταν μέλος υπερσυντηρητικών καθολικών φοιτητικών οργανώσεων στην Αυστρία κι αργότερα της Νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος. Από το 2004 έως το 2011 ήταν ταμίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή εκεί όπου το 2011 έγινε το πολιτικό μασάζ από τον Έλμαρ Μπροκ, με «θεσμικές» πιέσεις κατ’ εντολήν Μέρκελ, προς τον Σαμαρά για να μετατραπεί από αντιμνημονιακό σε απολύτως μνημονιακό.
Ο Κάρας είναι παντρεμένος με την κόρη του Κουρτ Βαλντχάιμ, πρώην προέδρου της Αυστρίας και γ.γ. του ΟΗΕ (1972-1981), που έφυγε από τη ζωή το 2007. Ο Βαλντχάιμ κατηγορήθηκε για το ναζιστικό παρελθόν του. Συγκεκριμένα ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν στη μονάδα που ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση και μεταφορά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα θανάτου το 1943. Ο ίδιος, πάντως, είχε αρνηθεί τα πάντα.

Αναπάντητα ερωτήματα
 
Πέρα, όμως, από το προδιαγεγραμμένο φιάσκο αυτής της εξεταστικής επιτροπής, υπάρχουν και βασανιστικά όσο κι αναπάντητα ερωτήματα για όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη από το 2010.
Η τρόικα είναι ένα εξωθεσμικό όργανο που δεν ελέγχεται από πουθενά ούτε είναι υπόλογο κάπου. Η σύστασή της δεν προβλέπεται από καμία ευρωπαϊκή συνθήκη ούτε υπάρχει κάλυψη από σχετική νομική βάση στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο αναλαμβάνει υπερ-κρατικές δράσεις, παραλαμβάνοντας ετσιθελικά τα ευαίσθητα δεδομένα ολόκληρων κρατών, όπως του ελληνικού, και καθορίζοντας με αδίστακτες πολιτικές τις ζωές των λαών.
Κάνοντας φύλλο και φτερό τα συρτάρια με τα αρχεία κάθε υπουργείου, η τρόικα έχει τέτοια εξουσία πια ώστε ξέρει, αποφασίζει κι επιβάλλει αναλόγως:
• Πόσα σχολεία θα υπάρχουν.
• Πόσα νοσοκομεία και πόσοι γιατροί.
• Ποια και πόσα φάρμακα θα παίρνουν οι ασθενείς.
• Αν θα κλείσει η αμυντική βιομηχανία.
• Τι περιλαμβάνει το εθνικό περιουσιολόγιο – αν υποθέσουμε ότι θα το είχαμε φτιάξει…
• Τι θα γίνει με τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας, τα οποία βαφτίστηκαν εσχάτως «ευρωπαϊκά».
Η τρόικα συλλέγει, αρχειοθετεί και αξιολογεί τα πάντα. Ζητάει ακόμα και ονόματα και διευθύνσεις (!) όσων θα απολυθούν από το Δημόσιο! Η Ελλάδα, δηλαδή, έχει παραδώσει τα κλειδιά στους ελεγκτές των δανειστών.
Σε χώρες με τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ή της Κύπρου και με τόσα τεράστια εθνικά ζητήματα ανοιχτά, η τρόικα, με τις υπερεξουσίες που της δίνει ο… Κανένας, ξέρει περισσότερα ακόμη κι από το ίδιο το ελληνικό κράτος. Αλωνίζει αποκτώντας πρόσβαση σε ό,τι θέλει, δίχως να υπάρχει κανένα άβατο. Διαχειρίζεται απειράριθμα άκρως ευαίσθητα στοιχεία, τα οποία, αν παραπέσουν κάποτε σε χέρια που δεν πρέπει, ζήτω που καήκαμε.
Πώς θα ένιωθαν, για παράδειγμα, Ελλαδίτες και Κύπριοι αν μάθαιναν ότι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν δεν γινόταν πρόσφατα σύμβουλος της σερβικής κυβέρνησης, αλλά π.χ. της τουρκικής ή της σκοπιανής; Υπενθυμίζουμε ότι αυτές τις μέρες η Μέρκελ συναντήθηκε αιφνιδιαστικά με τον «εργολάβο» επίλυσης του Σκοπιανού Νίμιτς, ήδη σ’ αυτό το κρίσιμο τάιμινγκ έχουν αυξηθεί οι πιέσεις στην Κύπρο για να ξαναμπεί μπροστά το θέμα της «λύσης», ενώ άνοιξε ύστερα από διακοπή τριών ετών το νέο κεφάλαιο Ε.Ε. – Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Κάτι τελευταίο: Ακόμη κι αν δεν βγάλει αποτέλεσμα η «εξεταστική» του Ευρωκοινοβουλίου, η σύστασή της και μόνο αποτελεί, για λόγους εντυπώσεων, μια χρυσή ευκαιρία για την ελληνική πλευρά στο συγκεκριμένο τάιμινγκ. Το ότι η τρόικα βρίσκεται υπόλογη, έστω κι έτσι, με όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ να ασχολούνται με την αρμόδια επιτροπή, αυτόματα δίνει στην κυβέρνηση ένα επικοινωνιακό ατού, ειδικά τώρα που πιέζεται. Η κυβέρνηση, όμως, μέσα στη μνημονιακή νιρβάνα της, δεν παραλαμβάνει το διπλό δώρο, αφού η δράση της «εξεταστικής» συμπίπτει με το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., παρ’ ότι πρώτη φορά η τρόικα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα θεσμικό όργανο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27