search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:26
MENU CLOSE

Tα Κύθηρα ακόμα δεν τα… βρήκαν

25.11.2013 22:00
oldphotos9048591385400310.jpg

Μια απίστευτη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας, αλλά και αγνόησης της εντολής του εισαγγελέα Πειραιά να διενεργηθεί οικονομικός – διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο Κυθήρων, τον πρώτο περιφερειακό δήμο που ουσιαστικά τέθηκε υπό δικαστική «επιτήρηση», αποκαλύπτει το «Ποντίκι». 

Μια απίστευτη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας, αλλά και αγνόησης της εντολής του εισαγγελέα Πειραιά να διενεργηθεί οικονομικός – διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο Κυθήρων, τον πρώτο περιφερειακό δήμο που ουσιαστικά τέθηκε υπό δικαστική «επιτήρηση», αποκαλύπτει το «Ποντίκι».

Πρώτα ας δούμε ποιες καταγγελίες αγνοούνταν επί δύο χρόνια και σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν οι ελεγκτές στον τετραήμερο έλεγχο που έκαναν.

Με βάση το ογκώδες πόρισμα που συνέταξαν, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με απευθείας κλήση στις 27 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Θόδωρος Κουκούλης, ο αντιδήμαρχος Μιχ. Πρωτοψάλτης, τα δυο αδέλφια του – που κατέχουν μαζί του εταιρεία η οποία φέρεται να συμμετέχει υπεργολαβικά σε έργα του δήμου – και 26 ακόμη άτομα, μέλη του νυν και προηγούμενων Δ.Σ., μηχανικοί, εργολάβος κ.λπ.

Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν (όχι όλοι για τα ίδια αδικήματα) για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε αυτήν και ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση (πλημμελήματα), καθώς επιλέχθηκε να διαχωριστεί ουσιαστικά η δικογραφία ώστε να μην παραγραφούν τα πλημμελήματα και να συνεχιστεί η έρευνα για τυχόν σοβαρότερα αδικήματα.

Ο έλεγχος ξεσκονίζει μερικά έργα, των οποίων η σύμβαση έχει υπογραφεί μεταξύ δημάρχου και εργολάβων πριν από 4-5 χρόνια (2008-2009), συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης πάνω από 2.000.000 ευρώ, και τα οποία εξελίχθηκαν περίπου σαν το… γεφύρι της Άρτας. Και αντί να επιβληθούν ποινικές ρήτρες στον εργολάβο για την καθυστέρηση, του δόθηκαν παρατάσεις (έως και επτά για ένα έργο), τα περισσότερα δε από αυτά δεν είχαν τελειώσει την περίοδο του ελέγχου (Μάρτιος 2013).

Η εταιρεία

Όπως αναφέρεται, η κύρια αιτία χορήγησης των παρατάσεων στα περισσότερα ήταν ότι δεν λειτουργούσε τα 3-4 αυτά χρόνια στο νησί το ασφαλτικό συγκρότημα, το οποίο ανήκει στην οικογενειακή επιχείρηση του αντιδημάρχου Μιχ. Πρωτοψάλτη. «Συμπτωματικά», επίσης, ο συγκεκριμένος εργολάβος (σ.σ.: με τις παρατάσεις και τις ελλιπείς εγγυητικές) σε κάποια από τα έργα του είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά υπεργολαβίας με εταιρείες στις οποίες συμμετέχει με ποσοστό 33,33% ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Πρωτοψάλτης.

Οι καθυστερήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ελεγκτές, αυξάνουν το κόστος των έργων (περίπου 80.000 ευρώ για αναθεώρηση τιμών, περίπου 25.000 ευρώ για επιπλέον ΦΠΑ), ενώ οι απρόβλεπτες δαπάνες που προέκυψαν ήταν περίπου 150.000 ευρώ, εφόσον πληρωθούν.

Η έρευνα συνεχίζεται

Ήδη όμως με βάση το ίδιο πόρισμα που συντάχθηκε μετά τον έλεγχο, τον οποίο επί δύο χρόνια δεν έκαναν οι οικονομικοί επιθεωρητές, έχουν σχηματιστεί κι άλλες δικογραφίες, για να ερευνήσουν αδικήματα ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος:

• Η πρώτη αφορά παραγγελία της εισαγγελέα Μαρίας Σουκαρά για να διαπιστωθεί αν δήμαρχος, αντιδήμαρχος κ.λπ. έχουν τελέσει το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τον τρόπο έκδοσης αδειών καταστημάτων.
• Η δεύτερη αφορά δικογραφία που είναι στο ΣΔΟΕ και στρέφεται κατά του δημάρχου ως τυχόν συναυτουργού σε υπόθεση παραβάσεων από κατάστημα που σφραγίστηκε.
• Η τρίτη αφορά επίσης εντολή του εισαγγελέα Πειραιά Ν. Πασχάλη ώστε να εξακριβωθεί αν έχει εξαπατηθεί το ΙΚΑ στις περιπτώσεις των δεκάδων απευθείας αναθέσεων έργων μέχρι του ποσού 6.925 ευρώ που δεν έχουν γίνει σχετικές κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ. Οι ελεγκτές αναφέρουν ότι η απάντηση του ΙΚΑ είναι πως για τα έργα αυτά έχει… άγνοια!

Δύο χρόνια χωρίς έλεγχο

Επί δύο χρόνια, από τις 14.4.2011, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Νίκος Πασχάλης, με αλλεπάλληλα έγγραφα και παραγγελίες, αλλά και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Νίκος Ποιμενίδης προσπαθούσαν να «πείσουν» τους οικονομικούς επιθεωρητές Πειραιά να διενεργήσουν διαχειριστικό – οικονομικό έλεγχο στον Δήμο Κυθήρων ύστερα από καταγγελίες που είχαν φτάσει στα δικαστήρια. Μάταια όμως.

Η αλληλογραφία, την οποία έχουμε στη διάθεσή μας, αρχίζει τον Απρίλιο του 2011 και αρχικά περιορίζεται σε επιχειρήματα του τύπου «βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες υποθέσεις μείζονος σημασίας και δώστε μας παράταση τριών μηνών». Ακολουθεί το επιχείρημα ότι «η υπηρεσία δεν μας χορηγεί προκαταβολικά τα οδοιπορικά μας, αξίας 1.742 ευρώ, για πενθήμερη μετάβαση, αλλά πρέπει να βάλουμε τα χρήματα από την τσέπη μας, κάτι που αδυνατούμε να κάνουμε λόγω της μείωσης των μισθών μας» και καταλήγει με μια ευγενέστατη υπόδειξη προς τον εισαγγελέα να… περιορίσει τις παραγγελίες ελέγχων:

«Η πρόταση την οποία σας υποβάλλουμε είναι, χωρίς αυτό να εκληφθεί σε καμία περίπτωση ως υπόδειξη, να περιοριστούν, κατά το δυνατόν, οι σχετικές παραγγελίες στη διενέργεια πράξεων που συναρτώνται με τα προανακριτικά καθήκοντα των Οικονομικών Επιθεωρητών, όπως επί (ποινικών) προκαταρκτικών εξετάσεων και της, συνεπεία αυτών, τυχόν διενέργειας ΕΔΕ, δεδομένου ότι διαχειριστικοί έλεγχοι δύνανται, στο πλαίσιο των υφιστάμενων διατάξεων, να διενεργούνται και από επιθεωρητές ΣΕΕΔΔ».

Δηλαδή ή κόψτε τους ελέγχους ή στείλτε τους σε άλλους, παρ’ ότι η υπόθεση αφορούσε καταγγελίες για δημοτικά έργα και σωρεία άλλων πράξεων που πιθανόν να συνιστούσαν ακόμα και σοβαρή ζημία του Δημοσίου.

Τελικά, έπειτα από επίπονες προσπάθειες των εισαγγελέων Ποιμενίδη και Πασχάλη, χρειάστηκε απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ στις 28 Φεβρουαρίου 2013 (η πρώτη εντολή του εισαγγελέα είχε σταλεί στις 11 Απριλίου 2011), ο οποίος ενέκρινε κονδύλι 1.600 ευρώ (!!!) για τετραήμερη έρευνα και σύστησε ειδική διμελή ομάδα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που μετέβη στα Κύθηρα στις 11-15 Μαρτίου 2013!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:11