search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:27
MENU CLOSE

Ανατριχίλα στο Ισραήλ

28.11.2013 22:00
oldphotosnetaniaxou1385652622.jpg

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Έπειτα από μια σειρά… από χαστούκια που το έφεραν για πρώτη φορά σε τροχιά «σύγκρουσης» με τον ύστατο εγγυητή της ασφάλειας του, τις ΗΠΑ, η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν προκαλεί ανατριχίλα.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Έπειτα από μια σειρά… από χαστούκια που το έφεραν για πρώτη φορά σε τροχιά «σύγκρουσης» με τον ύστατο εγγυητή της ασφάλειας του, τις ΗΠΑ, η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν προκαλεί ανατριχίλα.

Όχι πως η Ουάσιγκτον θα γυρίσει τη πλάτη σε περίπτωση που, λόγου χάρη, το Ισραήλ βρεθεί υπό επίθεση… αλλά, όπως και να έχει, η μορφή που παίρνει η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα εθνικά συμφέροντα του Τελ Αβίβ δεν αποτελούν πλέον πρωταρχικό μέλημα για τον Λευκό Οίκο.  

Ανήμπορο
 
Μουδιασμένο από την Αραβική Άνοιξη – και κυρίως από την έμπρακτη απόδειξη ότι ούτε το ίδιο αλλά ούτε και οι ΗΠΑ μπόρεσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο –, αγχωμένο, μπερδεμένο και ανήμπορο έναντι των όσων διαδραματίζονται στη Συρία, φρικαρισμένο με την προσέγγιση Ιράν – ΗΠΑ, το Ισραήλ παρακολουθεί εδώ και μήνες την Ουάσιγκτον να κάνει ένα άγνωστο – για τα μέχρι πρότινος δεδομένα – παιχνίδι.

Η αντίδρασή του, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, ήταν τουλάχιστον αναποτελεσματική: Πρώτα προσπάθησε να πείσει τη διοίκηση Ομπάμα με τις συνήθεις «κινδυνολογίες», ύστερα άσκησε πιέσεις απειλώντας με νέα διακοπή την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους και τέλος πέρασε σε… μια πρωτοφανή για την ιστορία των δύο χωρών μέθοδο, όπως το ευθύ και δημόσιο κάλεσμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην αμερικάνικη εβραϊκή κοινότητα να «αντισταθεί» στις αποφάσεις της κυβέρνησης και να υπερασπιστεί στο Κογκρέσο τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους.

Αφού λοιπόν όλα τα παραπάνω έπεσαν στο κενό, το Τελ Αβίβ οδηγείται τώρα σε… αχαρτογράφητα νερά στην εξωτερική πολιτική του: Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η διάθεση… προσέγγισης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους ορκισμένους εχθρούς του, τις χώρες του Κόλπου. Η τουλάχιστον περίεργη – και ανορθόδοξη – «συμμαχία» έχει πάρει σάρκα και οστά στα παρασκήνια. Τόσο το Ισραήλ όσο και η πληγωμένη από τις εξελίξεις Σαουδική Αραβία φαίνεται πως μοιράζονται πλέον κοινά συμφέροντα στην περιοχή και… δεν διστάζουν να συνεργαστούν με έμμεσους τρόπους προκειμένου να ικανοποιήσουν τους στόχους τους.

Σύμφωνα με μια σειρά από δημοσιεύματα στον αραβικό Τύπο, το Ριάντ και το Τελ Αβίβ, μαζί με το Κατάρ, αλληλοϋποστηρίζονται σε διάφορες επιχειρήσεις «αποσταθεροποίησης» της Τεχεράνης.

Παίρνουν δισ.

Προς το παρόν τουλάχιστον, καμία από τις «προβεβλημένες» χώρες – παραδοσιακούς σύμμαχους των ΗΠΑ στην περιοχή δεν μοιάζει να μπορεί να γυρίσει πραγματικά την πλάτη στις ΗΠΑ. Τόσο η Σαουδική Αραβία (η οποία απέρριψε σε ένδειξη διαμαρτυρίας μια θέση στο Σ.Α. του ΟΗΕ) όσο και το Ισραήλ συνεχίζουν να λαμβάνουν δισ. σε αμερικάνικη (οικονομική και στρατιωτική) βοήθεια αλλά και να στηρίζονται, εν τέλει, στην Ουάσιγκτον για την ασφάλειά τους…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:27