search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:22
MENU CLOSE

Αυτοί είναι οι μισθοί των βουλευτών

19.11.2013 07:50
Άρση βουλευτικής ασυλίας των Π. Καμμένου, Ν. Κακλαμάνη και Π. Ηλιόπουλου - Media

Τις απολαβές των βουλευτών έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η Βουλή. Στην ιστοσελίδα της έχει αναρτηθεί πίνακας, ο οποίος αναγράφει την ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, την ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης για το 2013.

Τις απολαβές των βουλευτών έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η Βουλή. Στην ιστοσελίδα της έχει αναρτηθεί πίνακας, ο οποίος αναγράφει την ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση, το επίδομα οργάνωσης γραφείου, την ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης για το 2013.
 
Βάσει των στοιχείων που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Βουλής, η μηνιαία ακαθάριστη αποζημίωση των βουλευτών διαμορφώνεται ως εξής:
 


 
Όσον αφορά τα έξοδα κίνησης, στην κατηγορία Α ανήκουν οι βουλευτές Επικρατείας, Α & Β Αθηνών, Α & Β Πειραιώς, Έβρου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Α Θεσσ/κης, Καβάλας, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κοζάνης, Λέσβου, Α & Β Πειραιώς, Σάμου, Χανίων και Χίου.
 
Στην κατηγορία Β ανήκουν οι βουλευτές Αργολίδας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλης, Πιερίας, Ρεθύμνης. Στην κατηγορία Γ ανήκουν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας και Καστοριάς, ενώ στην κατηγορία Δ ανήκουν οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
 
Όσον αφορά το επίδομα οργάνωσης γραφείου, στην κατηγορία Α ανήκουν οι βουλευτές Επικρατείας, Α & Β Αθηνών και Α & Β Πειραιώς, ενώ στην κατηγορία Β όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές.
 
Το ποσό της ακαθάριστης βουλευτικής αποζημίωσης είναι ενιαίο και ανέρχεται στα 5.705, 60 ευρώ.
 
Σε αυτό προστίθενται το επίδομα οργάνωσης γραφείου (738,88 ή 935,88 ευρώ), η ταχυδρομική ατέλεια (909,31 ευρώ) και τα έξοδα κίνησης (291 έως 648 ευρώ), ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής.
 
Πέρα από τα ποσά αυτά οι βουλευτές αποζημιώνονται και για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής. Συγκεκριμένα για κάθε συνεδρίαση επιτροπής (της οποίας είναι μέλη) στην οποία παρίστανται αμείβονται με το ποσό των 150 ευρώ.
 
Έτσι, σύμφωνα με τον πίνακα, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών μπορεί να φτάνουν από 7.644,79 έως 8.198,79 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.
 
 
Το ιστορικό της διένεξης
 
Πως φτάσαμε στο σημείο η Βουλή να δίνει στη δημοσιότητα τις απολαβές των 300; Η διένεξη ξεκίνησε με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού της Βουλής όπου δεν προβλεπόταν μείωση των βουλευτικών αποδοχών. Αμέσως οι βουλευτές χωρίστηκαν στα… δύο, με τους μεν να υποστηρίζουν ότι σε μια στιγμή που όλοι οι μισθοί περικόπτονται δραματικά θα έπρεπε να μειωθεί περαιτέρω και η βουλευτική αποζημίωση και τους δε να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς τα έξοδά τους είναι υπέρογκα και δεν βγαίνουν, να κάνουν λόγο για λαϊκισμό της άλλης πλευράς και να υποστηρίζουν ότι με τη λογική αυτή οδηγούμαστε σε Βουλή… πλουσίων όπου θα εκλέγονται μόνο όσοι έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
 
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή ο οποίος σε πρωινή εκπομπή την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι παίρνει μόνο 5.450 ευρώ και ότι οι συνάδελφοί του, τα «φέρνουν βόλτα» πολύ δύσκολα οικονομικά. «Ορισμένοι ξεραίνουν το σκ…το τους για να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας σάλο.
 
Ο βουλευτής της ΝΔ είχε ισχυριστεί τότε ότι οι αποδοχές των Ελλήνων βουλευτών έχουν μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ για τα προνόμια των φοροαπαλλαγών που αγγίζουν και το 70%, απέφυγε να απαντήσει παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου. Δυο μέρες αργότερα, με γραπτή του δήλωση επαναλάμβανε πως υπάρχουν βουλευτές που «δυσκολεύονται αφάνταστα» και άλλοι που «χαρίζουν την αποζημίωσή τους» και σε νεότερη συνέντευξή του, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα όσα αρχικά είχε πει, πρότεινε να σταματήσει η λειτουργία των γραφείων των βουλευτών για να εξοικονομηθεί από κάθε βουλευτή το ποσό των 2.000 ευρώ.
 
Το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, όπως ήταν φυσικό, μονοπώλησε και τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής στην Ολομέλεια το απόγευμα της Δευτέρας ο οποίος «πέρασε» με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
 
Παρότι προβλέπει μειωμένες δαπάνες κατά 6,8 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2013, ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις.
 
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Δημήτρης Γελαλής, τάχθηκε υπέρ νέων μειώσεων στις αποδοχές και τις παροχές των βουλευτών, αν και παραδέχθηκε ότι οι βουλευτικές αποζημιώσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 35% από το 2009.
 
Κατά τάχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τον Βασίλη Καπερνάρο να ανακοινώνει πως οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα καταθέσουν ειδική πρόταση για τις αποδοχές των βουλευτών.
 
«Εν μέσω κρίσης και Μνημονίου και τη στιγμή που αυτοκτονεί κόσμος, δεν προβλέπεται ούτε 1 ευρώ μείωση στους μισθούς βουλευτών» τόνισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
 
Δηκτική ήταν, ωστόσο, η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος σημείωσε πως «όποιος βουλευτής το επιθυμεί, μπορεί αυτοβούλως να απαρνηθεί τα προνόμιά του». Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι δύο φορές η Ολομέλεια ομόφωνα αρνήθηκε να προσαρμόσει προς τα επάνω την αποζημίωση όταν οι δικαστές έδωσαν αύξηση στους εαυτούς τους.
 
Στο ίδιο κλίμα και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο βουλευτής πρέπει να στέκεται όρθιος και να μην κλαίγεται και με το ήθος του να παραδειγματίζει τον απλό πολίτη. Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση που πρέπει να έχει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:22