search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:08
MENU CLOSE

Οι παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες οδηγούν σε αυτολογοκρισία

18.11.2013 22:00
Οι παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες οδηγούν σε αυτολογοκρισία - Media

Στο ανατριχιαστικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποίησε  η PEN America, η παλαιότερη και μια εκ των μεγαλύτερων οργανώσεων για τη λογοτεχνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο ανατριχιαστικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποίησε  η PEN America, η παλαιότερη και μια εκ των μεγαλύτερων οργανώσεων για τη λογοτεχνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως αποκαλύπτεται από τα συμπεράσματα της έρευνας, η ελευθερία της έκφρασης δέχεται τρομακτική υπόγεια πίεση ενώ σε κίνδυνο τίθεται επίσης η ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας αφού ο φόβος να τεθεί κάποιος υπό παρακολούθηση είναι πολύ ισχυρός και τον οδηγεί σε «εκπτώσεις» όσον αφορά το έργο του ή ακόμα και την καθημερινότητά του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, το γιγαντιαίο πρόγραμμα παρακολουθήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ  έχει χτυπήσει στην «καρδιά» της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεξάρτητης έρευνας αφού έχει οδηγήσει συγγραφείς και ερευνητές στην αυτολογοκρισία.
Η οργάνωση απηύθυνε ερωτηματολόγιο σε 520 Αμερικανούς συγγραφείς και ερευνητές προκειμένου να διαπιστώσει τις επιπτώσεις που έχει το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA στο έργο τους. Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά:
-1 στους 6 συγγραφείς απάντησε ότι αποφεύγει, πλέον, να γράφει ή να μιλάει για ζητήματα τα οποία μπορεί να τον θέσουν υπό παρακολούθηση από την  NSA, ενώ 1 στους 6 απάντησε ότι σκέφτεται να το κάνει
-Το 28% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει περιορίσει ή αποφεύγει τη συμμετοχή του στα social media ενώ ένα 12% σκέφτεται να το κάνει
– το 24% απάντησε ότι πλέον αποφεύγουν να ασχολούνται με ορισμένα θέματα, που μπορούν να τους θέσουν υπό παρακολούθηση όταν μιλούν στο τηλέφωνο ή όταν χρησιμοποιούν το e-mail ενώ το 9% σκέφτεται να ακολουθήσει αυτή την τακτική από δω και στο εξής
-το 57% εκτιμά ότι οι συνεργασίες τους με οργανώσεις ελέγχονται από την κυβέρνηση
-το 51% ότι τα δεδομένα τους από τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα e-mail τους έχουν συγκεντρωθεί και αναλυθεί
-το 49% ότι παρακολουθούνται οι αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο ακόμα και οι αγορές βιβλίων που κάνουν online
Όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η PEN America,  πρόκειται για την πρώτη απτή απόδειξη ότι οι αποκαλύψεις για τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών από την αμερικανική κυβέρνηση πλήττουν ισχυρά και υπογείως την ελευθερία της έκφρασης αφού σημαντικός αριθμός συγγραφέων και ερευνητών αποφεύγουν την έρευνα πάνω σε θέματα που θα μπορούσαν να τους θέσουν υπό παρακολούθηση ή επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε «ευαίσθητες» συζητήσεις. Ο κίνδυνος, όπως επισημαίνουν οι μελετητές, είναι μέσω της αυτολογοκρισίας να οδηγηθεί η έρευνα και όχι μόνον στον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15