search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:44
MENU CLOSE

Μείωση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα

21.11.2013 07:46
Μείωση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα - Media

Μεγάλη μείωση των δαπανών για την Υγεία καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι φτωχοί πολίτες κινδυνεύουν κίνδυνο να αποκτήσουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της μειωμένης πρόσβασης σε φάρμακα και σε ιατρικές εξετάσεις.

 
Μεγάλη μείωση των δαπανών για την Υγεία καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι φτωχοί πολίτες κινδυνεύουν κίνδυνο να αποκτήσουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της μειωμένης πρόσβασης σε φάρμακα και σε ιατρικές εξετάσεις.
 
Στην έκθεσή του με τίτλο «Η Υγεία με μια Ματιά» (Health at a Glance 2013), ο Οργανισμός προειδοποιεί πως τα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά οφέλη πιθανόν να είναι πολύ μικρότερα από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία και τις δαπάνες για την υγεία.

Η πτώση των δαπανών καθιστά ακόμη πιο σημαντικό οι κυβερνήσεις να καταβάλουν προσπάθειες να καταστήσουν τα συστήματα υγείας πιο παραγωγικά, αποτελεσματικά και φθηνά, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
 
11,1 % «κούρεμα» στις δαπάνες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα – μία από τις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών – οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 11,1%, ενώ στην Ιρλανδία 6,6%.
 
Η αύξηση των δαπανών υγείας μειώθηκε εξάλλου σημαντικά και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους στις ΗΠΑ (1,3%) και στον Καναδά (0,8%).

Μόνο στην Ιαπωνία και στο Ισραήλ ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για την υγεία αυξήθηκε από το 2009, εν συγκρίσει με την προηγούμενη δεκαετία. Οι δαπάνες στη Νότια Κορέα συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό ανώτερο του 6% του χρόνο από το 2009, αλλά παρ' όλα αυτά είναι μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Εν μέσω ύφεσης, της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας ή της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, πολλές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ επιδίωξαν να μειώσουν τις δαπάνες τους μειώνοντας τα έξοδά τους για ιατρικά και παραϊατρικά προϊόντα – ιδίως φαρμακευτικά – περικόπτοντας τους προϋπολογισμούς τους για την υγεία και μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα εθνικά συστήματα υγείας.
 
«Στροφή» στα γεννόσημα

Ο ΟΟΣΑ επισήμανε ότι το ποσοστό αγοράς των γενόσημων φαρμάκων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία σε πολλές χώρες μέλη του. Ωστόσο, το ποσοστό των γενόσημων συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το 25% της αγοράς στο Λουξεμβούργο, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στην Ελβετία, στην Ιαπωνία και στη Γαλλία – έναντι ενός περίπου 75% στη Γερμανία και στη Βρετανία.

Απαξιώνονται τα προγράμματα πρόληψης

Πάνω από τα 3/4 των χωρών μελών του ΟΟΣΑ ανέφεραν μείωση σε πραγματικές τιμές των δαπανών τους σε προγράμματα πρόληψης το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ οι μισές δαπάνησαν λιγότερα σε τέτοια προγράμματα το 2011 από ό,τι το 2008. Οι περικοπές στις δαπάνες σε οικονομικά αποδοτικά προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας, της κατάχρησης αλκοόλ και του καπνίσματος εγείρουν ανησυχίες, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού. Οι μειώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας και οι μεταβολές στον τρόπο χρηματοδότησής τους, με την αύξηση του άμεσα καταβλητέου κόστους για τους ασθενείς επίσης πλήττει την πρόσβαση στην περίθαλψη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Μετά από χρόνια βελτίωσης του, ο χρόνος αναμονής για πολλά είδη επεμβάσεων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αγγλία και η Ιρλανδία πλέον αυξάνεται πάλι, υπογράμμισε ο Οργανισμός. Ακόμα, προειδοποίησε ότι οι οικονομικά ασθενέστεροι στις χώρες μέλη του είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο και μπορεί να στερούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους είναι απολύτως απαραίτητη: από φάρμακα ως εξετάσεις για χρόνιες παθήσεις.

Η κατάσταση αυτή «μπορεί να έχει μακρόχρονες συνέπειες για την οικονομία και την υγεία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας», επισήμανε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:44