search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:22
MENU CLOSE

Δόκτορας ετών… πενήντα

21.11.2013 07:36
Δόκτορας ετών… πενήντα - Media

Ο δημοφιλής τηλεοπτικός ήρωας της Μεγάλης Βρετανίας, Doctor Who, μπαίνει και επίσημα σε δύο μέρες στο κλάμπ των διάσημων «πενηντάρηδων» και το γιορτάζει με ένα επετειακό επεισόδιο  στις 23 Νοεμβρίου. 

 
Ο δημοφιλής τηλεοπτικός ήρωας της Μεγάλης Βρετανίας, Doctor Who, μπαίνει και επίσημα σε δύο μέρες στο κλάμπ των διάσημων «πενηντάρηδων» και το γιορτάζει με ένα επετειακό επεισόδιο  στις 23 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, μισό αιώνα πρίν (1963) , ο ευέξαπτος αλλά και γοητευτικός χρονοταξιδιώτης , με την εκκεντρική  κόμμωση και το  κασκόλ γύρω από το λαιμό δε θα μπορούσε με τίποτα να φανταστεί την απήχηση που θα είχε η σειρά με το πέρασμα του χρόνου σε κοινό και κριτικούς παγκοσμίως. Το αποτέλεσμα ήταν να  μιλάμε πλέον για μια διαχρονική φιγούρα της βρετανικής (και όχι μόνο) τηλεόρασης.
 
Η επιτυχία του Δόκτωρ στα τηλεοπτικά δρώμενα όμως δεν προήλθε κατά τύχη. Ειδικότερα όταν μιλάμε για τα 60’s, μια δεκαετία  όπου οι σειρές «Στάρ Τρεκ» και «Ζώνη του Λυκόφωτος»  είχαν στρογγυλοκαθίσει στο θρόνο τους ως βασιλιάδες της Επιστημονικής Φαντασίας. Ο Doctor Who, και το BBC One  επιχείρησαν να κλέψουν τα σκήπτρα προσφέρωντας ένα εναλλακτικό σκηνικό, με αξιομνημόνευτους  και ενδιαφέροντες χαρακτήρες , ευφάνταστη πλοκή, εντυπωσιακά ειδικά εφέ(παρά το χαμηλό μπάτζετ για την εποχή) και ένα κόνσεπτ φιλικό σε ένα ευρύ ηλικιακό πεδίο.
Ένας ανθρωπόμορφος εξωγήινος  ονόματι The Doctor, ταξιδεύει στο χρόνο με μια χρονομηχανή που μοιάζει με…τηλεφωνικό θάλαμο, αντιμετωπίζει εξωγήινες απειλές, εξερευνά χαμένους πολιτισμούς και μπαίνει σε απίστευτες περιπέτειες έχοντας μια όμορφη γυναίκα βοηθό στο πλευρό του. Μοιάζει κάπως μπερδεμένη η όλη η υπόθεση, αλλά το σόου γνώρισε μια πρωτοφανή επιτυχία. Ο ήρωάς μας ταξίδευε και ταξιδεύει σε κάθε επεισόδιο  σε διάφορες εποχές και περιόδους του παρελθόντος , ή σε κάποιο απόκοσμο μελλοντικό σύμπαν, μπλέκοντας σε αδιανόητες καταστάσεις. Το ότι «έτρεξε» ως πρόγραμμα στη Βρετανική  τηλεόραση για 26 σεζόν, από το 1963 έως το 1989, είναι ένα κατόρθωμα για το οποίο λίγες σειρές μπορούν να υπερηφανευτούν και πιστοποιεί πως οι καταστάσεις στις οποίες έμπλεκε ο  Doctor Who μόνο… βαρετές δε ήταν. Η φήμη του επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και εκτός συνόρων , ενώ έχει προβληθεί σε πάνω από 50 χώρες  της υφηλίου, μεταξύ τους και η Ελλάδα ,προσφάτως μέσα από το κανάλι του ΣΚΑΙ.  Αν και για ένα διάστημα είχε «σιγήσει», η σειρά επανήλθε στα τηλεοπτικά πλατώ το 2005 και συνεχίζει  ακάθεκτη  μέσα από το δέκτη του BBC ,δίνοντας μια διαφορετική, πιο μοντέρνα «πνοή» στο όλο φραντσάιζ.  Η… αφεντιά του Doctor Who έχει φτάσει μέχρι και το βιβλίο Γκίνες, όντας η μακροβιότερη και πιο επιτυχημένη, βάσει τηλεθέασης, τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών! Take that, Σταρ Τρεκ…
 
Ο κόσμος φαίνεται πως αγάπησε τον διάσημο δόκτορα μέσα από τις περιπλανήσεις του στο χωροχρόνο και την αέναη διαμάχη  του με τους «κακούς» Daleks και Cybermen , εξωγήινες  φυλές με διαχρονική παρουσία στα επεισόδια της σειράς. Το κοινό ,όπως και οι κριτικοί είχαν μείνει εντυπωσιασμένοι από την πρωτότυπη μουσική  και τα οπτικά εφέ που έδιναν μια αλλόκοτη  φουτουριστική αίσθηση.  Η σειρά επι-βραβεύτηκε πολλάκις  στα βραβεία BAFTA για τα τεχνολογικά της επιτεύγματα  και σαν παραγωγή στην ολότητά της. Είναι φύσει αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος έστω και στο ελάχιστο τη  φιγούρα του Doctor Who, έναν Άρχοντα του χρόνου(Time Lord) ,με την δύναμη να μετενσαρκώνεται, ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου και τον οποίο έχουν (μετ)ενσαρκώσει έντεκα διαφορετικοί ηθοποιοί , με τον πιο πρόσφατο (Ματ Σμίθ), να πρωταγωνιστεί στο επετειακό επεισόδιο της 23ης  Νοεμβρίου.  Το εν λόγω επεισόδιο έχει τίτλο « The Day of the Doctor» και σύμφωνα με τους δημιουργούς του , Μάρκους Γουίλσον (παραγωγός) και Στίβεν Μόφατ (σενάριο), αποτελεί ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους σκληροπυρηνικούς φαν της σειράς. Η προβολή του είναι προγραμματισμένη για τις 23 Νοεμβρίου, σε 3D έκδοση,  ενώ η πλοκή θα έχει ως φόντο την Ελισαβετιανή Αγγλία του 1562 ,παράλληλα με την μοντέρνα του 2013. Παράλληλα θα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετοί γνωστοί χαρακτήρες από το σύμπαν του Doctor Who. Τα  μπλόγκς και τα φόρουμ έχουν πάρει εδώ και καιρό βέβαια φωτιά από τις εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση του επεισοδίου και για το αν θα είναι αντάξιο της φήμης της σειράς. Όπως και να έχει  πάντως , οι  φίλοι του προγράμματος από τη Βρετανία και από εβδομήντα έξι  ακόμα χώρες του κόσμου ,στις οποίες θα παιχτεί  το 75λεπτο ειδικό επεισόδιο, αναμένουν με ανυπομονησία ένα αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός στα τηλεοπτικά δρώμενα. Ο Doctor Who πάντως δεν έχει… «γκριζάρει» , ούτε κατά διάνοια ,παρά τα πενήντα του  χρόνια. Τι σόι χρονοταξιδιώτης θα ήταν άλλωστε; 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24