search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:39
MENU CLOSE

Στο «μικροσκόπιο» οι άδειες των θεάτρων…

28.11.2013 22:00
Στο «μικροσκόπιο» οι άδειες των θεάτρων... - Media

Το «ντου» της Ελληνικής Αστυνομίας την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο σε θεατρικές σκηνές, μικρότερες αλλά και κεντρικές («Ιλίσια», «Χορν», «Άλμα», «Ακάδημος», «Αμιράλ» κ.α.), θορύβησε τους ανθρώπους του θεάτρου.

Το «ντου» της Ελληνικής Αστυνομίας την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο σε θεατρικές σκηνές, μικρότερες αλλά και κεντρικές («Ιλίσια», «Χορν», «Άλμα», «Ακάδημος», «Αμιράλ» κ.α.), θορύβησε τους ανθρώπους του θεάτρου. Κάποιοι θεώρησαν ότι λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας το θέμα της σφράγισης των θεατρικών χώρων πέρασε ως εκκρεμότητα στην ΕΛ.ΑΣ., κάποιοι θεωρούν ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω, ενδεχομένως μια καταγγελία.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί το θέμα, καθώς «κανείς δεν βρέθηκε να ρωτήσει τους αστυνομικούς τι τους έφερε στα θέατρα», όπως μας είπε άνθρωπος που δραστηριοποιείται στον θεατρικό χώρο. Ο έλεγχος, πάντως, δεν αφορούσε τις κτηριακές προδιαγραφές, αλλά τις άδειες – κυρίως το αν άδειες και εισιτήρια ήταν στο ίδιο όνομα – και τη λειτουργία των κυλικείων. Και αυτό όμως βασίζεται σε παλαιότερο νόμο που παραμένει σε ισχύ, ενώ οι θεατρικοί κανόνες έχουν αλλάξει.

Παλιά ένας ιδιοκτήτης θεάτρου συνήθως ανέβαζε τις παραστάσεις του στο θέατρό του, οπότε εύλογα άδεια και εισιτήρια ήταν στο όνομά του. Στις μέρες μας, όμως, το θέατρο μπορεί να δοθεί προς χρήση σε άλλο παραγωγό, οπότε η άδεια να φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη και τα εισιτήρια να σφραγίζονται στο όνομα του παραγωγού, γεγονός όμως που είναι επικυρωμένο με συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών (κατατεθειμένο στην εφορία, εξ ου και ο παραγωγός μπορεί να σφραγίσει εισιτήρια). Ένας ακόμα νόμος που έχει μείνει πίσω από την εποχή του…

Ο εκσυγχρονισμός, πάντως, του νόμου που διέπει τη λειτουργία των θεάτρων είναι γεγονός. Το νέο σχέδιο νόμου βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και μια ανάσα πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή. Γι’ αυτό και προξένησε ακόμη μεγαλύτερη απορία – σε μερικούς και ίχνη πανικού – ο ξαφνικός επανέλεγχος των θεατρικών χώρων. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης συναντήθηκε με εκπροσώπους θεατρικών χώρων – ένα ανοιχτό κάλεσμα, στο οποίο ανταποκρίθηκαν η Άννα Κοκκίνου, η Αντιγόνη Γύρα, η Αιμιλία Υψηλάντη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Νινέττα Λεμπέση από την ΠΕΕΘ, ο Ηλίας Μαροσούλης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και πολλοί ακόμη –, προκειμένου να τους καθησυχάσει.

Όπως τόνισε, οι εντολές σφράγισης των θεάτρων θα παραμείνουν στο συρτάρι του μέχρι να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο, ενώ από την ημερομηνία δημοσιοποίησής του στο ΦΕΚ θα δοθεί περιθώριο δύο μηνών για εναρμόνιση τυχόν εκκρεμοτήτων με τις επιταγές του νέου νόμου. Ζήτησε, ωστόσο, από τους εκπροσώπους των θεάτρων να πιέσουν από τη δική τους πλευρά για την ταχύτερη δυνατή κατάθεση του

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:39