search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:11
MENU CLOSE

Επίδομα θέρμανσης: Χάνδρες στους ιθαγενείς

29.11.2013 14:12

Μαθαίνω ότι ξεκινά η εκταμίευση των χρημάτων που (μαζί με αυτά που δεν έχουμε) θα μας βοηθήσουν να αγοράσουμε πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουμε τα ενεργειακά σουρωτήρια στα οποία κατοικούμε. 

 
Μαθαίνω ότι ξεκινά η εκταμίευση των χρημάτων που (μαζί με αυτά που δεν έχουμε) θα μας βοηθήσουν να αγοράσουμε πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουμε τα ενεργειακά σουρωτήρια στα οποία κατοικούμε. Πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε άλλωστε τα εκατομμύρια σπίτια χωρίς στοιχειώδη μόνωση; Και τι καλύτερο για τις πετρελαϊκές εταιρείες από το να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τα ζεστάνουμε;
 
Αντί λοιπόν να ενισχύσουμε το απαράδεκτο και απάνθρωπο κτιριακό μας απόθεμα, ενισχύουμε τη βιομηχανία του πετρελαίου! Τι πιο λογικό εν μέσω οικονομικής κρίσης εξάλλου: να εξάγεις χρήμα για να εισάγεις κι άλλο πετρέλαιο! Μήπως και αυτό ενισχύει το πρωτογενές πλεόνασμα;

Το ποσό που έχει δεσμευθεί για να κοπάσει τις αντιδράσεις από τα νοικοκυριά που ξεπαγιάζουν θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση μερικών δεκάδων χιλιάδων σπιτιών. Μια κι έξω, αντί για ελεημοσύνη κάθε χρόνο.
 
Χωρίς αρχικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση μπορεί (επιβάλλεται) να προχωρήσει σε οικονομικά κίνητρα για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Μη βιαστείτε να πείτε «πώς θα γίνει αυτό χωρίς χρήματα;». Τα έχουμε ξαναπεί: μείωση ΦΠΑ, επιστροφή φόρου, επιδότηση επιτοκίου είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουμε προτείνει (ήδη προ κρίσης). Στα θετικά των προτάσεων αυτών συνυπολογίζονται η δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, τα δημόσια έσοδα από την αντίστοιχη φορολογία, η αποκεντρωμένη ανάπτυξη κ.ο.κ. Όσο για την επιστροφή φόρου, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για απώλεια δημόσιων εσόδων, αφού οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν θα γίνονταν σε άλλη περίπτωση!

Δυστυχώς όλα αυτά μοιάζουν ακόμα ακατανόητα στην κυβέρνηση αλλά και στις διοικήσεις των οικονομικών υπουργείων. Προτιμούν το ζεστό χρήμα (που καταλήγει σε ήδη ζεστές τσέπες).
 
Υπάρχει φως;
 
Ναι, και έρχεται από την κοινωνία. Ένα σχολείο στους Στρόπωνες Εύβοιας θα ζεσταίνεται πλέον χωρίς επίδομα θέρμανσης αλλά και χωρίς πετρέλαιο. Γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της προσπάθειας. Τώρα.
 
ΥΓ. Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο έχουν ξεκινήσει τα όργανα. Τα πρώτα σχολεία έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη πόρων για τη θέρμανση. Όμως η αλήθεια είναι ότι η θέρμανση δεν επαρκεί, διότι και τα σχολεία, όπως και η πλειοψηφία των κτιρίων της χώρας, μπάζουν από παντού! Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα αυξάνοντας τους πόρους για το επίδομα θέρμανσης. Δεν θα ρωτήσω πού τα βρήκε, αλλά μαντέψτε ποιος είναι ο κερδισμένος και πάλι.

*Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:08