27/02/2020 00:53:44

Οι «κολλημένες» δουλειές και οι προμήθειες

Οι «κολλημένες» δουλειές και οι προμήθειες - Media

Τα 29 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι δαπάνες του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και του ελληνικού δημοσίου για τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, οι περισσότεροι από τους οποίους προσελήφθησαν με απευθείας αναθέσεις από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων την περίοδο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις και οι αναβολές στους διαγωνισμούς επιβαρύνουν το ΤΑΙΠΕΔ με συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για συμβούλους, την ίδια στιγμή που δεν μπορεί να γράψει έσοδα. Έτσι το Ταμείο εμφανίζεται ζημιογόνο, αφού τα έξοδα τρέχουν και οι διαγωνισμοί σέρνονται. 

Τον λογαριασμό τον πληρώνει στο τέλος ο φορολογούμενος, αφού το Δημόσιο υποχρεούται να καλύψει ακόμα και «τις δαπάνες συμβούλων, που αφορούν συγκεκριμένα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεταβιβαστεί στο Ταμείο, για τα οποία δεν κατέστη εφικτή η αξιοποίησή τους».

Η διοίκηση του Ταμείου, η οποία εν πολλοίς κληρονόμησε τους συμβούλους που είχαν προσληφθεί επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, αναγκάζεται να προχωρά σε παρατάσεις συμβάσεων, σε παζάρια με άλλους συμβούλους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι ίδιοι οι σύμβουλοι δέχθηκαν να μην πληρώνονται για κάποιους μήνες.

Οι διεθνείς και οι ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα δεν έχουν λόγους να αποχωρήσουν, ακόμα και αν καθυστερούν οι διαγωνισμοί, αφού πληρώνονται κάθε μήνα (έστω και λιγότερα), ενώ τα πολλά λεφτά θα τα πάρουν από το λεγόμενο «πριμ επιτυχίας» (success fee) στην περίπτωση που η διαδικασία έχει θετική κατάληξη. Το άσχημο είναι πως λίγοι είναι οι διαγωνισμοί που ολοκληρώνονται στην ώρα τους και με θετικό αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού του ΤΑΙΠΕΔ ανέβηκαν στην τελευταία χρήση (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2013) σε 2.249.269 ευρώ από 1.326.978 ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Το Ταμείο κατέβαλλε 351,5 χιλιάδες ευρώ ως αμοιβές διοικητικού συμβουλίου για την περίοδο από 1/7/2012 έως 30/6/2013.

Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του 2014 βάζει τον στόχο για έσοδα στα 3,56 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και πωλήσεις ακινήτων για την επόμενη χρονιά, όταν φέτος με δυσκολία θα εισπράξει 1,3 δισ. ευρώ.Ο συγκεκριμένος στόχος θεωρείται πολύ φιλόδοξος, ακόμα και από ανώτερα στελέχη του Ταμείου, τα οποία επισημαίνουν πως θα επιτευχθεί μόνο αν ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του νέους έτους σειρά διαγωνισμών.

Εν όψει αλλαγών (και θεσμικών) που ετοιμάζονται στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, το τελευταίο τρίμηνο έχουν προχωρήσει ελάχιστοι διαγωνισμοί, με εξαίρεση προκηρύξεις για πώληση ακινήτων. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος για το 2013 ανερχόταν σε 2,6 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το καλοκαίρι σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ προ εβδομάδων περιορίστηκε στο 1,3 δισ. ευρώ.

Συνεχή ψαλίδια

Χαρακτηριστικό των αστοχιών στις προβλέψεις για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι το γεγονός ότι από το 2010 ο στόχος έχει μειωθεί σταδιακά από τα 50 δισ. ευρώ σε περίπου 8 δισ. μέχρι και το τέλος του 2015. Μάλιστα από τα περίπου 3 δισ. που έχουν μπει στα κρατικά ταμεία μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων περί το 1,5 δισ. προέρχεται από τον ΟΠΑΠ!

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρονται ως έσοδα και οι εισπράξεις από την πώληση του ΔΕΣΦΑ αλλά και 28 κρατικών κτιρίων, οι οποίες θα μπουν στα κρατικά ταμεία στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. 

Εξαιτίας των καθυστερήσεων το ΤΑΙΠΕΔ καταγράφει στην τελευταία χρήση (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2013) ζημίες 2 εκατ. ευρώ επειδή δαπανά σημαντικά ποσά για συμβούλους και μισθούς χωρίς να εισπράττει, αφού οι διαγωνισμοί μετατίθενται συνεχώς προς τα πίσω.

Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, εντός του οικονομικού έτους 2012-2013, ξεκίνησαν συνολικά έντεκα διαγωνισμοί, και ολοκληρώθηκαν πέντε, ενώ τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το ίδιο διάστημα ήταν μόλις 90,5 εκατ. ευρώ! Η παρτίδα σώθηκε μετά τον Ιούλιο του 2013 όταν εισπράχθηκαν τα τιμήματα για το 33% του ΟΠΑΠ και για τη 12ετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων συνολικού ύψους περί τα 812 εκατ. ευρώ (πέρυσι είχαν εισπραχθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ για επέκταση του μονοπωλίου και παραχώρηση της άδειας παιχνιδομηχανών στον ΟΠΑΠ). Το τελευταίο τρίμηνο ολοκληρώθηκαν έξι ηλεκτρονικές δημοπρατήσεις ακινήτων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, αποφέροντας συνολικά έσοδα ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Το Ελληνικό

Την ίδια ώρα που αναζητούνται έσοδα, μεταφέρονται προς τα πίσω οι εισπράξεις από τον μεγαλύτερο διαγωνισμό του προγράμματος που αφορά το Ελληνικό.

Πρόσφατα το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει σε μία ακόμα αλλαγή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Έτσι ο προτιμητέος επενδυτής θα μπορεί είτε να διαλέξει την αποπληρωμή του αρχικού τιμήματος για το Ελληνικό εφάπαξ στο 100%, είτε να προκαταβάλει το 25% του τιμήματος και το υπόλοιπο 75% σε 10 ετήσιες δόσεις. Στη δεύτερη περίπτωση ο προτιμητέος επενδυτής θα συνυποβάλει εγγυητικές επιστολές που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού στις δέκα ισόποσες δόσεις. Οι προσφορές για το Ελληνικό επρόκειτο να κατατεθούν στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά θεωρείται σίγουρη η αναβολή.

Δεν είναι ο πρώτος διαγωνισμός που τα έσοδα μεταφέρονται στο μέλλον. Για την επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας, το Δημόσιο θα εισπράξει 63,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ, «το ποσό αφορά οφειλή της Cosmote A.E. ύψους 35,65 εκατ. και οφειλή της Wind A.E. ποσού 27,96 εκατ. ευρω. Το ποσό της συνολικής υποχρέωσης θα καταβληθεί σε τρείς ισόποσες δόσεις με πρώτη δόση τον Νοέμβριο του 2015, δεύτερη τον Νοέμβριο του 2016 και τελευταία τον Νοέμβριο του 2017».

Το Ταμείο «ενεργεί ως αντιπρόσωπος, ο οποίος διενεργεί εισπράξεις από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό του Δημοσίου, και κατά συνέπεια τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν θεωρούνται έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ». Το τίμημα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων μεταφέρεται εντός 10 ημερών στον ειδικό λογαριασμού του «Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους» αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα και τιμολογηθέντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του, καθώς και οι αμοιβές τρίτων (συμβούλων κ.ά.) που αφορούν την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου.

Λειτουργικά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται ποσοστό 0,2% επί του τιμήματος της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και οι αμοιβές συμβούλων, λοιπές δαπάνες και έξοδα, τα οποία σχετίζονται με την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων (όσες έχουν τιμολογηθεί στο Ταμείο) καθώς οι συγκεκριμένες δαπάνες καλύπτονται από το Δημόσιο, δηλαδή αφαιρούνται από το τίμημα που προσέφερε ο αγοραστής ενός περιουσιακού στοιχείου.

(Αναδημοσίευση από το www.euro2day.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.