search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:32
MENU CLOSE

Αρχαιολόγοι με 500 ευρώ;

19.11.2013 22:00
Αρχαιολόγοι με 500 ευρώ; - Media

Είσαι αρχαιολόγος, ζητάς δουλειά από εργολάβο που έχει αναλάβει δημόσιο έργο, για το οποίο απαιτείται να προηγηθεί ανασκαφή, και αρνείσαι να δουλέψεις για 500 ευρώ; 

Είσαι αρχαιολόγος, ζητάς δουλειά από εργολάβο που έχει αναλάβει δημόσιο έργο, για το οποίο απαιτείται να προηγηθεί ανασκαφή, και αρνείσαι να δουλέψεις για 500 ευρώ; Τότε ο εργολάβος θα σου πει «δεν πειράζει, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές» και θα πάρει τον άλλον που θα δεχθεί να δουλέψει με 300 ευρώ. Κι αν ενοχληθεί περισσότερο απ’ όσο αντέχει, τότε θα στείλει και φιρμάνι πως όχι μόνο δεν προσλαμβάνει ενοχλητικούς συνδικαλιστές, αλλά απαιτεί ο υποψήφιος εργαζόμενος αρχαιολόγος να υπογράψει χαρτί ότι δεν έχει οποιαδήποτε συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Αυτό δεν είναι σενάριο από το μέλλον, αλλά πραγματική ιστορία που συμβαίνει στην Κρήτη και όχι μόνο. Όταν οι αρχαιολόγοι που προτάθηκαν από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων για να επιβλέψουν εκσκαφές, αμειβόμενοι από την εργοληπτική εταιρεία που ανέλαβε έργο διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, ζήτησαν να πληρωθούν με τη Συλλογική Σύμβαση για τους έκτακτους αρχαιολόγους, ο εργολάβος θεώρησε αυτή την απαίτηση «εξωπραγματική». Βέβαια, τη δαπάνη της μισθοδοσίας θα την έπαιρνε πίσω εξ ολοκλήρου από τον κύριο του έργου, δηλαδή τον δήμο που του ανέθεσε το έργο. Έτσι, λοιπόν, κατέφυγε σε άλλους αρχαιολόγους, τους οποίους είχε στο παρελθόν απασχολήσει με το «λογικό», όπως το χαρακτηρίζει, ποσό των 310 ευρώ. Διότι σημασία έχει να παραμένει ενεργό και το δόγμα «διαίρει και βασίλευε». Όταν και οι φτηνότεροι αρχαιολόγοι απέσυραν το ενδιαφέρον τους, τότε η εργοληπτική εταιρεία απέστειλε φιρμάνι – εξώδικο στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, με το οποίο της ζητάει να βρει άλλους αρχαιολόγους που να έχουν λογικότερες απαιτήσεις. Δηλαδή 586 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με την απαίτηση ότι o υποψήφιος θα υπογράψει δήλωση νομιμοφροσύνης, δηλαδή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συνδικαλίζεται, διότι είναι «πάγια τακτική της εταιρείας να μην προσλαμβάνει συνδικαλιστές» (τα σχετικά έγγραφα είναι στη διάθεση της εφημερίδας)!

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό συμβάν. Εταιρεία τηλεπικοινωνιών που προσέλαβε αρχαιολόγο για να επιβλέπει τις εκσκαφές, του πρότεινε την αμοιβή των 480 ευρώ καθαρά. Ο υποψήφιος αρνήθηκε και η εταιρεία δεν δίστασε να του πει ότι θα βρεθεί άλλος που θα δεχθεί. Όμως δεν βρέθηκε. Φαίνεται πως η εταιρεία «έπεσε» σε επίμονους, μπορεί και συνδικαλιστές, και τελικά «υπέκυψε» στα 1.000 ευρώ. Διότι οι 1,5 εκατ. άνεργοι αποτελούν την τέλεια μηχανή εκβιασμού για φτηνό εργατικό δυναμικό. Και σε αυτό το έδαφος ορισμένοι αποθρασύνονται…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:32