search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:33
MENU CLOSE

Στον αστερισμό του Φρόιντ

28.11.2013 22:00
Στον αστερισμό του Φρόιντ - Media

Κάθε ανάγνωσμα, μελέτη, δοκίμιο ή πραγματεία που έχει να κάνει με το έργο και την προσωπικότητα του Φρόιντ, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και προσελκύει πλήθος αναγνωστών. 

Jean – Michel Quinodoz
Πώς να διαβάσω τον Φρόιντ
Εκδόσεις:
Κέδρος
Σελ: 452

Κάθε ανάγνωσμα, μελέτη, δοκίμιο ή πραγματεία που έχει να κάνει με το έργο και την προσωπικότητα του Φρόιντ, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον και προσελκύει πλήθος αναγνωστών. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ (6 Μαΐου 1856, Φράιμπεργκ Αυστροουγγαρίας, σήμερα Πρζίμπορ στην Τσεχία – 23 Σεπτεμβρίου 1939, Λονδίνο), ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες του 20ού αιώνα που με το έργο και την προσωπικότητά του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην επιστήμη και την κοινωνία, ήταν Αυστριακός γιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της Ψυχανάλυσης. Μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, η απώθηση και η παιδική σεξουαλικότητα. Οι απόψεις και οι πρακτικές του συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιστήμες και την καθημερινότητά μας μέχρι σήμερα.
Οι επιστημονικές θεωρίες του Φρόιντ και οι τεχνικές θεραπείας που επεξεργάστηκε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ρηξικέλευθες και έγιναν αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να εγείρουν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις. Η επίδραση του Φρόιντ δεν περιορίστηκε μόνο στην Ψυχολογία και την Ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία) αλλά και της τέχνης.

Ντέιβιντ Στάφορντ – Κλαρκ
Τι είπε στα αλήθεια ο Φρόιντ
Εκδόσεις:
Μεταίχμιο
Σελ: 278

Στο «Τι είπε στ’ αλήθεια ο Φρόιντ» ο Ντέιβιντ Στάφορντ – Κλαρκ προσπαθεί να προσεγγίσει τον μεγάλο αυτόν επιστήμονα απαλλάσσοντάς τον από τις παρεξηγήσεις των συγχρόνων και των επιγόνων του. Ο ίδιος ο Φρόιντ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τις απόψεις του, απόψεις που ξεσήκωναν τις έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων της εποχής του. Ο δρόμος του προς την αποδοχή, εκτός από μακρύς ήταν και επίπονος. Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια προσπάθεια ξεκαθαρίσματος των όσων πρέσβευε ο μεγάλος αυτός διανοητής από τις παρεξηγήσεις και παρερμηνείες του έργου του.
Το «Πώς να διαβάσω τον Φρόιντ» του Jean – Michel Quinodoz αποτελεί έναν πλήρη οδηγό ανάγνωσης του φροϊδικού έργου, όπου παρουσιάζονται τα βασικότερα κείμενα των απάντων του με χρονολογική σειρά και τοποθετούνται μέσα στο πλαίσιο της ζωής του Φρόιντ. Το βασικό πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ότι απευθύνεται τόσο στον μυημένο στο θέμα, αναγνώστη όσο και σε αυτόν που έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με το έργο του μεγάλου αυτού επιστήμονα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28