19/01/2019 05:16:19

«Μας ληστεύουν και στη συνέχεια μας πετούν στη θάλασσα»

«Μας ληστεύουν και στη συνέχεια μας πετούν στη θάλασσα» - Media
 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα κακοποίησης και κλοπής από την ελληνική ακτοφυλακή, καταγράφει η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
 
Λίγες ημέρες μετά την ανθρωπιστική τραγωδία στη Λευκάδα, που στοίχισε τη ζωή σε 12 Σύρους πρόσφυγες (ανάμεσα τους και τέσσερα παιδιά), συγκλονιστικές μαρτυρίες κακομεταχείρισης μεταναστών που συνελήφθησαν από πληρώματα της ελληνικής ακτοφυλακής  στην προσπάθειά τους να περάσουν από τα τουρκικά στα ελληνικά παράλια, αποκαλύπτονται στην έκθεση που συνέταξαν μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατά τη διάρκεια διερευνητικής αποστολής τους στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.
 
Στην έκθεση «κόλαφο» για την Ελλάδα, η  οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές του ΄14, γίνεται αναφορά στις καταγγελίες προσφύγων θυμάτων επαναπροωθήσεων που λαμβάνουν χώρα είτε στον Έβρο είτε στα παράλια του Ανατολικού Αιγαίου.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για «αόρατους ανθρώπους» , οι οποίοι δεν εμφανίζονται σε καμιά στατιστική και πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης και κλοπών  από τις ελληνικές διωκτικές αρχές.
 
«Η αντιπροσωπεία μας μίλησε με αρκετούς από αυτού τους ‘’αόρατους’’ ανθρώπους, οι οποίοι μας περιέγραψαν λεπτομερώς τις εμπειρίες τους σχετικά με τη βία που δέχονται από όργανα του λιμενικού σώματος  που τους κακομεταχειρίζονται (συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και παιδιών), κλέβουν προσωπικά τους αντικείμενα ( κοσμήματα, χρήματα, κινητά τηλέφωνα ), πετούν διάφορα έγγραφα ταυτοποίησης στο νερό, ενώ συχνά ρίχνουν με τη βία και τους ίδιους αυτούς τους πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα προς τα Τουρκικά παράλια.», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσε το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε συνεργασία με το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Μεταξύ των θεμάτων που θίγονται στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των  μεταναστών οι οποίοι παραμένουν επί μήνες κρατούμενοι στα κατ΄ ευφημισμών Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι, καθώς και η παντελής απουσία σχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ζήτημα για το οποίο η χώρα μας έχει επανειλημμένα καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.