search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:22
MENU CLOSE

Τα Αμελέ Ταμπουρού θα εισπράττουν τον Βαρλίκ Βεργκισί

27.11.2013 22:00
Τα Αμελέ Ταμπουρού θα εισπράττουν τον Βαρλίκ Βεργκισί
 - Media

Όπου «Αμελέ Ταμπουρού» είναι τα «Τάγματα Καταναγκαστικής Εργασίας», που συγκρότησε η τουρκική κυβέρνηση Σαράτζογλου το 1942-44, για την είσπραξη του Φόρου Περιουσίας (Βαρλίκ Βεργκισί)

Όπου «Αμελέ Ταμπουρού» είναι τα «Τάγματα Καταναγκαστικής Εργασίας», που συγκρότησε η τουρκική κυβέρνηση Σαράτζογλου το 1942-44, για την είσπραξη του Φόρου Περιουσίας (Βαρλίκ Βεργκισί) από τους Έλληνες και λοιπούς μειονοτικούς ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα χιλιάδες ακίνητα να κατασχεθούν τελικά από το τουρκικό κράτος αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούσαν να πληρώσουν το βαρύ χαράτσι.

Την αναφορά έχει κάνει σε ανύποπτο χρόνο η ΠΟΜΙΔΑ, με αφορμή τον νέο φόρο ακινήτων που θα αναζητήσει την τύχη του στη Βουλή με τους «επαναστάτες», όμως,  κυβερνητικούς βουλευτές, όπως όλα δείχνουν, να έχουν αφήσει τα γιαταγάνια και τα φυσεκλίκια στην άκρη.

Μια τύχη, όμως, που αναμένεται να κριθεί και σε άλλα πεδία αφού η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και  διεθνή δικαστήρια.
Ο νέος φόρος, είναι και πάλι διπλός  και κλείνει το μάτι μόνον στον αγροτικό πληθυσμό που φαίνεται ότι κάτι κέρδισε από το μπαϊράκι που απείλησαν ότι θα σηκώσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές μόνον για αυτή την κατηγορία ιδιοκτητών.
Έτσι, μονιμοποιείται το χαράτσι στις κατοικίες, τα γραφεία, τα καταστήματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια ενώ παράλληλα θα υπάρχει και πρόσθετος ΦΑΠ στο άθροισμα της ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο τα 300.000 ευρώ.

Και όλα αυτά τα ωραία, χωρίς να υπάρχουν ελαφρύνσεις για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, χωρίς να υπάρχει διόρθωση στις αντικειμενικές αξίες και τις τιμές ζώνες που κινούνται στη σφαίρα της εικονικής πραγματικότητας.
Η Ομοσπονδία ιδιοκτητών καταγγέλλει ότι οι νέες ρυθμίσεις εξυπηρετούν τη μικροπολιτική σκοπιμότητα εκείνων που τις επέβαλαν και εκείνων που τις ανέχονται και θα τις ψηφίσουν, αφού τελικά υιοθετήθηκε το  καταστροφικότερο σενάριο ετήσιας φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο νέος νόμος παραβιάζει προκλητικά πέντε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα: 
 
1.      προβλέπει αυθαίρετες διακρίσεις στη συμμετοχή στα δημόσια βάρη ανάλογα με το είδος της ακίνητης περιουσίας τους ως αστικής ή εκτός σχεδίου, υπέρ της μιας κατηγορίας φορολογουμένων και σε βάρος μιας άλλης, μέσω της διπλής φορολόγησής της δεύτερης, δηλαδή των κατόχων αστικής ακίνητης περιουσίας.
 
2.      επιβάλλει πολλαπλά φορολογικά βάρη υπολογισμένα με εκθετική μαθηματική επιβάρυνση (δήθεν…προοδευτική) με βάση την απλή κατοχή απρόσοδης ακίνητης περιουσίας, με απόλυτη αντικειμενική αδυναμία εκποίησής της, που προκαλείται από την ίδια τη ληστρική φορολογική επιβάρυνσή της.
 
3. η διπλή φορολόγηση της αστικής ακίνητης περιουσίας, με βάση αντικειμενικές αξίες ή τιμές ζώνης που είναι πολλαπλάσιες των σημερινών και ληστρικούς φορολογικούς συντελεστές οδηγεί σε έμμεση αλλά νομοτελειακή δήμευση της ιδιοκτησίας μέσω της κατάλυσης του πυρήνα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος των πολιτών, γεγονός που θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό πολιτών με απρόσοδες περιουσίες στην απώλεια των περιουσιών τους και τελικά στη φυλακή. 
 
4.      περιέχει διατάξεις που αποστερούν τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη και συμμετοχής σε κάθε οικονομική συναλλαγή σε όσους πολίτες θα βρεθούν σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής των αστρονομικών φορολογικών υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό.
 
5.  το σύστημα υπολογισμού του φόρου, καθιερώνει μία σειρά αντικειμενικών -και πρακτικά αμάχητων- τεκμηρίων τα οποία λαμβάνονται περιοριστικά υπόψη προκειμένου να καθορισθεί η φορολογική υποχρέωση, χωρίς ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να αντιτάξει άλλα κρίσιμα στοιχεία απαραίτητα για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του ακινήτου του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15