search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Η Ολλανδική λύση…

20.11.2013 22:00
Η Ολλανδική λύση… - Media

Οι Ολλανδοί είναι κατά βάση κυνικοί άνθρωποι. Οι ίδιοι προτιμούν να αποκαλούνται «ρεαλιστές» αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Το αποδεικνύουν κάθε φορά με τις πράξεις τους και το πρόγραμμα επανένταξης των αλκοολικών με την βοήθεια της οργάνωσης «Ουράνιο Τόξο» είναι χαρακτηριστικό.

Οι Ολλανδοί είναι κατά βάση κυνικοί άνθρωποι. Οι ίδιοι προτιμούν να αποκαλούνται «ρεαλιστές» αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Το αποδεικνύουν κάθε φορά με τις πράξεις τους και το πρόγραμμα επανένταξης των αλκοολικών με την βοήθεια της οργάνωσης «Ουράνιο Τόξο» είναι χαρακτηριστικό. Ένα πρωτοποριακό σχέδιο που σε πολλές άλλες χώρες θα σόκαρε, στην Ολλανδία εφαρμόζεται χωρίς να σηκώνεται ούτε ένα φρύδι.

Στη χώρα υπάρχουν πάρα πολλοί αλκοολικοί οι οποίοι ζουν – συνήθως- από την κρατική πρόνοια και πολύ συχνά δημιουργούν προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του Άμστερνταμ, το «Όστερπαρκ» ήταν για πολύ καιρό απαγορευμένη ζώνη για τους κατοίκους. Οι αλκοολικοί που περιφέρονταν με μπουκάλια μπύρας στα χέρια είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος του και οι βίαιοι καυγάδες ήταν καθημερινό φαινόμενο .

Ο δήμος της πόλης, σε συνεργασία με την οργάνωση «Ουράνιο Τόξο» έψαξαν και βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα. Αποφάσισαν να προσλάβουν έναν αριθμό από τους αλκοολικούς που κυκλοφορούν στους δρόμους και να τους βάλουν να δουλέψουν ως οδοκαθαριστές.

Είκοσι άνθρωποι απασχολούνται από τρεις φορές την εβδομάδα στο πιλοτικό πρόγραμμα και σε δύο βάρδιες, μία πρωινή και μία απογευματινή,  καθαρίζουν τους δρόμους και αμείβονται. Εδώ αρχίζει το «ωραίο». Η πρωτότυπη αμοιβή των αλκοολικών είναι 5 κουτάκια μπύρα, μισή σακούλα με καπνό και 10 ευρώ για τον καθένα.
Το πρωί στις 8.30 μαζεύονται, πίνουν δύο μπύρες και –αν θέλουν- καφέ και ξεκινάνε τη δουλειά. Το μεσημέρι γυρνάνε στο άσυλο της οργάνωσης όπου τους περιμένει ένα ζεστό γεύμα και δύο μπύρες ακόμη. Μετά το τέλος της απογευματινής βάρδιας, γύρω στις 4, πίνουν την τελευταία επιδοτούμενη μπύρα και φεύγουν για τα σπίτια τους.

Ο δήμος του Άμστερνταμ υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό τους κρατά μακριά από φασαρίες και ενώ τους δίνει να πιουν μπύρα, αυτή τουλάχιστον είναι λάϊτ, περιεκτικότητας μόνο 5% σε αλκοόλ.

Για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, τα πράγματα είναι διττά. Άλλος υποστηρίζει ότι καλώς τους δίνουν μπύρα αφού «μόνο με το αλκοόλ λειτουργούμε» και η απασχόληση τους βοηθά να μένουν νηφάλιοι για ένα μεγάλο μέρος της μέρας.
Ένας έτερος πιστεύει ότι «ναι μεν η ζωή μας έχει πλέον ένα πρόγραμμα και πίνουμε πιο ελεγχόμενα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πίνουμε λιγότερο από παλιά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:34