search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:13
MENU CLOSE

Στα χέρια του κράτους παραμένει η ΔΕΗ

27.05.2010 15:29
Στα χέρια του κράτους παραμένει η ΔΕΗ - Media

Υπό κρατικό έλεγχο παραμένει στην παρούσα φάση η ΔΕΗ. «Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ή μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην επιχείρηση κάτω από το 51%»  δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Υπό κρατικό έλεγχο παραμένει στην παρούσα φάση η ΔΕΗ. «Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ή μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην επιχείρηση κάτω από το 51%»  δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη έγινε γενική αναφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και η θέση που εξέφρασε το ΥΠΕΚΑ ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει συνολική αλλά όχι ενιαία αντιμετώπιση των επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση, καθώς ειδικά στον τομέα της ενέργειας οι επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες, (άρα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σε αντίθεση με τις προβληματικές ΔΕΚΟ).

Ταυτόχρονα, το ιδιοκτησιακό  καθεστώς των επιχειρήσεων αυτών συνδέεται και με την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ένα χρόνο περίπου η χώρα μας θα πρέπει να έχει ενσωματώσει τις τελευταίες Κοινοτικές Οδηγίες για την απελευθέρωση και για το ζήτημα αυτό, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει η υπουργός ΠΕΚΑ με τον Επίτροπο Ενέργειας  Γκίντερ Έτινγκερ στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων πάντως πως θα γίνουν και διμερείς συναντήσεις με το υπουργείο Οικονομικών.

Η κα Μπιρμπίλη έκανε εκτενή αναφορά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα για τα οποία θεσπίστηκε νέο, ειδικό θεσμικό πλαίσιο με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές, που προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό και θα εκμισθώνει τις περιοχές αυτές σε ιδιώτες με διαγωνισμούς.

Όσον  αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream αναμένεται στις 7 Ιουνίου στη Μόσχα η υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση της ελληνορωσικής εταιρίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού Περιβάλλοντος. Και για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα των απαλλοτριώσεων.

Τέλος, για την Αραβική επένδυση στον Αστακό που περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από υγροποιημένο πετρέλαιο (LPG) η υπουργός έχει ζητήσει από τη ΔΕΠΑ την εκπόνηση μελέτης επικινδυνότητας, από την οποία θα κριθούν τα μέτρα ασφαλείας και οι τεχνικές προδιαγραφές της επένδυσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:10