search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:51
MENU CLOSE

ΤΑΠΑ: Συμβούλιο χωρίς… ειδήμονες

17.11.2013 22:00
ΤΑΠΑ: Συμβούλιο χωρίς... ειδήμονες - Media

Υπάρχει από το 1929 και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο πλευρό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ως προς την προστασία των αρχαιοτήτων, τις απαλλοτριώσεις που χρειάζονται για να ανασκαφούν ή να προστατευθούν μνημεία…

Υπάρχει από το 1929 και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στο πλευρό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ως προς την προστασία των αρχαιοτήτων, τις απαλλοτριώσεις που χρειάζονται για να ανασκαφούν ή να προστατευθούν μνημεία, τη διάδοση της αγάπης για την πολιτιστική κληρονομιά μέσω της έκδοσης βιβλίων και της παραγωγής αντιγράφων. Είναι η χρυσοτόκος όρνις του υπουργείου Πολιτισμού, με έσοδα περί τα 50- 60 εκατομμύρια τον χρόνο, τα οποία είναι και τα μόνα χρήματα που παίρνει το υπουργείο για να κάνει… θαύματα. Κι επειδή είναι τόσο λίγα σε σχέση με τις ανάγκες, η διαχείρισή τους πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο, διαφανέστερο και αξιολογικότερο τρόπο.
Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ξεκίνησε γι’ αλλού και αλλού οι κυβερνήσεις το πάνε. Το 1977, ο νομοθέτης ήθελε να το διοικούν έφοροι και διευθυντές αρχαιοτήτων, το 1980 το πλαισίωνε με στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αλλά το 1997 ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε ότι δεν χρειάζονται όλα αυτά και έβγαλε τις ιδιότητες, νομοθετώντας ότι για τον διορισμό του αποφασίζει βεβαίως ο υπουργός, όμως έπειτα από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. (Προσοχή! Όχι σύμφωνη γνώμη, απλή…).
Κι έπειτα ήρθε ο Μιχάλης Λιάπης και κατάργησε τη «γνώμη» του Συμβουλίου κι έτσι πλέον ο υπουργός Πολιτισμού μπορεί να διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς να συμβουλεύεται κανέναν. Έτσι, ο νυν, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αποφάσισε να βάλει ως μέλη του 7μελούς συμβουλίου δυο οικονομολόγους, έναν εργαζόμενο του υπουργείου Πολιτισμού (και συγκεκριμένα, έναν συνδικαλιστή, καθώς πρόκειται για τον τέως πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων), τρεις δικηγόρους κι έναν πολιτικό μηχανικό. Εξ αυτών, δύο είναι σύμβουλοί του (τους είχε και στο προηγούμενο υπουργείο) και μία είναι σύμβουλος του γενικού γραμματέα μέσων ενημέρωσης.
Ποια σχέση έχουν όλοι – πλην, ίσως, του συνδικαλιστή – με την πολιτιστική κληρονομιά την οποία καλούνται να χρηματοδοτήσουν και μάλιστα με μεγάλα ποσά σε καιρούς δύσκολους; Πού είναι οι αρχαιολόγοι, οι αρχιτέκτονες, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενό τους, δηλαδή την προστασία και τη διάδοση των αρχαιοτήτων; Γιατί απουσιάζουν παντελώς οι ειδήμονες; Είναι ο καταλληλότερος να αποφασίσει απαλλοτριώσεις, αμοιβές, αντίγραφα και εκδόσεις από τον κατ’ επάγγελμα ασχολούμενο με αυτά;
Το ΤΑΠΑ έχει βυθιστεί σε τέλμα εδώ και πολλούς μήνες. Ακόμα και πιο άξιοι να είναι οι καινούργιοι, χωρίς «γέφυρα» με τους παλαιότερους και χωρίς ειδικές δεξιότητες δύσκολα θα τα καταφέρουν. Είναι τελικά θέμα να «ελέγχει» εκατό τοις εκατό ένας υπουργός τα συμβούλια που διορίζει; Και γιατί δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε συμβούλους του κι όχι σε άτομα με μακρά ευδόκιμη θητεία στον κλάδο;

Δημήτρης Φραγκούλης

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:51